Ve vší skromnosti se na české talíře navrací skutečně starodávná zelenina – vodnice, celým botanickám názvem brukev řepák vodnice. Vodnici nabízejí hlavně velké markety, někdy je k míní i na farmářských trzích. Jedná se o středně velké většinou nafialovělé bulvy s bujně zeleným chrástem, prodávané obvykle ve svazku. Někdy si ji lidé pletou s tuřínem, který je podobný, ale jeho bulvy jsou bílé.
Sáhnout po vodnici není marný tah. Vodnice má v kuchyni široké použití, a to jak za studena, tak k přípravě teplých jídel.
Semenářské obchody nabízejí i semínka vodnice. Kdo má zahradu, může si vypěstovat vodnici vlastní. Pěstování je nenáročné.
Vodnice se vrátila
Vodnice je užitková rostlina z čeledi brukvovitých. Na našem území – a v celé Evropě – se v minulosti hojně pěstovala. Lidé konzumovali nejen její křehké bulvy, ale rovněž mladé listy. Chuť vodnice nijak nepřekvapí – je podobná jako u jiných brukvovitých rostlin – kedluben, ředviček, ředkví. Je ale jemnější a a křehčí, lehce nasládlá, neštiplavá. Naši předkové ji pěstovali před příchodem brambor – a podobně ji využívali.
Vodnice nebo tuřín?
Vodnici velmi podobný je tuřín, jehož bulvy jsou však větší a bílé, někdy žlutomasé. Vodnice a tuřín jsou dnes “nově objevenou” zeleninou. Laik je od sebe těžkorozezná.
- Tuřín má víc ojíněné listy a lysou lodyhu. Listový tuřín se v Německu připravuje jako špenát nebo kapusta. Na Slovensku a na východní Moravě je nazýván kvačka, kvaka nebo kolník.
- To vodnici lidově nazývají rábkou nebo rábskou řepou. Když se neurodilo zelí, přidávali lidé do kvašení strouhanou vodnici.
Oba (příbuzné) druhy mají chuť i využití podobné. Z nutričního hlediska je ale vodnice hodnotnější, protože kromě lahodné chuti má i zdravotní přínos pro lidský organismus. Můžeme ji pojídat za syrova i vařit.
Denně kousek vodnice
- Staré receptury z Francie doporučují sníst každý den kousek vodnice pro krásnou pleť a odvarem z ní léčit nemoci dýchacích cest.
- Čistou šťávou se léčila tuberkulóza a námořníci ji používali proti kurdějům.
- V Kanadě se jí léčily žaludeční vředy a zažívací potíže.
Pěstování vodnice na zahrádce
Při nákupu semínek pro příští zahradnickou sezonu bychom se mohli po vodnici porozhlédnout. Pro pěstování není vůbec náročná. Na půdu vodnice neklade vyšší nároky a dobře se dá pěstovat i v chladnějších oblastech. Jen ji nesmíme sázet následně po košťálovinách, protože by vznikla možnost nákazy nádorovitostí košťálovin, a také z důvodu pravidelného střídání osevní plochy.
Vodnici vyséváme samostatně do řádků, nebo společně s ředkvičkou či karotkou. Neškodí jí, ba spíše naopak svědčí, blízké sousedství rajčat nebo vysokých fazolí. Ty ji zastiňují, takže nedochází k vybíhání do květu.
- Vodnici prospívá vydatnější zálivka, po níž jsou bulvy křehčí.
- Vodnici lze pěstovat brzy zjara a sklizně se dočkáme v červnu.
- Podzimní odrůdy vyséváme až po sklizni raných zelenin. V tom případě se nemusíme bát ani podzimních ranních mrazíků, protože bulvy je dobře snesou až do -7 °Celsia.
Vodnice v kuchyni: Recepty
Hovězí po alsasku (Baeckeoffe)
- 600 g hovězí svíčkové (může být i jiné zadní hovězí maso), 200 g vodnice, 100 g pórku, 200 g kapusty, 100 g mrkve, 1 větší cibule, 400 g lojovitých brambor, 3,5 dl alsaského ryzlinku, 0,75 l světlého vývaru, sůl, pepř, 30 g křenu.
Příprava: Maso a nakrájenou zeleninu (kromě brambor) necháme přes noc marinovat v ryzlinku. Potom maso vyjmeme a osušíme. Do marinády přilijeme světlý vývar a vaříme 30 min. Přidáme oloupané brambory, na másle rychle opečeme maso a rovněž přidáme do bujonu. Vaříme dalších 15 min.
