Vaječné likéry sice chutnají po celý rok, nejčastěji se však v domácnostech připravují v období Vánoc. Vaječné likéry nejsou jen českou tradicí. Chutnají, a na Vánoce se připravují na celém světě. Jak se vánoční likéry připravují? A lze je vyrobit i bez vajec?
Vaječný likér
Vaječné likéry jsou tak populární, že si „zasloužily“ i vlastní heslo v otevřené encyklopedii. Ve Wikipedii je vaječný likér charakterizován naprosto výstižně.
„Vaječný likér, také vaječný koňak, ajrkoňak (z německého Eiercognac) nebo eggnog je sladký alkoholický nápoj, který má žlutou barvu, vysokou viskozitu a obsah etanolu okolo dvaceti procent. Připravuje se z mléka (obvykle se ho část nahrazuje smetanou nebo kondenzovaným mlékem) a vajec (někdo dává pouze žloutky), které se smíchají a opatrně zahřejí ve vodní lázni tak, aby se vejce nesrazila, pak se zředí podle požadované síly pálenkou (nejčastěji brandy, rum nebo vodka), dosladí cukrem a rozšlehají na stejnorodou hmotu, pro dochucení se také přidává muškátový oříšek, vanilka nebo skořice.“
Vaječný likér: Koupit, anebo vyrobit doma?
Vaječný likér lze poměrně levně koupit. Jeho výrobu mají ve svém programu české i zahraniční likérky nejrůznějších značek. Je ovšem takovým zvykem připravovat vaječný likér domácí. Jako součást předvánočních příprav. Není neobvyklé rozdávat vaječný likér vlastní výroby jako „jedlý dárek“. Recepty na vaječný likér si lidé předávají, anebo je naopak střeží jako své „rodinné stříbro“.
Vaječný likér: Recepty
Vaječný likér z bílého rumu
- 500 ml smetany na vaření, 1 vanilkový lusk, 6 žloutků, 220 g moučkového cukru, 300-400 ml bílého rumu.
Příprava: Do menšího kastrůlku nalijte smetanu a přidejte vyškrábaná semínka z vanilkového lusku, včetně lusku samotného. Za stálého míchání zahřívejte k bodu varu, odstavte a nechejte 1-2 hodiny louhovat. Ke konci doby potřebné k louhování a chladnutí ochucené smetany, vyšlehejte elektrickými metlami žloutky s cukrem do pěny. Ze smetany vyjměte lusk a vlijte ji k vyšlehaným vajíčkům. Promíchejte. Na závěr do základu přidejte rum a opět promíchejte. Pro jemnější likér přilijte jen 300 ml, pro výraznější verzi 400 ml. Takto připravený likér rozdělte do lahví a v chladu nechejte alespoň 14 dní odležet.
Čokoládový domácí likér
- 1 čokoládovou tyčinku Ledové Kaštany (tradiční či extra hořké), 100 g hořké čokolády (čokoláda na vaření či čokoláda s více procenty kakaa), 250 ml smetany ke šlehání, 1 plechovku Salka, ½ litru rumu.
Příprava: Čokoládu a Ledové kaštany nalámejte a vložte do hrnce. Zalijte smetanou a na plotýnce za stálého míchaní rozpusťte. Zvolte mírný ohřev. Sejměte z plotýnky a po mírném vychladnutí přidejte plechovku Salka a rum. Likér promíchejte a nalijte do připravených sklenic (z jedné dávky připravíte 1 litr likéru). Množství hořké čokolády můžete zaměnit za další 2 tyčinky Ledových kaštanů.
Likér z pudinkového prášku
- 500 ml plnotučného mléka, 1 balíček vanilkového pudinku, 100 až 150 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 250 až 300 ml rumu.
Příprava: Ve studeném mléce rozmíchejte cukr a pudinkový prášek. Uvařte pudink podle návodu na sáčku. Pudink nechte vychladnout, během chladnutí ho občas prošlehejte, aby se na povrchu neutvořil škraloup. Ke studenému pudinku přilijte rum a vanilkový cukr, následně všechny přísady dobře prošlehejte. Ochutnejte a podle potřeby eventuálně doslaďte. Slijte přes jemné síto do lahví, aby se odstranili případné hrudky. Lahve uzavřete a likér nechte v chladu několik dní rozležet.
