Někomu se možná sbíhají sliny už po přečtení názvu dnešního článku. Sýr Boryna můžete ocenit z mnoha důvodů. Okouzlí vás lahodná chuť, pokud držíte dietu, může vás nadchnout i jeho nízká kalorická hodnota.
Nízký obsah tuku i kalorií
Boryna je sýr ementálského typu. Je polotvrdý, zrající a výhodou je, že má nízký obsah tuku. Na trhu najdete varianty s obsahem tuku v sušině zhruba kolem 20 %. Základem sýru je pasterizované kravské mléko.
Má opravdu lahodnou chuť, ale příznivé výživové hodnoty. Ani při dietě se tedy nemusíte bát po něm sáhnout. Pokud se budeme řídit údaji z webu STOB (www.stobklub.cz), ve 100 g sýru svému tělu dodáte 942 kJ, 31 g bílkovin, 9 g tuků, 3 g sacharidů a 1,7 g soli.
Skladování a využití
Můžete si ho zakoupit v menším množství nakrájený. Kdo nepotřebuje troškařit, je variantou i nákup celého vakuově baleného bloku. Určitě ho skladujte při teplotách do 6°C, ukládejte ho vždy do lednice.
Sýr využijete ve studené i v teplé kuchyni. Můžete si ho dát s pečivem, zahrnout ho jako součást sýrového talíře nebo přidat do salátu. Hodí se ale i do zapečených pokrmů, na pizzu, do lasagní nebo na posypání rizota.
Pochutnejte si
Jako tip na lahodný oběd nebo večeři vám přinášíme recept na zapečené brambory s kuřecím masem.
Potřebujete: 500 g syrových brambor, 150 g kuřecích prsou, 70 g smetany na vaření, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 75 g sýru Boryna, sůl, pepř, provensálské bylinky.
Postup: Brambory nejprve uvařte ve slupce, oloupejte. Nakrájejte je na plátky. Kuřecí maso nakrájejte na proužky, krátce orestujte na oleji, okořeňte. Do zapékací mísy dejte vrstvu brambor, na to maso, zasypte sýrem. Takto vše znovu prostřídejte, navrch mísy dejte brambory. Posypte sýrem a zalijte smetanou s vejci. Průběžně obsah osolte, opepřete, přidejte provensálské bylinky. Pečte na 180°C zhruba 30 – 40 minut.