Vdolky od babičky

Vdolky jsou tradiční pečivo z jednoduchého méně tučného kynutého těsta. Nejsou ani slané ani sladké. Mohou se proto právě tak mazat sladkými pomazánkami (nejčastěji povidly) jako podávat k zakusování s hutnou polévkou. Vdolky se někdy hustě sypou mákem. Na rozdíl od tak zvaných vdolečků, které se smaží, se vdolky pečou v troubě. Vdolky se nepečou jako zákusek, ale jako jídlo nebo příloha k jídlu.

Vdolky ve všední den i na svátky

Když naše babičky a prababičky neměly moc času na nějaké velké vyvařovaní – byla například doba polních prací, sena, žně, a nebo praly tak zvaně velké prádlo, vyřešily oběd tím, že uvařily velký hrnec hutné polévky (třeba bramborové, fazolové, kulajdy a podobně).

V některých krajích se vdolky připravovaly na Vánoce – třeba k zelňačce. A nebo hospodyně vdolky pekly v období velikonočních svátků – na Zelený čtvrtek (k „zelené“ polévce ze šťovíku, z jiných bylin nebo ze zelí) – místo jidášů. V jiných krajích se vdolky pekly sice také na Velikonoce, ale na Bílou sobotu.

Recept na klasické české vdolky s mákem a postup práce při jejich zhotovování je k nalezení v samostatném článku ZDE.

Proto nabízíme recepty na jiné krajové recepty na vdolky od babičky.

Vdolky od babičky: Krajové recepty

Valašské vdolky bílé s hruškovým potěradlem

  • 600 g hladké mouky, 400 g hrubé mouky, 240 g másla, 240 g cukru, 60 g kvasnic, 4 žloutky, mléko podle potřeby, sůl.
    Příprava: Vdolky se pekly na Štědrý den dopoledne. Dobře vypracované a vykynuté těsto se rozdělilo na čtyři díly a každý se rozválel do většího kruhu. Na tenký koláč se rozetře hrušková náplň a posype se drobenkou. Okraje se potřou žloutkem a koláč se nechá kynout. Peče se v horké troubě, pak se poleje rozpuštěným máslem s trochou rumu.
    Hruškové potěradlo: 300 g sušených hrušek a 200 g sušených jablek se uvaří ve vodě s hřebíčkem, celou skořicí a badyánem. Změklé ovoce se scedí a umele na masovém mlýnku. Přidá se k němu 100 g nastrouhaného perníku, 100 g povidel, 150 g cukru, trochu rumu.

Vdolky s mákem

  • 1 kg hladké mouky, 0,5 l mléka, 1 lžíce cukru, 1 vejce, sůl, kostka kvasnic, 1 žloutek, tuk na potření, mák.
    Příprava: Z části mléka, lžíce cukru a kvasnic uděláme kvásek a zaděláme těsto. Nejméně hodinu necháme kynout a pak na vále uděláme bochánky, které nabíráme polévkovou lžící, obalíme v mouce a uděláme vdolky, které se dávají na suchý plech a vlaží se rozkvedlaným žloutkem v trošce mléka. Sypou se solí s mákem. Pečou se z obou stran. Hotové se vlaží rozpuštěným máslem.
    Tyto vdolky jsou velmi chutné, i když do nich nepřijde žádný tuk.

Vdolky (starý recept)

  • Tradiční vdolky se  připraví z půl kila pšeničné mouky, jednoho vejce a dvou žloutků, 3 lžic omastku (nejlépe másla), necelé kostičky droždí, lžičky cukru nebo medu a špetky soli. Na zadělání je nejlépe použít mléko, ale i vodou to lze. Při posvícení a svátcích se těsto zadělávalo také smetanou.
    Příprava: Zadělá se nejprve řidší kvásek, a pak vymíchá hustší těsto a nechá kynout. Pak se rozválí a vykrojí se z něho kulaté vdolky, které se nechají vykynout a s důlkem uprostřed se pak pečou na pomaštěném plechu.
    Vdolky se přelévaly na talíři horkým mlékem s medem a navrch sypaly tlučeným mákem. Jedly se také s tvarohem a ovocnou omáčkou, třeba rozmačkanými ostružinami. Jindy se kropily sladkou smetanou a sypaly strouhaným perníkem.

Zanechte odpověď