Vyrážky, ekzémy, lupy nebo jiné vlasové problémy, únava, zapomětlivost – takové mohou být příznaky nedostatku vitaminů řady B. Pojmu vitamin se využívá pro každou organickou složku potravy, která je nezbytná pro život, zdraví a růst, ale při tom není zdrojem energie. Tělo je neumí vyrábět, a proto se musí dodávat v potravě. Vyrovnaná dieta obsahující různorodé potraviny obsahuje i dostatečné množství všech vitaminů. Malý příjem vitaminů vyvolává charakteristické příznaky jeho nedostatku.
Dělení Vitaminy skupiny B
Známe osm vitaminů komplexu B. Mezi vitaminy komplexu B patří thiamin (B 1), riboflavin (B 2), niacin (B 3), kyselina listová, biotin (vitamín H), kyselina pantothenová (B 5), pyridoxin (B 6) a cyanokobalamin (B 12). Dělí se do dvou skupin, na ty, které jsou rozpustné ve vodě a nebo v tucích.
Proč se vitaminy přidávají?
- K prevenci u rizikových skupin populace – jsou to např. těhotné ženy, malé děti, ale i starší pacienti, vegetariáni a ti, kteří drží jednostrannou dietu.
- K léčbě příznaků nedostatku vitaminů v evropských podmínkách tento nedostatek nejčastěji postihuje tuláky, alkoholiky a lidi s nedostatečným příjmem, kteří si nejsou schopni zabezpečit přiměřenou stravu. V těchto případech se dávky vitaminů předepisují obvykle větší než dávky užívané k prevenci.
- Lidé s onemocněním zvané zhoubná chudokrevnost velmi dobře znají, jak jsou závislí na léčbě vitaminem B 12.
Zdroje vitaminů
Vitaminy jsou přirozené látky a jejich přípravky většina lidí může užívat bez obav. Je však třeba dodržovat doporučené dávky. Při předávkování existuje nebezpečí vážného poškození organismu. Pokud jde o multivitaminové preparáty, obsahující mnoho vitaminů, jejich množství nebývá vysoké a nepředpokládá se, že by mohly uškodit. Přípravky s jedním vitaminem mají tu nevýhodu, že nadbytek jednoho vitaminu může vyvolat „hlad“ po zvýšeném nadbytku jiných vitaminů. Existují též preparáty, které jsou doplněny minerálními látkami, které jsou rovněž důležité pro životní pochody, byť jen ve stopových množstvích. Patří mezi ně např. draslík, hořčík, měď, selén, sodík, vápník, zinek, železo, fluor, jod apod.
Zdroje vitamínů řady B
- Thiamin (vitamin B1): Pšeničné klíčky, otruby, celozrnné nebo obohacené obiloviny, celozrnný chléb, hnědá rýže, těstoviny, játra, ledviny, vepřové maso, ryby, fazole, ořechy, vejce
- Riboflavin (vitamin B2): Pivní kvasnice, játra, ledviny, mléko, sýry, vejce, celozrnné nebo obohacené obiloviny, pšeničné klíčky
- Niacin: Játra, libové maso, drůbež, ryby, ořechy, sušené fazole, obohacené obiloviny, chléb, pšeničné klíčky, brambory
- Kyselina pantotenová: Játra, srdce, ledviny, ryby, vaječný žloutek, pšeničné klíčky, většina zeleniny, většina obilovin
- Pyridoxin (vitamin B6): Játra, kuřata, vepřové maso, ryby, celozrnné obilniny, pšeničné klíčky, banány, brambory, sušené fazole
- Kyselina listová: Zelená listová zelenina, kuřata, hovězí maso, vepřové maso, ryby, vejce, mléko, sýry, obohacené obiloviny
- Vitamin B12: Játra, ledviny, kuřata, hovězí maso, vepřové maso, (cyanokobalamin) ryby, vejce, mléko, sýry, obohacené obiloviny
Víte, že…
… k získání vydatného zdroje vitaminu B stačí mít semínka řeřichy zahradní, obyčejný talířek a kousek buničité vaty? Vata se navlhčí a nasypou se na ni semínka. Talířek se postaví na světlé a teplé místo, například na okenní parapet. Zalévat je nutné pravidelně – buničina velmi snadno vyschne. Během několika dní by řeřicha měla být připravena ochutit chleba s máslem, saláty, pomazánky nebo omáčky a zásobovat vitaminy B celou rodinu. Ke stejným účelům je vhodná i pažitka, kterou lze již vzrostlou koupit v obchodě se zeleninou. Pokud máte zahrádku, můžete si trs na jaře zasadit do hlíny, kde vydrží i několik let.