Hot cross buns, horké housky/buchtičky s křížem, je tradiční pečivo, které se v zemích Commonwealthu připravuje na velikonoční Velký pátek. V porovnání s českými tradicemi by se mohlo jednat o ekvivalent našich jidášů. Povrch pečiva je zdoben bílým křížem, pečivo se velmi často pojídá horké (rozpečené). Proto hot cross buns.
Hot cross buns, horké buchty s křížkem
Hot cross buns je pečivo s velikonoční tradicí. V zemích Commonwealthu, ale také třeba v USA a v jiných zemích Ameriky, je zvykem nejen upéct si je doma, ale je k mání v běžné obchodní síti, někdy i mimo období Velikonoc.
- Hot cross buns se pečou z nasládlého kynutého těsta, které je silně kořeněno (skořice, zázvor, hřebíček a podobně).
- V těstě je přimícháno sušené ovoce (rybíz, rozinky, pomerančová kůra…).
- Těsto je tvarováno do malých bochánků.
- Ty jsou opatřeny pravoúhlým křížkem tvořeným buď světlým křehkým těstem nebo moučnou pastou.
- Jen zřídkakdy je křížek tvořen marcipánem nebo polevou.
- Po vytažení z pece (z trouby) jsou bochánky potírány sirupem nebo ředěným medem. Vlivem tohoto potěru mají hot cross buns lehce lepkavý povrch, pro pečivo typický.
Jak si pochutnat na buchtách s křížkem
V zemích, kde pečivo připravuje, je zvykem pojídat je s máslem a džemem (pomerančovým, ale i jiným). Buchtičky se buď rozpečou nebo se přepůlí a opečou v topinkovači.
Pečivo opředené mýty
Tak jako se naše jidáše vážou k Zelenému čtvrtku, tak se horké buchty s křížkem vážou k Velkému pátku. A jako český/moravský folklor připisuje jidášům určité „čarovné“ účinky, podobně tomu je i v případě buchtiček s křížem. Hot cross buns mají svá hesla v různých encyklopediích, a tak není žádný problém pověsti a mýty o nich si vyhledat.
Hot cross buns je pečivo tak známé, že recepty na jeho přípravu mají ve svém portfoliu všichni kuchaři, kteří jsou ve světě známí.
Hot cross buns, jeden z mnoha receptů
Hot cross buns, recept
- Mouka pšeničná hladká 500 g
- hnědý cukr 85 g
- skořice 2 ČL mletá
- směs koření 1 ČL (mletý zázvor, hřebíček, kardamom…)
- muškátový oříšek 1 špetka nastrouhnaý
- máslo 50 g pokrájený + na vymazání
- droždí 7 g instantní (do těsta, např Dr. Oetker)
- sušené ovoce 140 g směs (rozinky, citronát, pomerančová kůra, sušený rybíz)
- mléko 150 ml
Na kříže
- mouka pšeničná hladká 3 PL
- zlatý sirup nebo med 3 PL
Jak postupovat při pečení ho cross buns
- Ve velké míse promíchejte mouku, sůl, cukr a koření. Přidejte máslo a prsty ho ve směsi rozdrobte. Vmíchejte instantní droždí a sušené ovoce (větší kusy pokrájejte na kostičky).
Lehce ohřejte směs mléka a 150 ml vody. Přilijte do mísy a vypracujte měkké a soudržné těsto. Vyklopte hmotu na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte asi pět minut, až přestane být lepivá.
Rozdělte na dvacet stejných kousků a vyválejte z nich koule. Vyšší plech vyložte papírem na pečení a lehce ho pomažte máslem. Rozložte na něj bochánky kousek od sebe. Opatrně zakryjte pomaštěnou potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout dvě hodiny.Troubu předehřejte na 190 °C. Na kříže promíchejte tři lžíce mouky a dvě lžíce studené vody tak, abyste získali hladkou pastu. Dejte ji do plastového sáčku a ustřihněte mu růžek. Na každý bochánek namalujte kříž. Pečte patnáct až osmnáct minut dozlatova.
Mírně ohřejte sirup nebo med a po vytažení z trouby jím bochánky potřete.
Podávejte teplé s máslem a džemem.