Třená bábovka: Nejlepší recepty

Na sváteční stůl patří už od dob Rakouska-Uherska třená bábovka. Když použijeme panujícího módního slovníku, můžeme směle říct, že „třená bábovka nikoho neurazí“. Výhodou třené bábovky je, že zůstává vláčná, uvnitř nevysychá, lze si z ní ukrojit právě tak velký plátek, na jaký máme chuť. Nabízíme recepty na třenou bábovku v různých variantách: klasickou třenou bábovku, skořicovou či banánovou třenou bábovku, bábovku s vaječným koňakem či na třenou bábovku s z ořechového těsta.

Třená bábovka: Nejlepší recepty

Třená bábovka – základní

  • 250 g hrubé nebo polohrubé mouky, 150 g moučkového cukni, 150 g másla, 3 vejce, 200 ml vlahého mléka, 2 lžičky kypřícího prášku., 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kandované citrónové nebo pomerančové kúry.
    Příprava: Změklé máslo nakrájíme na kousky, přidáme žloutky, polovinu moučkového cukru a vanilkový cukr a třeme trpělivě vařečkou, až je hmota hladká. Potom přilijeme vlahé mléko, ve kterém jsme rozmíchali trochu mouky, a znovu lehce promícháme. Zbytek mouky smícháme s kypřícím práškem, přisypeme k těstu a vše znovu společně mícháme. Na závěr přidáme jemně nasekanou kandovanou citrónovou nebo pomerančovou kůru. Z bílků a zbývajícího cukru ušleháme tuhý sníh a lehce vařečkou vmícháme do připraveného těsta. Formu na bábovku pečlivě vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou, vlijeme do ní těsto, urovnáme ho a mírně zvedneme při vnějších okrajích.
    Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů až do okamžiku, kdy se bábovka začíná na okrajích oddělovat od formy. Zda je upečena i uvnitř, vyzkoušíme vpíchnutím špejle, která by měla po vyjmutí zůstat suchá.

Skořicová bábovka

  • 300 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 150 g tuku (Héra), 4 vejce, 4 lžíce mléka, 25 g vanilkový cukr, 50 g skořicového cukru, kůra z 1 citronu, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 1 lžička skořice, moučkový cukr na ozdobení tuk a strouhanka na formu.
    Příprava: Oddělíme žloutky od bílků. Změklý tuk vyšleháme, postupně přidáme polovinu cukru se žloutky a utřeme do pěny. Za stálého tření vmícháme střídavě po lžících mouku a mléko. Z bílků ušleháme sníh, do kterého zašleháme lžíci cukru z odváženého množství a vmícháme do utřeného těsta. Nakonec přidáme prášek do pečiva dobře rozmíchaný v hrstce mouky, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Asi do třetiny výše uvedeného těsta zamícháme skořicový cukr. Bábovkovou formu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a střídavě naplníme bílým a skořicovým těstem. Pečeme zvolna v troubě vyhřáté na 180 °C .
    Upečenou bábovku po krátkém zchladnutí vyklopíme. Nakonec ji posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na dílky a podáváme s ananasovým kompotem ozdobenou lístkem meduňky.

Třená ananasová bábovka

  • 200 g tuku, 300 g cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, špetka soli, 6 vajec, citronová kůra z 1 citronu, 3 polévkové Ižíce citronové šťávy, 450 g hladké mouky, 3 čajové lžičky prášku do pečiva, 250 g čerstvého nebo zavařovaného ananasu.
    Příprava: Těsto připravíme z tuku, soli, vajec, citronové šťávy a kůry a mouky smíchané s práškem do pečiva. Ananas necháme okapat, pak ho obalíme trochou mouky a přidáme do těsta. Těsto vložíme do vymazané a vysypané formy a v předehřáté troubě upečeme. (Doba pečení: asi 70 minut, elektrická trouba 150 – 175 stupňů Celsia, plynová trouba stupeň 1 až 2).

Ořechová třená bábovka

  • 15 dkg  Héry, 20 dkg mletých ořechů, 10 dkg cukru krupice, 4 vejce, 10 dkg hladké mouky, 5 dkg strouhané čokolády, 1 citron, 1/2 balíčku prášku do pečiva.
    Příprava: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Měkkou heru utřeme s cukrem a žloutky. Nastrouháme čokoládu a citronovou kůru. Vyšlehanou směs smícháme s moukou, práškem do pečiva a mletými ořechy. Ochutíme citronovou kůrou a strouhanou čokoládou. Nakonec vypracujeme opatrně pevný sníh z bílků. Podlouhlou formu na pečení, nejlépe srnčí hřbet, vyložíme pergamenovým papírem, na to nalijeme těsto a v předehřáté troubě pečeme.
    Podáváme s vanilkovým krémem, šlehanou smetanou nebo bílkovým sněhem.

Banánová třená bábovka

  • Asi 60 gramů másla nebo rostlinného tuku v misce utřete s 50 gramy pískového cukru do pěny, postupně zašleháte 3 žloutky až do pěny.
    Příprava: Oloupete dva banány a vidličkou rozetřete s trochou mléka. Přidáte k žloutkové směsi, doplníte 250 gramy prosáté polohrubé mouky s polovinou balíčku kypřicího prášku, asi 1,5 decilitru mléka a promícháte. Ze 3 bílků ušleháte pevný sníh, zašleháte 50 gramů cukru, vanilkový cukr a lehce vmícháte do těsta.
    Pečete v předehřáté troubě asi 40 minut.

Bábovka s vaječným likérem

  • Pět vajec ušleháme do pěny s 200 gramy cukru a jedním vanilkovým cukrem. Za stálého míchání tenkým pramínkem přilijeme 250 mililitrů oleje a stejné množství vaječného likéru. 300 gramů polohrubé mouky spolu s balíčkem kypřicího prášku prosejeme na hmotu a vmícháte. Předehřejete troubu na 175 stupňů, vymastíte formu a naplníte ji třemi čtvrtinami těsta. Na jeho zbytek, raději méně než více, prosejete asi lžíci kakaového prášku, pak vše vlijete na těsto do formy a lžící mírně vmícháte.
    Pečete asi hodinu.

Zanechte odpověď