Třepací dort s mandarinkami

Třepací dort, to je trochu rozverný název na dorty zdobené tak zvaným „třepacím“ krémem. Nejčastěji se do krému přidává mandarinkový kompot. Jedná se o zákusek velmi populární, protože nevyžaduje žádné speciální dovednosti. Jen speciální ingredienci, a tou je jeden konkrétní druh prášku pro přípravu pudinku za studena. Do přípravy „třepacího“ dortu se může pustit i člověk bez jakýchkoliv cukrářských zkušeností.

Třepací a hrk-hrk dorty?

Česká domácí kuchyně se mimo jiné častokrát vyznačuje i gastronomickým názvoslovím, nad kterým nezasvěceným někdy zůstává „rozum stát“. Názvosloví bývá mnohdy expresívní. Když domácí výrobek koluje mezi hospodyňkami dostatečně dlouho, název se ustálí. To je případ i tak zvaných „třepacích dortů“. Dokonce je pak přijímají média: a stránkách věnovaných domácímu vaření, v televizních gastro pořadech.

  • I takoví profesionálové jak je dvojice kuchařů zvaná Kluci v akci, název „třepací dort“ ve svém pořadu akceptovala.
  • Aby toho nebylo málo, ve svérázném názvosloví spotřebitele utvrzuje i samotný výrobce oné speciální ingredience, díky níž stačí krém za studena protřepat (nemíchat). Výrobce krém nazývá dokonce ještě rozverněji: „Hrk – hrk“.

„Dokonalá krémová konzistence a rychlá příprava. To je Crème Olé. Nenahraditelný při použití do Hrk-Hrk receptů a oblíbený jako dezert pro jakoukoliv příležitost,“ uvádí se (docela vážně) v oficiálním popisu výrobku. „Jedinečná receptura. Výtečný pro přípravu jednoduchých a rychlých dezertů. Na přípravu potřebujete jen 300 ml mléka a elektrický ruční šlehač. Puding je hotový za 3 minuty. Konzumovat můžete okamžitě! Nezapomeňte se inspirovat našimi HRK-HRK Olé recepty!“ To jsou informace z webu výrobce oetker.cz/cz

Crème Olé: Složení

  • Cukr, modifikovaný kukuřičný škrob, aroma, zahušťovadlo (karboxymethylcelulóza), barviva (kurkumin, karoteny).
  • Může obsahovat stopy mléka, vajec, pšeničné a lupinové mouky

Výživové hodnoty

na 100 g na 1 porci à 116 g
Výživové údaje v hotovém výrobku:
Energetická hodnota 397 kJ/94 kcal 461 kJ/109 kcal 5%
Tuky 1,3 g 1,5 g 2%
z toho nasycené mastné kyseliny 0,8 g 0,9 g 5%
Sacharidy 18 g 21 g 8%
z toho cukry 12 g 14 g 16%
Bílkoviny 2,8 g 3,2 g 6%
Sůl 0,09 g 0,10 g 2%

Zdroj: nakup.itesco.cz

 

Třepací dort s mandarínkami: Recepty

Třepací dort s mandarínkami podle Kluků v akci

  • Rozpis do dortové formy o průměru 22 cm. Dětské piškoty na dno formy, 500 ml 33% šlehačky, 2 malé plechovky mandarinek, 100 g vanilkového instantního pudinku Crème Olé (2 sáčky), pár kapek vanilkové esence, kokosové plátky nebo strouhaný kokos na posypání.
    Příprava: Dno formy vyložíme piškoty. Scedíme mandarinky a částí nálevu pokapeme piškoty. Do uzavíratelné nádoby (nejlépe plastové) vlijeme smetanu a vsypeme Créme olé. Zatřepeme, vmžiku vznikne hustý krém, do kterého vmícháme scezené mandarinky. Natřeme na piškoty, sklepneme, posypeme kokosem a je hotovo. V lednici necháme dobře vychladit.
    Směs smetany a instantního pudinku se může samozřejmě i mixovat, jak je zmíněno v návodu.

Třepaný dort s madarinkami a pečeným korpusem I.

  • Na korpus: 4 vejce (zvlášť bílek a žloutek), 4-5 lžic cukru, 4-5 lžic polohrubé mouky.
    Na krém: 2 smetany ke šlehání, 2 mandarinkové kompoty (může být jakýkoli-podle chuti), 2 vanilkové pudinky Dr.Oetker Créme Olé (pouze tento typ).
    Příprava: Z bílků a cukru ušleháme sníh. Pak přidáme žloutky a polohrubou mouku. Zlehka zamícháme a vlijeme do kulaté formy. Pečeme na 180°C 20 minut. Do uzavíratelné mísy nalijeme šlehačky, kompoty i se šťávou a vsypeme vanilkové pudinky.
    Mísu uzavřeme a třepeme, dokud necítíme, že hmota tuhne (stačí skutečně pár zatřepání).
    Krém naneseme na vychladlý korpus a dáme do ledničky ztuhnout.

Třepaný dort s madarínkami a pečeným korpusem II.

  • Na korpus: 2 vejce, 80 g cukru krupice, 2 lžíce oleje, 1 lžička vanilkového extraktu, 80 g hladké mouky. 
    Na náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 2 plechovky mandarinkového kompotu, 2 pudinky za studena Creme Olé. Na ozdobení: 250 ml smetany ke šlehání, strouhaná čokoláda.
    Příprava: Upečeme nízký piškotový korpus a necháme vychladnout. Do větší nádoby s dobře těsnícím víkem nalijeme smetanu, obsah obou plechovek a nasypeme pudinkový prášek. Nádobu uzavřeme a několikrát jí prudce zatřeseme. Tím vznikne hustý krém. Krém rozetřeme na korpus a urovnáme.
    Třetí smetanu ušleháme do tuha, část natřeme na dort, posypeme ho strouhanou čokoládou a ozdobíme zbytkem šlehačky.

Třepací dort s mandarínkami s koupeným korpusem

  • 1 dortový korpus – kupovaný, 2  kelímky smetany ke šlehání, 2  menší plechovky mandarinkové kompotu, 2  balíčky vanilkového pudinku Créme Olé bez vaření, kakao na ozdobení.
    Příprava: Na tác si připravíme koupený korpus. Do mísy, kterou lze uzavřít víkem, dáme: šlehačky, mandarinky (včetně šťávy), pudinky. Uzavřeme mísu a třepeme, dokud směs nezhoustne (pár zatřepání). Tuto směs natřeme na korpus. Dáme do chladna. Před podáváním můžeme posypat kakaem nebo nastrouhanou čokoládou.
    Nejlepší je dělaný den dopředu.

Ilustrační foto: pixabay.com

Zanechte odpověď