Hledáte tip na netradiční a přitom velmi chutnou přílohu, po které se strávníci doslova utlučou? Vyzkoušejte naše tatarkové brambory. Budete potřebovat jen pět ingrediencí a několik minut času.
Připočítat si samozřejmě musíme i následné pečení. Celý recept je vlastně založen na amerických bramborách a triku, při které se tato škrobovitá zelenina peče v tatarce. A jak by to mělo vypadat?
Jaké ingredience bude na americké brambory v tatarce potřebovat
Seznam opravdu není nijak dlouhý. A ingredience na něj ve spíži také určitě najdete:
- brambory 600-700 gramů (přibližně čtyři větší kusy)
- olej
- sůl
- 3 lžíce tatarské omáčky
- uzená paprika
Je opravdu důležité vybírat vstupní suroviny v té správné kvalitě. Zejména brambory musí být opravdu krásné – nejlépe nové s tenkou slupkou a bez viditelných kazů. Olej si dopřejte podle chuti, skvělý je například olivový nebo slunečnicový. A při nákupu papriky určitě nešetřete. Ta uzená totiž dodá jídlu docela jinou chuť než běžná.
Náš tip: Pokud uzenou papriku doma nemáte, raději recept odložte a opravdu ji zajděte koupit. Uvidíte, že se vám to bohatě vrátí na plné chuti tatarkových brambor.
Přípravu začněte pečlivou očistou brambor
Nové brambory dobře omyjte a nakrájejte na menší měsíčky. Pro lepší chuť je vhodné nechat je před pečením namočené asi 10-15 minut ve studené vodě. Zbaví se tak části škrobu. Ovšem pokud spěcháte, můžete tento krok i vynechat.
Následně brambory dobře osušte a odložte stranou. Mezitím si smíchejte tatarku s uzenou paprikou a solí. Podle chuti můžete použít i pepř (nejlépe ten čerstvě namletý). Nezapomeňte přidat i olej, je to důležité pro správný proces pečení. Až budete tento recept dělat napodruhé, můžete i samozřejmě dochucovací ingredience zvolit podle své chuti, napoprvé však doporučujeme držet se střízlivého základu. Zjistíte, jak takto připravené brambory chutnají a od toho se budete moci odpíchnout dále.
Jak postupovat při skládání brambor na plech
Celý postup je opravdu jednoduchý. Osušené brambory v míse promíchejte s tatarkou. Poté si připravte plech vyložený pečícím papírem a obsah mísy na něj vyklopte. A teď už zbývá brambory jen správně upéct.
Správná teplota je důležitá
Aby byly opravdu zlaté, musíte zvolit ten správný postup. Celkem by si měly tatarkové brambory pobýt v teple 35-40 minut. A jak na to? Pro začátek rozpalte troubu na 220 °C a brambory do ní vložte (nikdy nedávejte plech do studené trouby). Po deseti minutách teplotu stáhněte na 180 °C a dopečte dozlatova. Nezapomeňte občas brambory v tatarce otočit.
S čím tatarkové brambory servírovat
Skvěle poslouží jako příloha k masovým či zeleninovým pokrmům, ale uplatní se i jako chutný doplněk salátu nebo jen tak k televizi.