Vaječný likér z lihu
- 6 ks žloutek, 400 g moučkový cukr, 1 balení vanilkový cukr, 1 plechovka salko, 3 dl konzumní líh 80%, mléko.
Příprava: Dobře vymícháme žloutky s cukrem (ručně alespoň 1/2 hodiny, elektrickým šlehačem to jde podstatně rychleji). Přidáme Salko a líh. Pokud je to moc husté přidáme mléko. Koňak je lepší, když se nechá několik dní odležet. Je potřeba ho každý den protřepat, aby se míchal. Z tohoto množství je asi 1 l koňaku. Čokoládová varianta: přidáme kakao nebo rozpuštěnou čokoládu na vaření.
Universální recept na vaječný likér
- Likérový základ: 1 litr plnotučného mléka, 0,5 l rumu, 4 žloutky, 1 konzerva salka, 100 g cukru.
Vanilkový likér: 2 žloutky navíc, 2 vanilkové cukry,
Kávový likér: 3-6 lžiček instantní kávy.
Čokoládový likér: 1-2 tyčinky Ledové kaštany.
Kakaový likér: 1 tuba Pikaa.
Mandlový likér: mandlová esence.
Kokosovo-karamelový likér: 200 g strouhaného kokosu.
Banánový (likér): 2 balení banánového pudinku.
Příprava: Do hrnce dáme mléko, cukr a žloutky, metličkou obsah hrnce dobře rozšleháme a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme z ohně a po chvíli vmícháme Salko a rum. Nalijeme do sklenic a uložíme v chladu.
Varianty
Do likérového základu (bod 1) dáme více žloutků, abychom dosáhli žlutější barvy. Po převaření vmícháme 2 vanilkové cukry a hotový likér nalijeme do sklenic a uložíme v chladu.
Kávové příchuti dosáhneme tak, že ve trošce horké vody rozmícháme instantní kávu. Množství kávy zvolíme podle toho, jak silnou kávovou příchuť chceme vyrobit (3 lžičky pro slabou příchuť, 6 lžiček pro silnou). Rozpuštěnou kávu vmícháme do základní směsi (bod 1), likér nalijeme do sklenic a dáme vychladit.
Ve vodní lázni rozpustíme v misce ledové kaštany (1 balení pro jemnou čokoládovou příchuť, 2 balení pro výraznou) a poté vmícháme do základní směsi, nalijeme do sklenic a dáme vychladit.
Do základní směsi vmícháme tubu Pikaa. Likér nalijeme do sklenic a uložíme v chladu.
Chceme-li dosáhnout karamelové příchuti, musíme nechat zkaramelizovat Salko ještě než ho přimícháme do základní směsi. To uděláme tak, že neotevřenou konzervu dáme na 1-1,5 hodiny vařit do vroucí vody. Konzerva musí být celá pod vodou a průběžně ji otáčíme. Po důkladném vychladnutí konzervy ji otevřeme a zkaramelizované Salko vmícháme do základní směsi. Likér nalijeme do sklenic a dáme do chladu.
Do základní směsi vmícháme pár kapek mandlové esence. Doporučuji zkombinovat se zkaramelizovaným Salkem, výsledná chuť je lepší. Kokos nasucho opražíme na pánvi. Pozor, ať nezhnědne, byl by hořký. Smícháme se zkaramelizovaným Salkem a se základní směsí a necháme přes noc uležet v lednici. Druhý den kokos scedíme a máme hotovo. Vyluhovaný opražený kokos nevyhazujeme, ale použijeme třeba do buchet.
Do hrnce dáme mléko, cukr, žloutky a oba pudinkové prášky, metličkou rozšleháme a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Mícháme důkladně, aby se při vaření nevytvořily hrudky. Směs za stálého míchání povaříme do zhoustnutí, cca 2 minuty. Odstavíme.
K uvařené základní směsi přilijeme Salko a rum. Směs umixujeme ponorným mixérem dohladka a nalijeme do sklenic.