Svíčková z Halali

Kořeněná směs Halali je přípravek k nakládání masa, které pak připravíme ve stylu svíčkové na smetaně. Halali se velmi dobře hodí k moření méně kvalitního hovězího masa, staršího králíka, zajíce-polňáka, divočiny. Za použití přípravku Halali můžeme snadno a rychle připravit levnější variantu drahé svíčkové na smetaně.

Halali: Aby tuhé maso změklo

Směs Halali se na český trh dodává už několik desítek let. Halali je oblíbená směs, která je dobrým pomocníkem při nakládání masa. Naložit potřebují tuhá a tmavá masa:

  • hovězí z méně kvalitní části,
  • veškerá zvěřina,
  • králík domácí staršího data narození (když „dojde čas“ samici nebo ramlíkovi),
  • polní zajíc.

Směs Halali je tvořena ingrediencemi, které se do mořidel používají: sůl, ocet, kořenová zelenina, cibule, „divoké“ koření. V Halali jsou ještě další potravinářské přísady. Jedna velká sklenice stačí na 700 g až jeden kilogram masa. Maso (může být prošpikované) vložíme do nádoby, zalijeme celým obsahem sklenice Halali a necháme den mořit. Během dne několikrát obrátíme. Pak kuchyňsky upravíme.

Díky soli a octu tuhé maso zkřehne a po upečení bude měkké, a také dobře okořeněné. K upečenému masu můžeme z výpeku a zbytků Halali připravit smetanovou omáčku, podobnou, jako se dělá ke svíčkové.

Měli bychom pamatovat:

  • Používat Halali na pravou svíčkovou by byla škoda. Pravá svíčková je nejdražší kus masa z celé krávy a „obyčejný smrtelník“ si ji dopřává jen zřídka. Ale pak si zaslouží, aby ji byla věnována veškerá kuchařská péče, včetně čerstvých výchozích surovin.
  • Směs Halali je silně kořeněná. Není tedy vhodná na přípravu dětských jídel.
  • Kořenící směs Halali není třeba používat na jemná masa, která nepotřebují moření – kuře, vepřové, mladý králík. Taková masa můžeme péct přímo s kořenovou zeleninou a divokým kořením – bude to velmi chutné, zdravější (bez „éček“), ale také levnější než při použitá kupované směsi.

Nepravá svíčková z Halali

Suroviny

  • Kilogram hovězího (nebo jiného tmavého masa)
  • 100 g anglické slaniny vcelku
  • 1 velká sklenice Halali nebo 2 malé
  • 2 větší mrkve
  • Půl menšího celeru
  • Bobkový list, jalovec, nové koření
  • 125 g másla
  • 200 šlehačky 30%
  • Lžíce hladké mouky
  • Cukr, sůl, citron
  1. Maso vcelku opláchneme. Slaninu nakrájíme na hranolky a maso jí prošpikujeme.
  2. Vložíme do misky, který bude tak akorát na velikost masa, zalijeme směsí Halali, přiklopíme a dáme na den do ledničky. Během dne několikrát obrátíme.
  3. Druhý den v pekáčku rozpustíme máslo a osmahneme na něm očištěné mrkve a celer nakrájené na kolečka.
  4. Přidáme maso i se směsí. Zalijeme přelijeme trochu vývaru (pravého) nebo vody – aby bylo maso jen do poloviny ponořeno. Přiklopíme a dáme péct.
  5. Když máme hodně času, pečeme při 150 stupních, ale bude to trvat několik hodin – asi tři. Když chvátáme, pečeme při 200 stupních, ale pak musíme co 20 minut maso podlévat a vodu dolévat. Také trochu hrozí spálení, když na maso zapomeneme.
  6. Připravíme houskový knedlík.
  7. Když je maso měkké, vyndáme na pracovní talíř.
  8. Z výpeku vybereme koření. Zeleninu rozmixujeme.
  9. Ve smetaně rozmícháme lžíci mouky a vlijeme do omáčky. Podle potřeby naředíme do oblíbené konzistence.
  10. Provaříme.
  11. Ochutnáme a doladíme solí, cukrem, citronem nebo octem. Dochucování děláme už mimo plotnu, aby se omáčka nepřipálila.
  12. Maso nakrájíme na porce a úhledně složíme na misku.
  13. Omáčku přelijeme do servírovací mísy.
  14. Knedlíky nakrájíme a úhledně složíme na mísu.
  15. Podáváme na stůl.

Zanechte odpověď