Co je to toxoplazmóza? Jde o onemocnění, jehož původcem je parazit Toxoplasma gondii. Toxoplazmózou jsou často postiženi králíci, psi, morčata nebo kočky. Přinese-li se ovšem tato nemoc na těhotnou ženu, může být vážně a trvale poškozen plod.
Jaké jsou příznaky nemoci?
Toxoplazmóza se projevuje jako obyčejná chřipka. A to konkrétně zvýšenou teplotou, nachlazením, únavou a zduřením uzlin na krku. Pro těhotnou ženu a její nenarozené dítě je ovšem průběh toxoplazmózy dalekou závažnější. V řadě případů totiž může dojít k těžkým poruchám vývoje plodu.
Vážné poškození plodu
Napadne-li parazit Toxoplasma gondii lidský plod, může mu způsobit těžké poškození oční sítnice. Často se stává, že je vážně poškozen i mozek nenarozeného dítěte, v němž se vytvářejí zvápenatělá ložiska. Pokud je plod napaden tímto parazitem až v posledních měsících těhotenství, hrozí vysoká pravděpodobnost, že bude dítě tělesně i duševně postiženo.
Jak se může toxoplazmóza přenést na člověka?
Nejenom při styku se zvířaty, ale i oděrkami na rukou při zpracování králičího, hovězího či vepřového masa před jeho tepelnou úpravou. Zvláště těhotná ženy by se měla mít před toxoplazmózou na pozoru. V jejím zájmu je vyhnout se jakémukoliv styku s psy, kočkami, morčaty či zakrslými králíky, které s ní jako domácí mazlíčci žijí v jednom bytě či domě.
Pozor na domácí mazlíčky
V případě těhotenství je rozumné vyhýbat se hraní si s domácími zvířaty, jejich hlazení, ale i krmení. Raději, ať to za vás všechno obstará váš partner. Ten by měl domácí mazlíčky nejen krmit a pravidelně po nich umývat misky na krmení, ale také po nich uklízet exkrementy (a samozřejmě si po těchto úkonech pečlivě umýt ruce). Takové výkaly domácích zvířat totiž obsahují výrazné množství nebezpečných parazitů, které mohou negativním způsobem narušit zdraví matky a vývoj plodu.
Pokud se těhotná žena musí o své domácí mazlíčky postarat sama, raději ať se s nimi nemazlí a při úklidu jejich exkrementů i misek na krmení používá gumové rukavice.
Nebezpečí číhá i v kuchyni
Co se vaření týče, když bude těhotná žena zpracovávat v kuchyni vepřové či hovězí maso, měla by si poté vždy umýt ruce horkou vodou a mýdlem. Musí si dát rovněž pozor na to, aby se při zpracování masa neřízla, anebo jej nekrájela tehdy, bude-li mít na ruce oděrku. Oděrka na ruce může být totiž vstupní branou nebezpečné nákazy. Co nesmí dále těhotná žena v zájmu svého zdraví a zdraví nenarozeného dítěte dělat? Ochutnávat syrové (například při přípravě karbanátků) nebo nedovařené maso!
Na druhou stranu, těhotné ženy se mohou toxoplazmózou nakazit i ze špatně upraveného masa. Z toho důvodu by měly omezit návštěvu restaurací a ze svého jídelníčku vyřadit například krvavý steak nebo tatarský biftek.