Kdo miluje uzeniny, toho může dnešní článek opravdu nalákat. V obchodech bývá běžně k dostání štýrská klobása. Používáte ji ale i na něco jiného než jen samotnou na konzumaci s pečivem?
Nehodí se pro každodenní večeři
Klobása obsahuje vepřové a hovězí maso, dále je tu voda, konzervanty, stabilizátory a koření. Můžete samozřejmě zakoupit klobásu od různých výrobců. Podle toho se může její chuť trochu lišit.
Když se na ni podíváme z pohledu našeho zdraví, platí pro ni vše, co i pro ostatní uzeniny. Našemu tělu při její konzumaci dodáme relativně vysoké množství soli a dalších látek. Pokud ji máte rádi, je lepší, když si ji dopřejete spíš výjimečně.
Využijte ji i v teplé kuchyni
Nejsnazší je dopřát si klobásu bez jakýchkoliv dalších úprav jen s pečivem. Můžete ji ale využít také na gril. Dodá chuť zelňačce, lze ji zapéct s brambory. Výborná je v kombinaci s červenými fazolemi. Kdo má rád listové těsto, jistě najde hned několik způsobů, jak do něj klobásu zapéct. Jedním z tipů je i příprava francouzského slaného koláče – quiche.
Ingredience na těsto: 150 g hladké mouky, 120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky, 3 – 4 lžíce ledové vody, špetka soli.
Náplň: 225 g klobásy, 3 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, 1 paprika, 560 g tvrdého sýru, koření dle chuti (sůl, pepř, muškátový oříšek, bylinky).
Postup: Smíchejte ingredience na těsto, vytvořte hladkou hmotu. Těsto dejte do kulaté vymazané formy. Jeho povrch propíchejte vidličkou. Koláč naplňte nakrájenou klobásou a paprikou. Posypte kousky sýru, okořeňte. Vše zalijte smetanou s rozšlehanými vejci. Dejte péct do trouby, dokud neuvidíte, že povrch koláče zlátne.