Studený fazolový salát

Studený fazolový salát má široké uplatnění ve studené kuchyni, ale můžeme ho podávat i jako přílohu k teplým masům, sekané či grilovaným specialitám. Neexistuje jen jeden recept na fazolový salát – můžeme jej připravovat v různých variantách a za použití různých surovin. Pro inspiraci nabízíme na základní, téměř klasický studený fazolový salát, který bude chutnat každému.

Fazolový salát: Suroviny

Fazolový salát je výrobek studené kuchyně. Jeho hlavní složkou jsou uvařené fazole, a to jakékoliv barvy i velikosti. Dále se do fazolového salátu přidává vařená nebo nakládaná zelenina, cibule, případně uzenina, vejce či sýr. Klasický fazolový salát se spojuje majonézou nebo dobrým olejem, ochucuje se solí, citronem (octem), černým pepřem, plnotučnou hořčicí, případně worcesterskou omáčkou.

Pracovní postup

 

  1. Půl kilogramu fazolí namočíme alespoň na osm hodin. V té samé vodě uvaříme dokonale do měkka. Na sítu necháme okapat. Vodu nevyléváme, ale použijeme na polévku. Z půl kilogramu (jednoho balíčku) suchých fazolí získáme uvařením asi 1150 gramů uvařených fazolí. To je postačující množství na šest až osm velkých porcí konečného produktu. Je-li to moc, použijeme úměrně zmenšené množství surovin. Přebytečné uvařené fazole odložíme do mrazáku k dalšímu použití.
  2. Uvaříme dvě mrkve, jednu petržel a čtvrt bulvy celeru. Vychladlé nakrájíme na drobné kousky.
  3. Čtyři kyselé okurky nakrájíme rovněž nadrobno. Nebo nebudeme vařit zeleninu, ale použijeme koupenou tak zvanou sterilovanou sladkokyselou směs do bramborového salátu. Tu scedíme, ale nálev nevyléváme.

Studené fazole vysypeme do velké pracovní mísy. Přidáme nakrájenou zeleninu nebo zeleninovou směs a jednu na drobno sekanou cibuli. K fazolím můžeme dále přidat:

  • 200 gramů dobrého salámu nakrájeného na úzké delší nudličky,
  • nebo dvě natvrdo vařená vejce,
  • či deset deka tvrdého sýra nakrájeného na malé kostičky,
  • případně všechno vyjmenované.

Marináda na fazolový salát

Připravíme si majonézu ze třech malých žloutků (nebo dvou velkých) a dobrého oleje (recept ZDE). Nebo do misky vyklepneme sklenici majolky (větší, plus mínus 300 gramů). Majonézu rozmícháme:

  • s vrchovatou lžicí plnotučné hořčice,
  • asi pěti kapkami worcesterské omáčky,
  • lžičkou soli
  • a čtvrt lžičkou mletého pepře.

Marinádu vlijeme do fazolí (použijeme stěrku). Vše důkladně zamícháme a ochutnáme. Dochucujeme podle vlastní zvyklostí, můžeme k tomu použít i nálev ze sterilované zeleniny. Protože se fazole vařily bez soli (se solí by ztvrdly), bude salát pravděpodobně hlavně málo slaný. V případě koupené majolky můžeme přidat trochu dobrého oleje. Při použití domácí majonézy to není třeba.

Studený fazolový salát: Použití

Salát dáme na několik hodin odležet.

Podáváme buď s pečivem jako malé jídlo, můžeme ho použít na obložené chlebíčky, studené nářezové mísy, k přípravě aspikových specialit, plnit jím zeleninu (rajčata, papriky), ovoce (avokádo, zavařené broskve)

Nebo fazolový salát podáváme podobně jako třeba salát bramborový: s karbanátky, sekanou pečení, smaženým rybím filé nebo se smaženým sýrem.

Když připravíme fazolový salát na zahradní party spojenou s grilováním, budeme sklízet samou chválu – ke specialitám z grilu (masu u zelenině) se báječně hodí a krom toho přijde k chuti i tehdy, když už máme masa dost.

Zanechte odpověď