Tapiokové perly

Tapiokové perly, které se před časem objevily i na českém trhu, jsou do kuliček (granulí) lisovaná maniokový škrob. Jako i jiné u nás známější škroby nemají žádnou chuť ani vůni. Jejich hlavním přínosem pro výživu je vysoká energetická hodnota. Při povaření tapiokové kuličky nabývají na objemu a zahustí tekutinu. Proto se využívají zahušťování polévek a řídkých pokrmů, pro přípravu kaší a pudinků. Vařené tapiokové perly se přidávají do nápojů zvaných buble tea, bublinkový čaj.

Tapiokoví perly jsou průmyslově vyráběný škrob

Tapiokové perly jsou čistý škrob získávaný z hlíz manioku jedlého. Nevytváří je příroda sama.  Maniok, zvaný též yuca, kasava nebo tapiok se pěstuje jako hospodářská plodina v tropických krajinách, kde se nedaří bramborám nebo kukuřici, pro nás známějších zdroje škrobu. Maniok jedlý se využívá k potravinářským účelů pro lidskou stravu, ale krmí se jím také hospodářská zvířata, anebo se zpracovává v jiných odvětvích. Víc o manioku jedlém v samostatném článku. Tapiokové perly se k nám dovážejí zejména z Thajska, ale jiných asijských zemí.

Proč má produkt tvar perel?

Tapiokové perly vznikají průmyslovým zpracováním škrobu. Forma perel je praktičtější, protože jemný práškový škrob má tendence sesedat se a tvořit tuhé vrstvy prášku. Podoba perel zajišťuje lepší distribuci, a i pro spotřebitele je vhodnější – s perlami se lépe nakládá. Pro konzumenty jsou perly navíc atraktivní, protože zachovávají svůj tvar i po uvaření a zchlazení.

Tapiokové perly v lidské výživě

Tapiokové perly mají z výživového hlediska pro lidský organismus přínos především energetický. Mají stejnou, nebo dokonce vyšší kalorickou hodnotu jako jiné, u nás známější, uhlovodany:

  • bramborový škrob,
  • kukuřičný škrob.
  • Jsou energetické stejně jako pšeničná mouka, ale neobsahují lepek (jež škrob bramborový ostatně také neobsahuje).

Na český trh přišly tapiokové perly s „nezbytným“ výčtem „úžasných zdravotních přínosů“. Některé z nich by se ale označit za čirou demagogii.

  • Například se neustále zdůrazňuje, že tapiokové perly neobsahují „žádný cholesterol“. Tato informace má stejnou hodnotu jako tvrzení, že vepřové sádlo nebo hovězí lůj neobsahuje „vůbec žádný cukr“. Ono to napsané velmi pěkně vypadá, cožpak nějaký jiný rostlinný škrob cholesterol obsahuje?
  • Zveličovány bývají i zastoupené minerální prvky v tapiokových perlách. Stačí vyhledat si, jaké minerály obsahuje bramborový nebo kukuřičný škrob a zájemce zjistí, že také nejsou prosty zdraví prospívajících prvků. Údaje jsou snadno vyhledatelné prostřednictvím internetu v tabulkách nutričních hodnot potravin a surovin.
  • Navíc, a to by bylo v českých poměrch bráno jako „finta“ na zákazníka, nutriční údaje na spotřebitelském balení tapiokových perel bývají uvedeny pro 12 gramů výrobků = jednu polévkovou lžíci. V Evropě je úzus uvádět hodnoty ve 100 gramech. V případě jedné dvanáctigramové lžíce pak uvedených 40 kcal nevyhlíží nijak „varovně“.

Cena tapiokových perel

Tapiokový perlám prodávaným Česku „nenahrává“ ani cena. Zatímco ve světě se v asia-schpech půl kila perel koupí v přepočtu průměrně za dvacet korun, a v Asii je produkt ještě levnější, u nás se 500 g tapiokových perel nabízí od 60 do 90 korun. Proč si tapiokové perly přesto pořídit?

  1. Protože to je produkt při určitém použití vzhledově velmi atraktivní.
  2. Protože chceme poznat neznámou potravinu.
  3. Protože – proč to na rovinu neříct – kuličkový tapiokový pudink a buble tea právě „frčí“.

Využití tapiokových perel (zkušenosti)

Polévky a hotová jídla

  • O tapiokových perlách se českém internetu můžeme dočíst, že je lze použít k zahuštění polévek, anebo dokonce jako zavářku do polévky. Je třeba vysvětlení. Když tapiokovýmái perlami zahustíme polévku, tak sice zhoustne, ale zůstane širá. Jen se její konzistence znění na „gelovou“. Jako jsou čiré, ale „gelové“ některé asijské polévky.
    Použitím namísto zavářky se dosáhne zase jenom té vazkosti. Kuličky tapioky v horké polévce jsou tak měkké, že je konzument při pojídání ani nepozná. S tím je třeba počítat.

Zahušťování omáček

  • Situace je stejní jako u polévky. Přírodní sos zůstane čirý, jen se víc táhne. Právě tak, jako kdybychom přírodní šťávu zahustili bramborovým nebo kukuřičným škrobem.

Teplé kaše z tapiokových perel

  • Tekutina a perly se dávají v poměru 6 : 1 ve prospěch tekutiny. Teplé kaše z tapioky mohou působit poněkud „zdravotním“ dojmem. Teplé měkké kuličky nezanechávají pražádný požitek. Jsou vhodné třeba pro nemocné, kteří nesmějí tuk a mají šetřící dietu (nikoliv však nízkokalorickou).

Studené pudinky z tapiokových perel

  • Naopak studené pudinky jsou lahodné a vzhledově atraktivní. Pudinky se vaří jako kaše, poměr 1 : 6 je stejný. Jen se nechají několik hodin vychladnout. Kuličky mírně ztuhnou, vařením zprůhlední, takže je konzument při pojídání pudinku registruje.
    Tapiokové kaše a pudinky mají takovou chuť, jaká se jim při vaření dodá: mléko a vanilka, kakao, káva, kokos… Nebo voda a ovoce (jahody, borůvky, rybíz…)

Dost často se doporučuje tapiokové perly předem namočit ve vodě. Lepší je namočit je přímo v mléce nebo ve šťávě, v níchž se bude pudink nebo kaše potom vařit. Aby se při slévání nevylil i škrob, který zahušťuje.

Bublinkové čaje, buble tea

  • Buble tea, nápoj, který v 80. letech minulého století „vymysleli“ v jihovýchodní Asii, a který se k nám dostal přes západní Evropu až v době docela nedávné, jsou uvařené, zchlazené, propláchnuté a přecezené tapiokové perly přidané do ochuceného čaje nebo čaje s mlékem. Buble tea, prodávaný v kelímcích a se silným brčkem, je typickým reprezentantem street food, pouličního jídla/nápoje. Klientelou ve stáncích v obchodních pasážích a na ulici jsou hlavně děti a mládež, které „baví“ srkat bublinky-kuličky silným brčkem. Do sladkého nápoje bývají někdy přidávány a želatinové bonbony nebo drobné ovoce. Kdo si hlídá denní příjem sacharidů (diabetici, obézní nebo lidé se sklonem k obezitě) musí si být vědom, že spolu s ochuceným čajem do sebe s buble tea dostává i jejich zvýšenou dávku. Což děti a mládeži zpravidla nezajímá.

Foto: 1, 3 pixabay.com

Zanechte odpověď