Pokud vám váš spotřebič nesvítí, pak je rozhodně na řadě výměna žárovky v mikrovlnce. Nemusí to být tak složité, jak to na první pohled vypadá. Musíte jen vědět, kam a jak sáhnout a co určitě nedělat.
Ale ještě před tím, než se do celého úkonu pustíte, se doma pokuste najít ke své mikrovlnce návod. Budete v něm totiž uvedeno, jaký typ žárovky v ní najdete. Ne vždy jde totiž o žárovkou klasickou, v některých mikrovlnkách najdete i speciální kousky.
Jak na výměnu žárovky
Nejdříve musíte vzít do ruky šroubovák a sundat vnější kryt. Žárovku najdete za mřížkou vnitřní skříně. Vedle uvidíte také magnetron a někdy se může stát, že je na výměnu opravdu málo prostoru, tak buďte opatrní. Je také možné, že se do mikrovlnky nedostanete, protože šrouby budou tak atypické, že se bez speciálního šroubu neobejdete. V takovém případě vám tedy opravdu nezbude nic jiného, než zavolat profesionální servis.
Zdravější než mikrovlnka je pomalý hrnec
Máte rádi čerstvě připravené recepty s lahodnou chutí, ale zároveň jen neradi trávíte mnoho času u plotny? Pak si připravte lahodné krůtí maso v pomalém hrnci. Samotná příprava na vaření vám zabere maximálně 30 minut, o zbytek se už postará hrnec.
Rádi vaříte, ale v kuchyni neradi trávíte celé dopoledne? Čekáte hosty na večeři a nevíte, co honem vymyslet? Jste milovníky lehkého a chutného krůtího masa? Pro všechny tyto případy máme pro vás recepty, které jsou velice jednoduché na přípravu, ale výsledek vždy lahodí oku i chuťovým pohárkům, a navíc je lehce stravitelný.
Krůtí kostky se zeleninou v pomalém hrnci
Vyzkoušejte ještě jeden recept, který strávníkům zaručeně zachutná.
Budeme potřebovat:
- krůtí maso (stehno nebo prso, případně ořez) 600-700 g
- velká cibule 2 kusy
- česnek 2 stroužky
- mrkev 2 velké
- celer ¼ bulvy
- brambory 6 velkých
- máslo 1 lžíce
- sůl
- pepř, kmín paprika nebo směs koření (například na steaky)
Jdeme na to:
Maso nakrájíme na kostky, mrkev a celer na špalíčky, cibuli na kolečka, česnek na plátky, brambory na měsíčky. Na dno nádoby v pomalém hrnci dáme máslo. Maso smícháme se zeleninou a brambory v hluboké míse, osolíme a okořeníme. Vložíme do nádoby, můžeme přidat i nějakou čerstvou bylinku, třeba tymián nebo libeček. Nepodléváme! Hrnec zapneme na 1. stupeň a necháme pracovat 5-6 hodin. Úžasné jídlo z jednoho hrnce je na světě. Dobrou chuť.
Jak na přípravu chuťovky
V hlubší pánvi rozpalte trochu oleje, opečte na něm z obou stran na kolečka nakrájené párky nebo klobásky, přidejte trochu rozmačkaného česneku a nadrobno nakrájenou zeleninu, kterou máte k dispozici, třeba pórek a papriku. Do hotové směsi přidejte uvařené noky nebo těstoviny, promíchejte a prohřejte v pánvi a servírujte posypané nasekanými čerstvými bylinkami.