Těsto na ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky patří k národnímu pokladu. I když je můžeme najít i v jiné kuchyni, třeba rakouské. Jejich čas nadchází v létě, kdy v sobě schovají různé druhy právě dozrávajícího ovoce, například meruňky, švestky, jahody či borůvky. Ovocné knedlíky mohou být z tvarohového, bramborového či kynutého těsta.

Tvarohové těsto

Tvarohové těsto je poměrně jednoduché na přípravu. Kupte ale co nejméně vodnatý tvaroh a mouku dávkujte opatrně.

Ingredience

250 g tvarohu

50 g másla

2 žloutky

200 – 250 g hrubé mouky

Špetka soli

Ovoce

K podávání

Moučkový cukr

Rozpuštěné máslo

Postup

Žloutky utřeme s měkkým máslem. Přidáme tvaroh a postupně přisypáváme mouku. Těsto by nemělo být lepivé. Z těsta tvarujeme menší placky a vkládáme ovoce (tradičně vypeckované švestky, meruňky). Dáváme pozor, aby v knedlíkách nebyly díry. Knedlíky vkládáme do osolené vařící vody, hlídáme, jestli se nechytily na dně, případně odškrábneme. Počkáme, až vyplavou a vaříme ještě asi osm minut. Vyndáme, podáváme polité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem.

Kynuté těsto

Můžeme si také pohrát s kynutým těstem.

Ingredience

500 g polohrubé mouky

250 ml mléka

20 g droždí

Lžíce cukru krupice

1 vejce

Špetka soli

Ovoce

K podávání

Moučkový cukr

Rozpuštěné máslo

Rozdrobený tvaroh

Postup

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžíci cukru krupice. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek, trvá to asi deset minut. Kvásek vlijeme do mouky, přidáme sůl a vejce pokojové teploty. Zpracujeme na těsto a necháme kynout na teplém místě asi hodinu. Pak z těsta tvarujeme menší placky a plníme ovocem. Vkládáme do osolené vařící vody, počkáme, až vyplavou a vaříme ještě dalších asi osm minut. Po vytáhnutí propíchneme, aby vyšla pára. Podáváme posypané cukrem a rozdrobeným tvarohem a polité rozpuštěným máslem.

Zanechte odpověď