Vdolky z kynutého těsta

Staročeské vdolky z kynutého těsta patřily v minulosti k nejčastěji zhotovovanému domácímu pečivu. Vdolky z jednoduchého kynutého těsta se připravovaly hlavně k hutným polévkám, s nimiž tvořily celý oběd. Vdolky nejsou totéž co tak zvané vdolečky (bavorské vdolečky). Liší se těstem, tepelným zpracováním i způsobem podávání. Připravit vdolky z kynutého těsta je snadné, levné a poměrně rychlé.

Vdolky nejsou vdolečky

Vdolky jsou pečivo z kynutého, mlékem zadělávaného těsta. Těsto má neutrální chuť. Vdolky jsou něco jiného, než vdolečky (bavorské).

  1. Vdolečky se zadělávají z jemnějšího sladkého těsta (jako na koblihy) a pak se smaží na tuku, potírají povidly nebo marmeládou a zdobí tvarohem nebo smetanou.
  2. Vdolky – nejčastěji hustě sypané celým mákem – se pečou na pomaštěném plechu a pak se podávají společně s hutnou polévkou (gulášovou, dršťkovou, bramborovou, s kulajdou, fazolovou nebo jinou luštěninovou a podobně).

Po polévce si někdo vdolky rád namaže švestkovými povidly a nebo je jí tak, třeba k bílé kávě, kakau nebo čaji. Po polévce vdolky se druhý chod už nedává – vdolky se počítají za druhé jídlo.

Vdolky z kynutého těsta: Recept

Na 20  vdolků s mákem (jeden plech) budeme potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 21 g pekařského droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 čajová lžička soli
  • zarovnaná lžíce cukru
  • 100 g (1 dl) rozpuštěné směsi tuku
  • 2 vejce
  • a nemletý mák.

Příprava

  1. Ve vlažném mléce rozmícháme cukr, lžíci mouky a půl balíčku kvasnic.
  2. Necháme vzejít kvásek.
  3. Vlijeme do mouky se solí, přidáme vejce a tuk a vypracujeme hladké těsto, které se bude „odlupovat“ od stěn hnětací nádoby. Je-li třeba, přikápneme trochu mléka, aby bylo těsto polotuhé. Osvědčil se elektrický hnětač (ruční nebo stolní).
  4. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Bude to trvat minimálně půl hodiny (těsto by mělo zdvojnásobit objem).
  5. V misce rozšleháme celé vejce.
  6. Na talířek nasypeme nemletý mák.
  7. Plech vymažeme tukem (nejchutnější je vepřové sádlo, ale může to být třeba i olej nebo Héra).
  8. Z vykynutého těsta odřezáváme stejně velké kousky. Pomoučenou dlaní z nich vytvoříme hladké koule.
  9. Kouli hned smočíme do poloviny v rozšlehaném vejci. Vlhkou stranou je položíme do máku a dlaní zploštíme.
  10. Ve vejci smočené a v máku zploštělé placičky klademe na plech, ale necháváme mezi nimi rozestupy – vdolky nabudou a budou kynout pěkně dokulata.
  11. Potom vdolky velice jemně posolíme a necháme na plechu ještě asi 15 minut kynout.
  12. Předehřejeme troubu na maximální teplotu.
  13. Do střední části vložíme plech s nakynutými vdolky a teplotu snížíme na 200 stupňů Celsia.
  14. Vdolky pečeme asi 20 minut. Když začnou z trouby příjemně vonět, kontrolujeme je, abychom se nepřipálily. Upečené vdolky by měly mít zlatohnědou barvu.
  15. Vyndáme plech z trouby a vdolky na něm necháme chvíli chladnout, aby nasákly rozpuštěný tuk z plechu.

Vdolky z kynutého těsta nejsou určeny k delšímu uchovávání, počítá se se spotřebou týž, maximálně následující den po upečení. Tvrdnou a stárnou jen o málo rychleji, než třeba rohlíky a housky koupené v pekařství.

Zanechte odpověď