Uhlířina, místně také havířina, je lidový pokrm, který se připravuje na základě rodinných tradic. Místní, krajová příslušnost mu asi nenáleží. Pokrm je bezmasý, nikoliv však zcela bezpracný. Výrobně patří uhlířina k velmi levným jídlům. Z nutričního pohledu to žádný „zázrak“ není, protože se skládá jen z vařených brambor a moučných noků. Připravit uhlířinu je řešení, když se domácí zásoby ztenči na minimum, anebo si chceme „odpočinout“ od masitých jídel.
Uhlířina alias havířina
Někde si říká uhlířina, jinde havířina. Přitom uhlíř není totéž, co havíř, i když produktem obou je uhlí.
- Uhlíř pálil dřevěné uhlí v milířích (viz útěk napravené, dříve pyšné, princezny Krasomily s králem Miroslavem),
- havíři těží kamenné uhlí nebo rudu v dolech (Kutnohorští havíři kopali stříbrnou rudu, ostravští haviři dolují uhlí, a tak podobně).
Názvy uhlířina / havířina se používá bez ohledu na lokalitu. Jsou ovšem oblasti (a rodiny), které název ani pokrm vůbec nezají.
- Uhlířina trochu pronikla do povědomí filmem Kolja. Muzikant Louka jede do Úštěku navštívit svou matku, která mu předkládá jeho oblíbenou uhlířinu.
- Rovněž internet, a sdílení domácích receptů jeho prostřednictvím, dostal uhlířinu mezi „širší veřejnost“.
Je ovšem nutno připomenout, že uhlířina nepatří mezi pokrmy nějak výrazně zdravé. Ne všechna „lidová jídla“ tak lze označit. Uhlířina se skládá jen vařených brambor, moučných noků (někdy bez vajíčka), sádla, smažené cibule a místně opraženého špeku (slaniny). Tedy nic, nad čím by nutriční specialisté „jásali“. Ale za vyzkoušení to stojí.
Uhlířina/havířina: Recepty
Uhlířina: Domácí recept
- 1000 g brambor, 300 g hrubé mouky, 3 vejce, asi 6 polévkových lžic vody, 100 g sádla, 3 větší cibule, sůl, kmín.
Příprava: Nejprve na sádle osmažíme cibuli. Musí být dostatečně osmažená, nikoliv však připálená. Z mouky, vajec a malého množství vody rukama uhněteme pevné, ale měkké těsto. Přiklopíme je miskou a necháme chvíli odpočívat.
Oloupeme brambory, nakrájíme na kostky a dáme vařit do osolené vody s kmínem.
Na jinou plotýnku postavíme hrnec s osolenou vodou na noky.
Z odloženého těsta vyválíme hada a nakrájíme z něj špalíčky. Zavaříme je do vroucí vody. Když vyplavou na povrch, ještě asi pět minut vaříme.
Ve většině receptů na uhlířinu (ale ne ve všech) se doporučuje noky zavářet do stejného hrnce, v němž se už vaří pokrájené brambory. Možno však také tak, že noky uvaříme zvlášť. Uvařené brambory slijeme.
Nyní jsou dvě cesty:
1. Brambory a noky promícháme nasucho, naložíme na talíře a bohatě posypeme smaženou cibulkou, která pokrm zároveň omastí.
2. Nebo brambory, noky a cibulku s tukem promícháme a na talíř servírujeme pokrm již zamíchaný.
Uhlířina podle Kluků v akci
- 300 g hladké mouky, 3 vejce, sůl, trochu vody, 100 g špeku, 2 cibule, kmín, 800 g ve slupce vařených brambor, sůl.
Příprava: Z mouky, vajec, soli a trošky vody připravíme hladké tužší těsto. Je dobré ho nechat půl hodiny pod miskou odpočinout. Z těsta tvarujeme noky a vaříme v osolené vodě, scedíme. Na kostičky nakrájený špek vypečeme, přidáme cibuli, kmín.
Když je cibule opečená dozlatova, vmícháme na plátky nakrájené brambory a noky, osolíme a dobře promícháme.
Uhlířina podle magazínu
- 300 g hladké mouky, 3 vejce, špetku soli a trochu vody, 800 g brambor, cibuli, kmín, kousek špeku.
Příprava: Mouku vysypeme do mísy, přidáme sůl, vejce, vodu podle potřeby a promícháme. Vypracujeme těsto, necháme 30 minut odležet, vytvoříme válečky a nakrájíme z nich noky, které poté vaříme ve vodě, dokud nevyplavou.
Mezitím uvaříme 800 g brambor ve slupce, poté je oloupeme a nakrájíme na kolečka. Na pánvi osmažíme nakrájenou cibulku s kousky špeku a přidáme kmín, který krásně zavoní. Přidáme brambory a noky, osolíme, promícháme a podáváme. Nejlépe s kyselou okurkou.
Zdroj: www.idnes.cz