Tvarohové koblížky

Rychlých a dobrých receptů není nikdy dost. A tvarohové koblížky jsou navíc vyrobeny ze samých levných ingrediencí a při jejich vaření nezašpiníte ani příliš nádobí. Nejdelší na celém procesu je jejich smažení, ale můžete je připravit i dietně přímo v rozpálené troubě.

Tvarohové koblížky – recept

Ingredience:

300 gramů hladké mouky
250 gramů měkkého tvarohu
1 balíček prášku do pečiva
3 lžíce másla
3 rovné lžíce moučkového cukru
2 vejce
2 lžíce rumu
1 lžička citrónové kůry

na obalení:
1 balení skořicového cukru
1 balení vanilkového cukru

na smažení:
rostlinný olej

Postup:

Základem úspěchu a dobrého jídla jsou kvalitní ingredience. Nositelem chuti u tvarohových koblížků je tvaroh – jak jinak. Dejte si proto při jeho výběru záležet. Nejlépe chutná ten zabalený ve fólii nebo alobalu. Vaničkové nebývají tak jemné. Pokud je to možné, volte plnotučnou variantu. Stejné je to s vejci. Vybírejte ta z BIO produkce nebo domácího chovu, která mají sytě zbarvený žloutek a vynikající chuť.

Máslo rozehřejte v mikrovlnce a nechte chvíli vychladnout. Poté je vložte do mísy spolu s prosátou hladkou moukou (nakypří se a koblížky budou nadýchanější), práškem do pečiva, cukrem, vejci a měkkým tvarohem. Tvaroh i vajíčka by měly mít pokojovou teplotu, aby nedošlo k tepelnému šoku. Vše důkladně zamíchejte a propracujte. Hladkou kompaktní hmotu nechte 20 minut odpočívat. Mísu zakryjte potravinářskou fólií nebo alespoň poklopem. Čas na odpočinek umožní lepku v mouce aby se lépe uvolnil, což ho činí stravitelnějším.

V pánvi rozpalte dostatečně hlubokou vrstvu rostlinného oleje. Nejlepší je řepkový (pokud vám nevadí jeho typická vůně), protože nejlépe snáší vysoké teploty a nepřepaluje se. Do rozpáleného oleje vkládejte lžící malé koblížky. Když si nechcete zamazat ruce, vystačíte si jen s jednou lžící. Výsledné kobližky ale budou střapaté (což jim na chuti nijak neubírá). Úhlednější tvarohové koblížky vytvoříte za pomoci dvou lžic nebo přímo jejich vytvarováním v dlani. I takové kobližky se ale často v jednom místě lehce nafouknou. Odtud vznikla jejich roztomilá přezdívka pupíky.

Kobližky osmažte z obou stran tak, aby byla tmavě hnědé. Když se vám podaří trefit správné množství oleje, budou mít i charakteristický světlý proužek. Ale jeho absence chuť nijak neovlivní. Usmažené tvarohové koblížky odložte na papírové utěrky nebo ubrousky, které vsáknou přebytečný tuk. Ještě teplé koblížky obalte ve směsi skořicového a vanilkového cukru. Servírujte je s kopečkem šlehačky (nejlépe vlastnoručně ušlehané z tučné smetany) a meruňkovou nebo jahodovou marmeládou. Ale můžete je podávat i jen tak.

Užitečné tipy

Pokud vám koblížky během smažení málo nabudou, přidejte příště do receptu lžičku jedlé sody.

Těsto můžete ochutit například přidáním rozinek. Můžete také geniálně zkombinovat použitý alkohol a zmíněné sušené ovoce a do těsta přisypat rozinky, které se předtím přes noc macerovaly v rumu.

Zanechte odpověď