Yorkshirský pudink je pečená moučná příloha k masitým pokrmům. Yorkshirský pudink je typický pro Velkou Británii, ale rovněž pro kuchyně zemí Commonwelthu, kde jej připravují obyvatelé s britskými kořeny. Připravit / upéct yorkshirský pudink není náročné: ani co se dovedností týká, ani po stránce surovinové. Yorkshirský pudink si můžeme snadno připravit i v našich podmínkách.
Yorkshirský pudink není sladký dezert
Česká (moravská, slezská i slovenská) domácí gastronomie dospěla stavu, kdy si pod slovem pudink představíme jemnou zatuhlou sladkou hmotu připravenou z tekutiny v níž byl povařen (anebo nabobtnal) nějaký škrob. Nejčastěji to bývá škrob:
- bramborový,
- kukuřičný,
- tapiokový,
- anebo to jsou škrobovité látky určitých semen (například chia).
Výsledek bývá na pohled stejný: různě ochucená rosolovitá hmota, která je pojídána jako dezert, dietní pokrm, svačina, jídlo mezi jídly.
Yorkshirský pudink není puding, který by se pojídal jako sladký dezert. Yorkshirský pudink je něco jiného. Je to pečená příloha, kterou Britové (a lidé ostatních národů s ostrovní kulturou příbuzných) podávají a pojídají k masité krmi.
Jak vypadá. a jak se připravuje yorkshirský pudink
Yorkshirský pudink jsou obvykle malé bábovičky (dnes pečené ve formách na muffins), anebo nakrájené kousky těsta upečeného na pánvi.
Připravuje se z jednoduchého těsta z mléka, mouky a vajec (řekli bychom z těsta palačinkového). Do těsta se podle tradičních receptů nepřidává žádné kypřidlo (kvasnice, kypřicí prášek, soda). Výrobek zkypří použitá vejce.
Jak yorkshirský pudink podávat
Yorkshirský pudink se servíruje jako příloha k pečeným a dušeným masům politým nějakým sosem (přírodní šťávou-výpekem z masa), anebo omáčkou vyrobenou z výpeku.
Yorkshirský pudink nebývá na talíři jedinou přílohou. Jako další přílohy se vedle yorkshirského pudinku objevují různě upravené brambory, batáty, vařená nebo dušená zelenina. Yorkshirský pudink se podává k typickému anglickému nedělnímu obědu. Má stejné postavení jako třeba u nás nádivka upečená ke kuřeti a bramborám (naše novodobé typické „velikonoční“ menu).
- Podrobnosti o historii yorkshirského pudinku lze snadno najít v encyklopediích nebo ve Wikipedii.
Yorksirský pudink: Recepty
Yorksirský pudink: Originální britský recept
- 275 ml mléka, 2 celá vejce, 125 mouky (běžné), 1/2 čajoví lžičky soli.
Příprava: Předehřejeme troubu na 230 °Celsia. Do misky dáme mléko, vejce, mouku, sůl a dobře promícháme. Na sporáku zahřejte velký plech nebo formu s šesti či dvanácti jamkami. Na velký plech / pánev dejte jednu polévkovou lžíci tuku, či půl čajové lžičky do každé jamku. Nalijte těsto (buďte opatrní, protože bude stříkat).
Vložte do trouby a pečte, dokud dobře nevyskočí (35 minut plech / pánev, nebo 15 minut forma s jamkami). Podávejte co nejdřív.
Yorksirský pudink podle Jamie Olivera
- Rostlinný olej, 2 velká vejce z volného výběhu, 100 g hladké mouky, 100 ml mléka. Příprava: Předehřejte troubu na 225 ° C / 425 ° F / plyn 9. Připravte si plech na bábovičky / muffiny a do každé z 12 přihrádek přidejte malé množství rostlinného oleje. Vložte do trouby na 10 až 15 minut, aby se olej opravdu zahřál.
Mezitím v nádobě rozšleháme vejce, mouku, mléko a špetku soli a pepře, dokud není těsto lehké a hladké.
Opatrně vyjměte plech z trouby a těsto rovnoměrně nalijte do důlků. Plech vložte zpět do trouby a pečte 12 až 15 minut, nebo dokud těsto nenabyde a nezezlátne.
Zdroj: www.jamieoliver.com
Yorkshirský pudink: Gordon Ramsay
- 4 velká vejce, 1,5 šálku plnotučného mléka, 1 / 2 lžičky hrubé soli, 1 1 / 4 šálky univerzální mouky, 4 lžíce rostlinného oleje (nebo hovězí kapky Dripping, druh vyráběného hovězího tuku).
Příprava: V mixéru smíchejte vejce, mléko, mouku a sůl. Směs dobře promíchejte a vložte do chladničky, dokud nebudete mít vše ostatní připraveno (nechte alespoň 30 minut odpočívat). Předehřejte troubu na 425 °F (to je 218.33 °Celsia). Nalijte 1 čajovou lžičku oleje (nebo hovězího tuku Dripping) do každé části 12 jamkového plechu na yorkshire nebo plechu na muffiny a vložte do trouby na horní rošt, dokud nebude forma velmi horká, téměř se z ní nekouří. Vyjmete z trouby, nalijte těsto do tří čtvrtin, naplňte důlky (mělo by to prskat) a okamžitě vložte zpět do trouby. Pečte, dokud nejsou yorkshire pudinky dobře zvednuté, zlatohnědé a křupavé, 15 až 20 minut. Neotvírejte dvířka trouby dřív než na konci, jinak by pudinky mohly spadnout.