Sušení paprik

Sušení paprik je starodávný způsob, jak zeleninu proměnit v koření. Se sušením paprik mají největší zkušenosti „paprikové velmoci“ – zejména Maďarsko nebo Latinské Ameriky. Menší množství paprik, hlavně těch malých a ostrých, lze úspěšně usušit i pro potřeby domácnosti. Nevznikne tím žádná velká úspora. Jde spíš o zužitkování vlastní úrody a o „povznášející“ pocit samo zásobování. Jak sušit papriku?

Sušení je až poslední na řadě

Když procházíme tržnice v Maďarsku nebo v jiné zemi, kde je pěstování paprik všech druhů tradicí, žasneme nad pytli plnými mleté sušené papriky. Musíme se smířit s tím, že takové produkce a kvality doma nedosáhneme. V případě konzumní mleté papriky, by domácí výroba byla nejspíš i kontraproduktivní – náklady na sušení velkých sladkých plodů na sladkou mletou papriku by zřejmě vyšší než cena koupeného produktu. Jestliže máme velkou úrodu (anebo výhodně nakoupíme) zeleninové papriky, je asi praktičtější konzervovat je jiným způsobem než sušením (zavařit, zmrazit, vyrobit z nich pasty a podobně).

Takoví řešení je vhodné i při konzervaci různých feferonek, beraních rohů a jiných odrůd malých ostrých papriček. Zavařené konzervované ostré pasty v malých skleničkách vydrží v lednici i po otevření poměrně dlouhou dobu. Sušené papričky mají v kuchyni vlastní využití.

Feferonky můžeme sušit celý rok

Feferonky a jiné malé papriky dost často pěstujeme v květináči, a tak je můžeme sklízet a sušit po celý rok, respektive v různou dobu jejich dozrávání. V zásadě jsou dva způsoby:

  1. buď je sušíme vcelku i s jádry a stopkou,
  2. anebo řezané, zbavené jader a stopky.

Sušení paprik vcelku

Papriky přebereme, poškozené plody vytřídíme, zdravé vypereme. Na připravenou silnější nit můžeme plody:

  • buď postupně navazovat za stopku od jednoho konce nitě (dvojitým očkem),
  • nebo lze papriky na nit navlékat jako korále – v tom případě bude nit provléknuta jehlou.

Při navazování se snáz podaří udržet rozestupy mezi paprikami, aby se navzájem nedotýkaly. Navázaný provázek (nit) svážeme a zavěsíme na bezpečně suché místo. Pozor, šňůra s paprikami vypadá pěkně, a tak snadno svádí k využití jako rustikální dekorace – v kuchyni, v altánu… Právě to místa střídavě jsou suchá a zase vlhlká, což je živná půda pro plísně v paprikách.

Sušení paprik prospívají horké dny. V plném létě jsou papriky za tři dny suché. Během roku se dají šňůry paprik velmi dobře sušit na ústředním topení. Správně usušená paprika je tuhá a „šustí“. Suché plody se pro lepší skladování dají podrtit v tloučku nebo v hmoždíři, či na jemno pomlet v mlýnku na kávu.

Sušení řezaných paprik

  • Odstraníme stopky a papriky rozřízneme po délce.
  • Zbavíme jader, rozložíme na papírem (ubrousek, utěrka, pergamen) vyložený plech nebo plató.
  • Dáme na teplé vzdušné místo (balkon, terasa neb trouba vyhřátá na 50 stupňů, ne víc.
  • Když papričky praskají a snadno se drolí, jsou suché.

Můžeme skladovat celé, drcené nebo rozemleté, ale vždy v dobře uzavíratelné sklenici. Jakmile by papričky zvlhly, mohly by začít plesnivět.

Sušení paprik v elektrické sušičce

V případě sušičky budeme postupovat podle návodu výrobce, protože každá sušička je jiná.

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď