Sušení rajčat na slunci

Sušená rajčata jsou vyhlášenou lahůdkou, která je doma ve slunném Středomoří. Protože se však letní počasí u nás začalo tomu středomořskému výrazně podobat, zkoušíme pěstovat plodiny teplomilné a nakládat s nimi podobně jako v jejich domovině. Sušení rajčat na slunci je jedním příkladem úspěšné nápodoby činnosti obyvatel jižních zemí. Jak sušit rajčata na slunci?

Jaká rajčata jsou vhodná k sušení na slunci?

Chuťové vlastnosti rajčat vyniknou v sušené formě ještě lépe a pěstitelé se z nich mohou těšit ještě na jaře. Sušit lze prakticky všechna rajčata, která jsou dostatečně vyzrálá nebo ještě lépe přezrálá. Nejvhodnější k sušení jsou rajčata masitá.

  • Na jihu Francie se používá na  sušení odrůda Roma. Rajčata mají masitou dužinu, výraznou chuť a méně semínek. Na slunci se suší jen přepůlená.
  • U nás se doporučují z tyčkových rajčat San  Marzano,
  • keříčkových rajčat odrůdu Orbit nebo Šejk.

Plody před sušením omyjeme, osušíme a zbavíme stopek. Poté je rozkrájíme na plátky, půlky, čtvrtky nebo měsíčky. Záleží na velikosti plodu. Někdo zbaví dužinu semínek a urychlí tak proces sušení.  Cherry rajčátka lze sušit celá.

Jak sušit rajčata na slunci: Postup

Do sušení rajčat na slunci se pustíme, je-li na následujících tři až čtyři dny předpovězeno suché a horké počasí. Nejdůležitější pomůckou jsou síta na sušení, na kterých se třeba jindy suší houby. Je třeba, aby byl k sušícím se rajčatům přístup vzduchu shora i zespodu. Dalším důležitým nástrojem je ostrý nůž.

  • Rajčata se rozkrájí na plátky asi 25 milimetrů silné nebo na klínky o podobné síle.
  • Síto na sušení se doporučuje jemně potřít olejem.
  • Na síto klademe kousky rajčat.
  • Posypeme sušenými bylinami. Nejvhodnější je oregano, bazalka, rozmarýn, sušený česnek.
  • Někdo doporučuje také jemně posypat solí a stejným množstvím pískového cukru. Ale opravdu jemně.
  • Síta umístíme na horké slunné místo s průvanem.
  • Na noc je dobré je schovávat do místnosti, kde není vlhko, aby nezplesnivěla.
  • Při teplotách přes třicet stupňů jsou rajčata za dva tři dny suchá, respektive kožovitá.
  • Kožovitá rajčata vložíme do sklenic (ideálně 0,33 l). Lze k nim přidat čerstvé bylinky, případně oloupané stroužky česneku, chilli papričky a podobně.
  • Obsah se zalije olejem (nemusí být jen olivový, pokud někomu nechutná). Sušený rajčata musejí bát zcela ponořena. Uložené v lednici vydží rajčata sušená na slunci až rok. Dílé by se skladovat neměla.
  • Rajčata se naskládají do 0,5 l skleniček, do nichž přidejte čerstvé bylinky, případně podle chuti oloupané stroužky česneku, chilli papričky a podobně. Zalijte až po okraj olejem. Nic z obsahu nesmí vyčnívat nad hladinu oleje. Pak by se mohlo stát, že  obsah zplesniví. Dobře uzavřete a uchovávejte nejlépe v lednici.

Zanechte odpověď