Vepřová krkovice – nejlepší recepty

Vepřová krkovice patří mezi kuchaři do kategorie opomíjeného masa. Milovníkům libového masa se zdá příliš tučná, zatímco fanoušci bůčku se ošklíbají nad její suchostí. Přitom jde o skutečně krásný kus masa, který při správné přípravě překoná obojí výše uvedené. Přinášíme vám dva báječné recepty, které se rozhodně vyplatí zkusit.

Protože se milovníci krkovice nemohou dohodnout jestli je nejlepší pečená nebo smažená, přinášíme vám pro jistotu v článku krkovice – nejlepší recepty oba dva postupy a je jen na vás, který si vyberete. Oba dva mají něco do sebe.

Luxusní krkovice z trouby

Tento recept patří do kategorie bezpracných a velmi rychle hotových. Maso nenakládáme ani nenecháme odpočívat. Stačí ho zalít připravenou směsí a vložit do trouby.

Ingredience:

4-5 plátků vepřové krkovice

2 cibule

7 stroužků česneku

sůl

na marinádu:

2 lžíce olivového oleje

1 plechovka loupaných rajčat

2 lžíce sojové omáčky

1 lžička medu

1 lžička melé papriky

špetka chilli (podle chuti)

0,5 lžičky mletého pepře

5 lžic vody

Nejdříve připravíme maso. Z obou stran ho jemně naklepeme a potřeme směsí, kterou jsme připravili smícháním rozdrceného česneku a soli. Maso položíme na pekáček tak, aby se jednotlivé kousky vzájemně nepřekrývaly a posypeme jemně mletou cibulí

Troubu rozehřejeme asi na 220°C a začneme s přípravou omáčky. Ve větší nádobě rozmixujeme oloupaná rajčata i s nálevem a přidáme olivový olej, sojovou omáčku a postupně i všechno koření (chilli, pepř a mletou papriku). Na závěr do směsi zamícháme med (pokud je ztuhlý, necháme ho rozehřát). Omáčku nalijeme na maso a rovnoměrně rozetřeme.

Přikryjeme víkem nebo alespoň stříškou z alobalu a pečeme asi 20 minut. Poté troubu stáhneme na 190°C a dopékáme dalších 40-50 minut.

Luxusní krkovice z trouby nejlépe chutná s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.

Krkovice jako minutka

Jako další příspěvek do sekce krkovice – nejlepší recepty jsme připravili populární minutkový recept, který ale báječně vylepší předem připravená marináda.

Ingredience:

2 větší plátky vepřové krkovice

1 lžíce solamylu

1 vejce

1 lžička koření gyros

1 lžička grilvoacího koření

1 lžíce kremžské hořčice

5 stružků česneku

podle chuti sůl a pepř

1 sklenka oleje

Postup:

Plátky krkovičky nejdříve na několika místech nařízneme, aby se později při smažení nekroutily. Mírně je naklepeme a odložíme.

V menší misce smícháme prolisovaný česnek, solamyl, grilovací koření, gyros, kremžskou hořčici a olej. Ochutíme solí a pepřem. Naklepané plátky v této směsi protáhneme z obou stran a poté i s marinádou uložíme do lednice alespoň přes noc (ale můžeme klidně marinovat až tři dny).

Krkovici vytáhneme asi půl hodiny před samotným smažením a plátky rozložíme na talíř. Pokud v misce nějaká marináda zbyla, rozetřeme ji rovnoměrně na maso. Rozpálíme olej na pánvi a plátky z obou stran rychle propečeme. Podáváme s pečivem nebo vařenými brambory.

Zanechte odpověď