Maso vyjmeme, naporcujeme a podáváme s uvařenou zeleninou a nastrouhaným křenem zjemněným majonézou.
Salát z vodnice nebo tuřínu
- Syrovou vodnici nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme nakrájenou cibuli. Jíme bez zálivky jako přílohu k masu nebo přelijeme majonézovým nebo smetanovým dipem, který posypeme pažitkou.
Poznámka: Vodnice je výborná jako salát. Jemně ji nastrouháme do kelímků a můžeme zmrazenou skladovat 6 měsíců. Nerozmrazenou zakapeme citronovou šťávou a olejem, necháme rozmrazit a dochutíme.
Vitamínový talíř
- 200 g hlávkového salátu nebo čínského zelí 150 g karotky 150 g kedluben nebo vodnice 150 g ředkviček 150 g rajčat 150 g okurek hadovek 100 g zelených paprikových lusků 100 g žlutých paprikových lusků 150 g kiwi 150 g banánů nebo čerstvých broskví 30 g řeřichy 300 g libovolné jogurtové zálivky petrželka na ozdobu.
Příprava: Na talíře upravíme nakrájený hlávkový salát nebo čínské zelí, na kopičku nastrouhanou či nakrájenou čerstvou karotku, na hranolky nakrájené kedlubny nebo vodnici, na půlky překrájené ředkvičky, na nudličky nakrájené zelené a žluté papriky, na kolečka krájená rajčata, vroubkovým nožem nakrájené okurky hadovky, na plátky nakrájené oloupané kiwi, na kolečka nakrájené banány nebo proužky nakrájeých čerstvých broskví.
Zeleninu a ovoce upravujeme podle druhů do jednotlivých řádek nebo kopiček a dbáme na barevný soulad. Vše přizdobíme řeřichou a zelenou petrželkou.
Zvlášť v omáčníku podáváme dobrou jogurtovou zálivku.
Restované nudle a krevety ve vaječné omeletě
- 1/4 šálku oleje, lžíce krájené šalotky, 1/4 šálku fazolí, 2 lžíce vodnice jemné a nastrouhané (nebo bílá ředkev), 1/4 šálku celých krevet, jeden šálek rýžových nudlí, 2 lžíce vinegaru, 3 lžíce cukru, 2 lžičky chilli koření, 2 lžičky chilli omáčky, 4 celá vejce, 3 lžíce strouhaného kokosu, šálek naklíčených sójových bobů (je možné použít nakládané z konzervy i koupené naklíčené, 1/2 šálku pórku nakrájeného na kolečka a citrón.
Příprava: Na pánvi rozpalte olej, přidejte šalotku, fazole, strouhanou vodnici, krevety a tři minuty míchejte. Přidejte rýžové nudle a koření, chilli omáčku a chilli koření. Rozklepněte 2 vejce, zamíchejte, osmažte.
Na druhé pánvi udělejte omeletu ze dvou vajec. Tu naplňte směsí, podávejte s pórkem, citrónem a čerstvými výhonky ze sójových bobů.
Dřevorubecká večeře
Originální, přes sto let starý recept kanadských dřevorubců, kteří si toto jídlo připravovali – a místy ještě dnes připravují – v kotlíku na otevřeném ohni v lese.
- 2 kg hovězího hrudí, velká cibule (oloupaná, celá, se třemi do ní vpíchnutými hřebíčky), velký bobkový list, 3 kuličky černého pepře, 3 větší oškrábané mrkve, sůl, 6 středně velkých brambor, jeden oloupaný a nakrájený tuřín, 4 oloupané vodnice, rozčtvrcená hlávka zelí, voda.
Příprava: Do kastrolu dáme omyté maso, bobkový list, sůl, kuličky pepře a cibuli s hřebíčky. Zalijeme vodou a přivedeme k varu, potom snížíme plamen a přikryté necháme hodinu vařit.
Když je maso měkké (asi za dvě hodiny) přidáme mrkev, brambory, vodnici, tuřín a vaříme dalších 45 minut. V posledních 20 minutách přidáme rozčtvrcené zelí a vaříme až změkne, ale je stále ještě křehké.
Slijeme vývar (je z něj výborná polévka) a maso podáváme spolu se zeleninou a brambory s hořčicí a solí.
Foto: pixabay.com