Vejmrda

Vejmrda, to není pěkné slovo. A nic na tom nemění skutečnost, že se jedná o starý český a naprosto  neškodný výraz – jak se také vždy zdůrazňuje. Lidi uznávající estetiku jazyka nemůže nikdo nutit, aby slovo „vejmrda“ používali. Jednak to je výraz krajový, všude se nepoužívá ani v lidové mluvě. A jednak má čeština pro vejmrdu naprosto odpovídající ekvivalent – jablečný křen.

Jablečný křen alias vejmrda

O vemrdě se větčšnou píše, že to je „lidový výraz pro přílohu k ovaru nebo uzenému masu.“  Ale není to přesné ze dvou důvodů:

  1. jablečný křen se ve všech koutech naší země nedělá a v historii nedělal.
  2. A není to příloha.

Není málo míst, kde se k ovaru nebo k uzenému i v minulosti prostě jen nastrouhal čistý křen. A říkalo se mu „křen.“ Nebo v jiných místech si lidé doma připravili jablečný křen, a říkali mu „jablečný křen“. Jablečný křen figuruje i ve starých kuchařkách. A je popsán se týmiž ingrediencemi,  s jakými se v ústním podání předává recept na vejmrdu.

Vejmrda není „příloha“, ale pochutina

Vejmrda také není „příloha“, jak se často uvádí. Přílohou je v případě ovaru chleba, k uzenému může být přílohou také houska, rohlík.

  • Také se lze dočíst, že je „vejmrda je něco jako čatní“. Což je sice z hlediska původu tradice velmi odvážné přirovnání, ale už se pravdě blíží. Protože vejmrda, právě tak jako čatní, se řadí mezi „pochutiny“.

Pochutiny

Pochutiny jsou poživatiny s nepatrnou nebo žádnou výživovou hodnotou. Podporují trávicí činnost, působí na nervovou soustavu, zlepšují chuť jídla a chuť k jídlu.

Mezi pochutiny se počítají: káva, kávoviny, koření a kořenící přípravky, kakao, čaje, sůl, octy, přípravky na dochucování jídel (worcester, polévkové koření,  kečupy, čatní…), kypřící prostředky, hořčice.

Proč křen a produkty z něj k tučnému masu?

 Řekněme si otevřeně, že naši předkové nepodávali křen a nevyráběli z něj vejmrdu proto, že má křen vysoký obsah vitaminů. Nýbrž proto:

  • že se s ním dobře pojídá tučné maso,
  • a že po něm jedlíci rychle vytráví, aby mohli v konzumaci tučného masa pokračovat.
  • Tučného masa s křenem snědli víc.
  • Vždyť o to také šlo, najíst se ovaru a masa co nejvíc.

Jak se připravuje vejmrda, jablečný křen: Různé zdroje

Vejmrda I.

  • 1/2 křenu
  • 2 jablka
  • 5 lžic masového vývaru
  • špetka cukru
  • špetka soli
  • podle chuti bílé víno nebo vinný ocet kluci

Vejmrda II.

  • ½ hrnku čerstvého nastrouhaného křenu, ½ hrnku vývaru z vepřového kolena, 1 oloupané na jemno nastrouhané jablko, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru, sůl.
    Příprava: V porcelánové nebo skleněné misce smícháme všechny uvedené suroviny a necháme vychladit.

Jablečný křen

  • 3  jablka
  • 2  lžíce strouhaného křenu
  • 1  šálek masového vývaru
  • 2  lžíce octa
  • cukr
  • sůl

Vejmrda III.

  • 1 jablko, 2 menší křeny, 1 lžíci octa, 1 lžíci cukru.
    Příprava:  Oloupeme křen a jablko zbavíme jádřince. Oboje nahrubo nastrouháme. Osolíme, přidáme lžíci cukru a lžíci octa. Důkladně promícháme  a necháme několik hodin odstát.

 

 

Zanechte odpověď