Těstoviny s tuňákem z konzervy

Kombinace tuňáka s vařenými těstovinami, a to jak v podobě teplého jídla, a nebo studeného salátu, nemá v české gastronomii dlouhou tradici. A to i přesto, že se konzervy s masem z tuňáka dovážely v každé době. Tuňák s těstovinami je jídlo nejen – především díky masu – velmi chutné, nutričně hodnotné, méně kalorické, ale také rychle připravené. Na jídlech z těstovin a tuňáka z konzervy se vlastně nedá skoro nic zkazit. Do přípravy se mohou pustit i méně zkušení domácí kuchaři nebo odrostlejší děti. Aby se tuňák s těstovinami vždy povedl, nabízíme recepty na několik různách variant – včetně té nejjednodušší.

Těstoviny s tuňákem z konzervy: Recepty

Těstoviny s tuňákem

  • 400 g těstovin (kolínka, mušličky), 200 g tuňáka ve vlastní šťávě, malý pórek, červený paprikový lusk, hrst zelených oliv, malákonzerva rajčatového protlaku, lžíce oleje, bazalka, pepř, sůl.
    Příprava: Na oleji osmahneme krátce na nudličky pokrájenou papriku a pórek, přidáme tuňáka, z něhož jsme slili šťávu, protlak, pokrájené olivy, osolíme a okořeníme. Necháme pět minut podusit. Mezitím si uvaříme podle návodu na sáčku těstoviny a okapané je promícháme se směsí.

Těstoviny s tuňákem

  • 400 g těstovin (špagety, makaronety, mušle), 200 g tuňáka ve vlastní šťávě nebo oleji, 4 rajčata nebo malý rajčatový protlak, 2 stroužky česneku, 1 dl bílého vína, 40 g strouhaného parmezánu, bazalka, pepř, sůl.
    Příprava: Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku. Z tuňáka částečně slijeme nálev, maso rozmělníme vidličkou a v kastrolku povaříme společně s oloupanými pokrájenými rajčaty nebo protlakem, nasekaným česnekem, bílým vínem, kořením a trochou soli asi deset minut, pak do směsi vmícháme sýr.
    Těstoviny promícháme s omáčkou a podáváme.

Těstovinový salát s tuňákem z konzervy

  • 300 g zeleniny, 300 g těstovin, 300 g tuňáka z konzervy, pražená semínka.
    Dresink (asi 150 ml): česnek, sůl, hořčice, olej, nebo majonéza se solí.
    Příprava: Zeleninu volíme podle sezony a okamžité dostupnosti – méně druhů znamená lepší chuť. Například papriky, rajčata, okurky, asi 2 jablka, mrkev, ředkvičky, květák a vždy pórek. Nakrájíme ji na malé kousky.
    Dle návodu na obalu uvaříme těstoviny – necháme je však spíše kratší dobu, než doporučuje výrobce, protože na salát je nutné těstoviny nerozvařit. upražíme si na trošce oleje na pánvi semínka (slunečnicová, sezamová apod.)
    Smícháme suroviny na dresink – rozmačkaný česnek, dost hořčice, sůl, olej nebo majonézu. Tuňáka nakrájíme také na kostičky. Dresing nalijeme na nakrájené rybí maso a přidáme zeleninu.
    Zlehka vmícháme i uvařené těstoviny (neměly by se rozlámat) a posypeme opraženými semínky.

Zeleninový salát s tuňákem

  • 1 konzerva tuňáka, 6 zelených oliv bez pecek, 150 g zmraženého hrášku, 280 g sterilované kukuřice, l paprika, 350 g uvařených těstovin, 1 lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 lžička ostré hořčice, 1 lžíce rajského protlaku, česnek, sůl.
    Příprava: Uvařené těstoviny (spíš drobnější) nasypeme do větší mísy, papriku opláchneme a nakrájíme na nudličky. Přidáme rozmrazený hrášek a sterilovanou kukuřici, tuňáka z konzervy rozděleného na kousky a olivy pokrájené na poloviny. Šťávu ze sterilované kukuřice a tuňáka nevyléváme – asi jednu osminu z ní použijeme na přípravu zálivky na salát. Přidáme do ní olej, ocet, protlak, hořčici, sůl, prolisovaný česnek a pepř. Zamícháme a zálivku promícháme s ostatními surovinami.
    Salát necháme v pokojové teplotě krátce odpočinout (trochu se rozleží) a podáváme. Kdo chce k salátu přílohu, může použít cokoliv.

Špenátová hnízda s tuňákem

  • Balíček špenátových těstovin, máslo, hladká mouka, půl litru mléka, zázvor, pepř, sůl, 2 stroužky česneku, 100 g žampionů, tuňák v konzervě, 100 g eidamu.
    Příprava: Těstoviny uvaříme podle návodu, nejvhodnější jsou široké nudle nebo hnízda. Dále si z másla a mouky připravíme jíšku, kterou zředíme mlékem. Přidáme lžičku zázvoru, trochu pepře, osolíme a na závěr přidáme rozmačkaný česnek. Na pánvičku dáme rozkrájené žampiony, kmín, sůl a podusíme je doměkka.
    Potom otevřeme konzervu tuňáka, nastrouháme eidam a můžeme servírovat: Na kopeček nudlí nasypeme dvě lžíce dušených žampionů, lžíci tuňáku, okraje talíře zalijeme bešamelovou omáčkou a vše posypeme sýrem.

Těstoviny s tuňákem (nejjednodušší recept)

  • 350 g těstovin, 1 konzerva tuňáka v oleji (asi 200 g), olej, petrželka, mletý pepř, sůl,vývar, 20 g másla.
    Příprava: Na oleji včetně oleje z konzervy prohřejeme tuňáka nakrájeného na kousky a usekanou petrželku, po chvilce přidáme trochu vývaru nebo vody a pepř a dusíme 5 minut, pak vmícháme máslo.
    Těstoviny rozdělíme na talíře, přelijeme tuňákovou směsí a podáváme.

Foto: freeimages.com

Zanechte odpověď