Vlčí bob v kuchyni

Vlčí bob, lupina, také někde šáchy. Pro lidi s kalendářem rostlin v duši znamená vlčí bob konec jara, počátek léta, blížící se prázdniny. Lupinu znají turisté z podhorských luk, cyklisté, protože lupina roste podél silnic, myslivci, protože vlčím bobem přikrmují zvěř, zahrádkáři, protože mohutné „svíce“ květenství nemůže v jejich zahrádce nikdo přehlédnout. Vlčí bob nemají v oblibě ekologové, protože se jedná nepůvodní a invazivní rostlinu. V současné době má lupina ještě jedno postavení. Je v ohnisku zájmů těch, kdo mají zálibu v „jedlých“ divokých rostlinách.

Vlčí bob alias lupina

Lupina mnoholistá či vlčí bob mnoholistý (Lupinus polyphyllus) patří do čeledi bobovitých. Pochází ze severní Ameriky (byla k nám dovezena v 19. století). Postupně se rozšířila do jiných částí světa, a kde našla dobré podmínky, začala se značně šířit volnou krajinou, z které vytlačovala původní rostlinstvo. Šíření napomohli i zahrádkáři a velkopěstitelé.

  1. Ti první chtějí vlčí bob pro mohutná květenství bílých, růžových., žlutých, modrých a fialových květů.
  2. Druzí zas lupinu pěstují jako nutričně hodnotné krmivo.

Vlčí bob v kuchyni

Lupina se ovšem uplatňuje jako surovina výživy lidské. Nejedná se ovšem o planě rostoucí bylinu, ale o druhy lupiny vyšlechtěné k potravinářským účelům.

„Lupina bílá, zvaná i vlčí bob nebo sója severu, je v mnoha zemích oblíbenou zemědělskou plodinou. V Itálii se používá například v salátech nebo se z ní dělá káva. Myslíte si, že jíte fazole, a on to je plod lupiny. V českých zemích je její pěstování zatím ojedinělé,“ uvádí se v magazínu vysokých škol Universtas (2018).

Lupina je bohatým zdrojem proteinů a vyváženým zdrojem živin. Obsahuje také velké množství rozpustné vlákniny a naopak téměř neobsahuje škrob. Šlechtěním lze také regulovat obsah rostlinného oleje, v některých případech se obsah oleje blíží sóje. Přitom cena lupiny je v průměru poloviční oproti sóje.

Hradečtí získali patent

„Po čtyřletém výzkumu získali vědci z katedry kybernetiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové (UHK) v roce 2015 patent na technologii využití lupiny bílé v potravinářském průmyslu, respektive na technologii výroby takzvaného hydrolyzátu a vlákniny. Jedná se o potravní doplňky, které dokáží zvýšit nutriční hodnoty jídel, do nichž jsou přidány. Svým složením jsou prospěšné například celiakům, pacientům po chemoterapii či sportovcům a lidem se zvýšenou fyzickou zátěží,“ píše Ludmila Žlábková v magazínu Universitas (19. února 2018 ).

V současné době je největším světovým producentem lupiny Austrálie. V Evropě se lupina ve větším množství pěstuje v Německu, Francii, Polsku, Španělsku a zemích Beneluxu. V Čechách se zatím lupina pěstuje pouze na sedmi tisících hektarech. Navíc většina je pěstována jako pícnina na krmné účely. Ve světě dosahuje její produkce 1,2 milionu tun ročně, z toho celý milión v Austrálii.

Jak se konzumuje vlčí bob

Plody lupiny nelze konzumovat bez určité bezpečností přípravy. Té laik v domácích podmínkách nedocílí a hrozí riziko otravy nebo poškození zdraví. Plody lupiny se proto upravují průmyslově a prodávají se pod označením tremoso. Tremoso a nepředstavuje žádné zdravotní riziko, naopak je zdraví prospěšný.

Tremoso

Tremoso je bohaté zejména na:

  • přírodní alkaloidy,
  • esenciální aminokysely,
  • leucin
  • a methionin.
  • Stejně jako v soji, je v lupině velký obsah bílkovin.
  • V lupinových bobech je více než 10 % tuků, které mají vynikající složení díky až 80 % nenasycených mastných kyselin v obsažených tucích.
  • Další významnou látkou je lecitin – jeho obsah je až 2,5 %.
  • Každých 100 gramů suchých bobů obsahuje 38,8 g bílkovin (soja obsahuje 36,8 g bílkovin) a 9,4 g vlákniny.
  • Dále Tremoso obsahuje minerály jako vápník, draslík a železo.

Před konzumací se lupina musí upravit vařením. Vaření aktivuje enzymy, odstraňuje proces klíčení a hořkou chuť bobů. Tato úprava se provádí průmyslově, takže výrobek se prodává již vařený a konzervovaný slanou vodou.

Tremoso se většinou konzumuje bez slupky. V puse ho rozkousnete a jednoduše slupku odstraníte. Slupku můžete sníst také, ale je tvrdá a trochu hůře stravitelná, získáte tak o něco víc vlákniny. Na talířku můžete přidat sůl dle chuti, většinou jsou ale Tremoso dost slané již z výroby.

Zdroj: portugalshop.cz

 

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď