Vepřová kotleta: Recepty pro začátečníky

Kotleta, čili žebírko nebo také pečeně. To všechno jsou názvy pro báječný kus vepřového masa, které lze připravit na stovky způsobů – a všechny budou dobré. Kotleta je ideální pro první pokusy začínajících kuchařů. Kotleta je libová, má krátké světlé maso, k přípravě ji stačí kratší doba. Nabízíme několik receptů, do nichž se mohou pustit i kuchařští elévové.

Kotleta, žebírko, pečeně

Vepřové maso se dělí zhruba na sedm hlavních částí. Ty se liší z kuchyňského hlediska svou konzistencí, užitnými vlastnostmi, z výživového pohledu obsahem tuku a cholesterolu. Vepřová kotleta se někdy označuje jako vepřové žebírko (vepřová žebra jsou něco jiného). Když je nabízena vcelku, může nést označení vepřová pečeně. Je to ale stále týž kus masa.

Kotleta je díky své jemnosti univerzálním masem a můžeme ji použít snad na všechny způsoby kuchyňské úpravy. Vyniká především šťavnatostí a velmi krátkým masem, proto je velice vyhledávaná. Kotletu můžeme koupit jako jeden kus (s několika žebry, proto žebírko), nebo si ji necháme u řezníka naseknout. Když koupíme celý kus, obvykle ho doma odřízneme od kostí (ty použijeme třeba na bramborovou polévku) a pak nakrájíme na plátky. Plátky masa pak po obou stranách naklepeme paličkou.

Kotleta je výborná smažená s trojobale (řízek) – je naprosto libová, tak chutná hlavně dětem. Obalujeme bez kosti. Ale lze i připravit na všechny možné způsoby. Jediná nehoda, která se může stát, že kotletu připálíme. (To nezavinil špatný nebo složitý recept.)

Vepřová kotleta: Recepty pro začátečníky

Maďarské kotlety (jídlo v jednom hrnci)

4 libové kotlety, 40 g sádla, 1 velká cibule, hladká mouka, 200 g žampionů nebo jiných čerstvých hub, 300 g brambor, 2 stroužky česneku, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, zelená petrželka nebo pažitka.
Příprava: Naklepané kotlety nařízneme u kosti i po okrajích, osolíme, lehce poprášíme moukou a po obou stranách prudce opečeme na sádle. Přendáme je do jiného rendlíku a odložíme do tepla. Na zbývajícím tuku zpěníme drobně nasekanou cibuli, doplníme ji prolisovaným česnekem, mletou paprikou a základ mírně podlijeme. Vrátíme na něj opečené maso a za nejnutnějšího doplňování tekutinou pokrm dusíme téměř doměkka. Přidáme kostky syrových brambor i plátky čerstvých hub a společně dohotovíme.
Pokrm podle potřeby dosolíme, posypeme zeleným kořením a podáváme s noky nebo těstovinami.

Vepřové kotlety na víně

  • 4 kotlety, sůl, trochu hladké mouky, 30 gmásla, 1 malá cibule, 1 lžička hořčice, 3 lžíce bílého vína.
    Příprava: Kotlety naklepeme, nakrojíme, osolíme, poprášíme hladkou moukou a opečeme na másle. Na rozškvařeném sádle, které jsme odstranili z masa, osmažíme jemně nasekanou cibuli, vložíme na ni kotlety, podlijeme je horkou vodou a dusíme doměkka. Do šťávy přidáme hořčici, víno a ještě chvíli dusíme.
    Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

Vepřové kotlety v cibuli

  • 4 větší vepřové kotlety, 500 g cibule, 100 g sádla, sůl, pepř, pažitka.
    Příprava: Kotlety nařízneme, osolíme, opepříme, opečeme po obou stranách na sádle a vyjmeme. Ve zbývajícím tuku osmahneme syrové oloupané brambory upravené na silnější plátky. Cibuli nakrájenou na kolečka spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Maso urovnáme do pekáčku, posypeme cibulí, zakryjeme osolenými bramborami, lehce zakapeme vodou a dusíme pod pokličkou téměř doměkka. Pokrm dopečeme odkrytý a hojně posypeme pažitkou.
    Podáváme se zeleninovým salátem.

Vepřové kotlety s hroznovým vínem

  • 4 vepřové kotlety, 250 g hroznového vína, 20 g másla, skořice, sůl, pepř, 4 lžíce oleje.
    Příprava: Kotlety nařízneme po okrajích i u kosti, naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na oleji. Očištěné bobule vína vložíme na rozehřáté máslo, posypeme je skořicí a krátce prohřejeme.
    Připravené kotlety přelijeme výpekem, obložíme hroznovými bobulkami a podáváme s rýží.

Vepřové kotlety se žampiony a cuketou

  • 4 libové kotlety, 750 g očištěných cukín nebo patizonů, 200 g žampionů, trochu hladké mouky, 3 lžíce tuku, sůl, pepř.
    Příprava: Kotlety lehce naklepeme, nařízneme, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Po obou stranách je opečeme, doplníme tence nakrájenými žampiony a dusíme 20 minut. Přidáme nastrouhanou cukínu, podlijeme, dohotovíme doměkka a po vychladnutí zmrazíme. Dosolíme a dokořeníme až před podáváním.
    Jako příloha je vhodná rýže.

Vepřové kotlety na zázvoru

  • 200 g vepřových kotlet, 1 střední cibule, 20 g tuku, 1 g zázvoru, drcený kmín, sůl, 200 g brambor.
    Příprava: Kotlety nařízneme, naklepeme, osolíme, potřeme mletým zázvorem a posypeme kmínem. Na dno rendlíku dáme na kolečka nakrájenou cibuli, připravené kotlety a tuk (pokud necháme na mase kousky sádla, tuk už nedáváme). Pečeme v mírně vyhřáté troubě za stálého přelévání a podlévání. Podáváme s vařenými brambory

Debrecínské kotlety

  • 4 vepřové kotlety, 40 g tuku, 1 velká cibule, 1 citron, mletá paprika, 100 g klobásy, pepř, sůl.
    Příprava: Kotlety naklepeme, nařízneme, osolíme a opepříme, na tuku zpěníme cibuli, opečeme na ní kotlety, přidáme papriku, citronovou šťávu, pokrm podlijeme a dusíme na mírném ohni doměkka. Těsně před dohotovením jej doplníme tence nakrájenou klobásou a ještě dobře prohřejeme. Do šťávy můžeme přidat i kousek jemně nasekané čerstvé nebo sterilované papriky.
    Podáváme nejlépe s noky.

Zanechte odpověď