Mezi nebezpečné střevní parazity patří také ploché tasemnice. Tasemnice je bezesporu nejobávanější červ. V našich krajích mohou dokončit svůj vývojový cyklus dva druhy dlouhých tasemnic – tasemnice bezbranná (Taenia saginata) a tasemnice dlouhočlenná (Taenia solium). Příznaky napadení tasemnicí nemusejí být hned rozpoznány, ale pak je léčba rychlá a účinná.
Příznaky a léčba uchycené tasemnice
Onemocnění způsobuje nevolnost, břišní obtíže, průjem či zácpu, střevní dráždění a tlak v krajině žlučníku. Některé postižené osoby hubnou, nebo naopak v důsledku zvýšené chuti k jídlu přibývají na váze. V dřívějších dobách bývala nákaza tasemnicí obávanou a těžko léčitelnou nemocí. Dnes stačí k úplnému zničení parazita jediná dávka účinného léku.
Přední část těla tasemnice tvoří hlavička o velikosti zhruba dvou milimetrů, vybavená přísavkami nebo háčky, které umožňují přichycení červa ve stěně tenkého střeva. Za hlavičkou vyrůstají ploché články. Zpočátku jsou malé, postupně však narůstají a na konci těla tasemnice nabývají obdélníkového tvaru. Jsou asi půl centimetru široké a dva centimetry dlouhé. Konečné články jsou plné kulatých vajíček, velkých asi čtyřicet tisícin milimetru, a v každém článku jich je až 175 tisíc. Poslední dospělé články, napěchované vajíčky, se oddělují od těla tasemnice a vycházejí buď se stolicí nebo samostatně. Dají se nalézt na kůži nohou, na spodním prádle či prostěradle.
Divný život tasemnice
Tasemnice bezbranná se přenáší na člověka konzumací nedostatečně tepelně upraveného hovězího masa, například tatarských bifteků či ochutnáváním syrového mletého masa. Do těla hovězího dobytka se vajíčka tasemnice dostávají při pastvě na porostech infikovaných při hnojení fekáliemi nemocných jedinců. Hovězí dobytek se stává mezihostitelem tasemnice, což znamená, že larvičky se provrtají do jeho svalstva, kde vytvářejí bělavé váčky zvané uhry neboli boubele, s hlavičkami budoucích tasemnic. Vzácně může být mezihostitelem také ovce nebo koza.
Definitivním hostitelem tasemnice bezbranné je však člověk. Pokud se nedostatečně tepelně zpracované uhřivé maso dostane do jeho zažívacího traktu, žaludeční šťávy boubel rozruší a z něj se vychlípí hlavička s přísavkami nebo háčky. Nákaza tasemnicí je dlouhodobá a může trvat mnoho let. Každý kus porážený na jatkách je dnes standardním způsobem kontrolován, ojedinělé zárodky tasemnice mohou však kontrole uniknout a zničí je pouze teplota vyšší než 60 stupňů Celsia po dobu alespoň třiceti minut nebo hluboké zamražení masa.
Prevence
K zásadám prevence nákazy střevními červy patří vyloučení konzumace nedostatečně tepelně upraveného hovězího a vepřového masa. Tuto zásadu je obzvlášť důležité dodržovat v krajinách Afriky a Jižní a Střední Ameriky, kde bývá nákaza tasemnicí a škrkavkami zcela běžná.