Sušená rajčata: použití, recepty

Pokud jste milovníky rajčat, jistě máte rádi léto, kdy si jich můžete dopřát dostatek, a netěšíte se na zimu, kdy v obchodech sice rajčata jsou, ale chutí připomínají kedluben. Jak z toho ven? Zásobte se už v předstihu, a když přijde léto, nasušte si rajčata na zimu. Tedy, pokud vám vydrží, protože taková sušená rajčata v oleji s bylinkami, to přímo svádí k uzobávání. Jak na to?

Ingredience

1 kg zralých rajčat

Olivový olej

Troška cukru

Troška soli

Bylinky na naložení: bazalka, oregano

Postup

Rajčata rozpůlíme a vydlabeme vnitřek. Nevyhodíme ho, ale použijeme například do rajčatové omáčky k těstovinám. Rajčata posypeme trochou cukru a soli. Na plech potřený olejem naskládáme rajčata slupkou dolů a sušíme v pootevřené troubě vyhřáté na 80 stupňů. Menší budou hotová za asi tři až čtyři hodiny, větším to bude trvat i déle. Troubu nevypínáme, dokud nebudou opravdu úplně vysušená – to poznáme pohledem i pohmatem. Rajčata pak skládáme do skleničky, vždy zasypeme bylinkami, a pak prolijeme olivovým olejem. Sklenicí raději ještě několikrát poklepeme, nesmí v ní zůstat vzduchová bublina. Skladujeme v chladu a temnu.

A k čemu můžeme sušená rajčata použít? Hodí se například do těstovin.

Těstoviny se sušenými rajčaty

400 g těstovin

Sklenička nakládaných sušených rajčata v oleji (cca 100 g bez oleje) nebo 70 g sušených rajčat bez nálevu

2 lžíce olivového oleje na smažení nebo dvě lžíce oleje z nálevu

4 šalotky

4 stroužky česneku

2 dl zeleninového vývaru (při použití rajčat bez nálevu použije vývaru o trochu víc)

50 g větších černých oliv

4 vrchovaté lžíce nastrouhaného parmezánu + hoblinky na ozdobu při podávání

Sůl

Černý čerstvě nadrcený pepř

Listy ze svazku čerstvé bazalky

Hrst pražených slunečnicových semínek

Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente. Šalotku nakrájenou nadrobno osmažíme na troše oleje. Když začne sklovatět, vsypeme nadrobno nakrájený česnek, ale smažíme ho se šalotkou jen krátce, aby se nespálil. Přilijeme vývar a přidáme na proužky nakrájená rajčata. Po chvíli přisypeme uvařené těstoviny. Pokud máme rajčata bez nálevu, počkáme o něco déle, aby nebyla příliš tvrdá, pak těstoviny osolíme, opepříme a přisypeme do nich parmezán a na kolečka nakrájené olivy. Ochutíme bazalkou a na sucho opraženými semínky slunečnice, promícháme a už jen chvilku společně prohřejeme. Těstoviny podáváme posypané hoblinkami parmezánu a případně i dalšími opraženími semínky.

Zanechte odpověď