Sýrové smaženky: Vynikající recept

Sýrové smaženky jsou rychlý, snadno připravitelný a vděčný výrobek, které poslouží právě tak k jednoduchému obědu nebo k rychlé večeři, jako i k pohoštění nenadálé návštěvy. Není jeden recept na přípravu sýrových smaženek, proto nabízíme soubor receptů na vynikající sýrové smaženky – k výběru nebo k vykoušení všech.

Sýrové smaženky: Vynikající recepty

Sýrové smaženky z Nivy

  • 200 g sýra Niva, 2 žemle, 2 vejce, 1 dl mléka, špetka kari, stroužek česneku, strouhanka na obalení, olej na smažení.
    Příprava: Nivu nahrubo ustrouháme a promícháme s namočenými žemlemi, strouhaným česnekem, kořením a vejci. Tvarujeme malé válečky, které obalujeme ve strouhance a smažíme prudce v rozpáleném oleji.
    Podáváme s bramborovou kaší.

Sýrové smaženky z brambor

  • 600 g brambor, sůl, 2 vejce, 100 g strouhaného sýra, 3 lžíce hrubé mouky, muškátový oříšek, olej nebo ztužený rostlinný tuk na smažení.
    Příprava: Oškrábané brambory nakrájíme na větší kostky, zalijeme vroucí osolenou vodou a uvaříme doměkka. Brambory ocedíme, necháme odejít páru a pak je prolisujeme. Vychladlý bramborový protlak spojíme s vejci, sýrem, hrubou moukou a těsto okořeníme muškátovým oříškem. Dvěma lžičkami proti sobě vykrajujeme z těsta noky nebo kuličky a smažíme je v rozehřátém tuku dozlatova.
    Podáváme se zeleninou.

Sýrové smaženky se šunkou

  • 150 g tvrdého sýra, 200 g měkkého tvarohu, 4 lžíce hrubé mouky, 2 vejce, 50 g anglické slaniny, 150 g šunky (nebo šunkového salámu), 2 lžíce usekaných bylinek (bazalka, petrželka, cibulová nať, pažitka česnek medvědí),  mletý pepř, sladká paprika, strouhanka, olej na smažení, zelenina.
    Příprava: Sýr jemně nastrouháme, přidáme tvaroh, vejce, mouku, sůl, koření a promícháme. Slaninu nakrájíme na nudličky, rozškvaříme na lžíci oleje, šunku nakrájíme také na tenké nudličky a spolu s bylinkami přidáme ke směsi. Vše dobře promícháme a ve strouhance tvoříme malé placičky.
    Smažíme je po obou stranách dozlatova na oleji a hned podáváme obložené zeleninou.

Sýrové smaženky s pórkem

  • 1/2 kg pórku, 10 dkg vařeného uzeného bůčku, 4 lžíce strouhaného sýra, 4 vejce, 2 dl mléka, 10 dkg polohrubé mouky, sůl.
    Příprava: Pórek nakrájíme na tenké plátky, uzené maso na drobné kostičky. Vejce rozšleháme s mlékem, moukou, solí a strouhaným sýrem, přidáme uzené maso a pórek. Těsto vkládáme lžící do rozehřátého oleje a usmažíme po obou stranách.

Burgundské sýrové smaženky

  • 8 dkg másla, 8 dkg hladké mouky, 4 dl mléka, 13 dkg tvrdého tučného sýra, 4 žloutky, muškátový květ, mletý pepř, sůl, 1 vejce a strouhanka na obalení, tuk na smažení.
    Příprava: Den předem připravíme z másla a mouky světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, rozšleháme a povaříme hustou omáčku. Vmícháme do ní strouhaný sýr a sůl, hodně okořeníme, pak vmícháme žloutky, sejmeme z plotýnky a rozmícháme v hladké těsto, které rozložíme do tvaru obdélníku na vymaštěný plech.
    Uložíme jej na chladné místo, druhý den z něj nakrájíme obdélníčky, obalíme je v rozšlehaném vejci a ve strouhance a usmažíme po obou stranách dorůžova.
    Podáváme horké.

Sýrové smaženky z nestrouhaného sýra

  • 400 g tvrdého sýru vcelku, 1 vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, 1-2 lžíce bílého vína, olej.
    Příprava: Sýr nakrájíme napříč na podlouhlé plátky o síle 5 mm, namáčíme je v těstíčku připraveného z vejce, mouky a vína, vkládáme do rozehřátého oleje a usmažíme po obou stranách dorůžova.
    Ihned podáváme s bramborovou kaší a hlávkovým salátem.

Sýrové smaženky s chlebem

  • 10 dkg eidamu, 1 vejce, 2 lžíce mléka, 2 cibule, 1 stroužek česneku, špetka kmínu, sůl, strouhanka, olej, hořčice, 5 krajíců chleba.
    Příprava: Do jemně nastrouhaného sýra přidáme mléko, vejce a ostatní přísady – mletý kmín, sůl a strouhanku na zahuštění. Na strouhankou posypaném prkénku tvoříme menší placičky, které smažíme po obou stranách. Smaženky potíráme hořčicí, sypeme cibulí a podáváme na chlebu.

Sýrové smaženky s cibulí

  • 200 gramů eidamu, jedno vejce, trochu strouhanky, kmín, lžičku hořčice a cibuli nakrájenou na jemno.
    Příprava: Sýr nastrouháme a promícháme s ostatními surovinami, až vznikne mírně lepkavé těsto. Vytvarujeme placičky nebo kuličky, které ještě jednou obalíme ve zbytku strouhanky a poté je usmažíme.
    Smaženky můžeme konzumovat teplé i studené.

Smažené sýrové kuličky

  • 250 g jemně nastrouhaného eidamu (stačí 30 % tuku), 2 celá vejce, 2 lžíce hladké mouky, olej na smažení.
    Příprava: Strouhaný eidam dobře promísíme s vejci a moukou v hustší hmotu. Z hmoty uděláme kuličky o průměru asi jeden centimetr. V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje a v něm kuličky ze všech stran zprudka osmažíme. Smažíme je jen po několika kouscích najednou, protože smažením dost nabudou. Kuličky necháme na ubrousku okapat a pak do nich zapichujeme párátka s dílky mandarinky, kousky oloupaného grepu bez bílé dužniny, kuličky hroznového vína nebo kousky neloupaných jablek.

Zanechte odpověď