Koupili jste si parní hrnec a dumáte, co všechno v něm můžete připravit? Pokud jste milovníky asijských pokrmů či sushi, určitě vás potěší, že parní hrnec vám uvaří skvělou a chutnou rýži. Jak na ni?
První otázka se nabízí. Přidat vodu i do misky k rýži, nebo se uvaří jen párou? Přidat, samotnou párou by rýže nezměkla. Rýži pořádně propláchněte a nasypejte do speciální misky, která by měla být součástí vašeho parního hrnce. Přidejte vodu v poměru 2:1 (dva díly vody, jeden díl rýže). Na dospělou osobu je počítáno zhruba se 75 g suché rýže. Osolte, případně ochuťte bylinkami. Přidejte samozřejmě vodu i do zásobníku parního hrnce a vařte zhruba půl hodiny – záleží také na druhu rýže.
Na závěr malý tip pro ty, co ještě parní hrnec nemají a trápí se s nedovařenou, převařenou či spálenou rýží. Jak připravit rýži v klasickém hrnci?
Rýži propláchněte a přidejte, jak už bylo výše řečeno, vodu v poměru 2:1. Osolte. Přiveďte k varu a vařte rýži na menším plameni v hrnci zakrytém pokličkou. Po pěti minutách vaření vypněte. Hrnec s rýži obalte utěrkou a dejte ho pod peřinu. Za 20 – 30 minut bude rýže hotová, vcucne přebytečnou vodu a teplem změkne. Doporučují naše babičky.