Zácpa v těhotenství

Zácpa v těhotenství je nepříjemnost, na kterou musí být nastávající maminka připravena. Odborníci říkají, že zácpa v těhotenství trápí více než polovinu žen. Nepříjemným stavům lze předcházet výběrem potravin, pohybem a dostatkem tekutin.

Může za to ženský hormon

Zácpa v těhotenství má fyziologické zdůvodnění: tělo těhotné ženy produkuje ve zvýšené míře hormon progesteron, jehož úkolem je uvolnit svalstvo dělohy. Ovšem tento hormon způsobí i zpomalení pohybu střev, takže se z jejich obsahu vyloučí víc vody a stolice zhoustne a zhutní. K tomu je ještě třeba připočítat tlak rostoucí dělohy na střeva a konečník, což rovněž zpomaluje vyprazdňování. Další možná příčina zácpy v těhotenství jsou železité potravinové doplňky, které těhotné ženy rády užívají.

Ideální je stav, kdy žena chodí na stolici minimálně jednou denně. Jestliže se jí to nepodaří ani obden, je třeba začít situaci řešit. Zácpa v těhotenství bývá příčinou vzniku hemoroidů, které pak ženu trápí po mnoho let po porodu. Nevyprázdněná střeva rovněž způsobují bolest či tuhnutí břicha a podbřišku, což u každé těhotné ženy vyvolává obavy z možných komplikací.

Zácpa v těhotenství? Jezte vlákninu!

Pravidelného vyprazdňování může žena docílit správně volenou stravou, pohybem a dostatkem tekutin. Zácpa v těhotenství může být zmírněna konzumací potravin bohatých na vlákninu: ovoce, zeleniny a obilovin. Ovoce pomáhá v jakékoliv podobě: čerstvé, sušené, zavařované. Při výběru zeleniny je třeba dát pozor, aby nenadýmala. To je také důvod, proč se – přes nesporně vysoký nutriční přínos – těhotným příliš nedoporučují luštěniny. Vlákninu, která pomůže s vyprazdňováním, v hojné míře dodají obilné vločky, pohanka, neloupaná rýže. Je dobré navyknout si jíst pečené brambory i se slupkou. Mléčné výrobky sice nemají žádnou vlákninu, někomu však pomáhají k vyprazdňování, a to zejména jsou-li zakysané. I to je třeba vyzkoušet.

Zkoušejte opatrně

Nastávající maminka by měla hodně pít. Odborníci na výživu těhotných uvádějí jako optimální dva a půl až tři litry denně. Dostatek tekutin mimo jiné zmírní zácpu v těhotenství. Některé ženy mají dobrou zkušenost s pitím vlažné vody po ránu, ale zde se může narazit na problém s poněkud „rozechvělým“ žaludkem, který není ochoten vlažnou vodu na lačno přijmout. Mírně projímavé účinky mají ovocné džusy. Po poradě s lékařem může těhotná žena pít některé projímavé minerální vody. Umělá projímadla užívejte jedině na doporučení lékaře, nikdy si je neordinujte sama.

Náš tip: Staročeská muzika

Sušené ovoce (jablka, švestky, meruňky, hrušky, ale třeba i rozinky, datle či fíky) namočíme na několik hodin do studené vody. Přidáme celou nebo mletou skořici, několik hřebíčků a půlku oloupaného citronu. Můžeme přisladit dvěma lžicemi medu. Vaříme do měkka. Takto vzniklý kompot můžeme jíst teplý i studený. Jeho lehce projímavé účinky jsou ověřený mnoha generacemi. V článku zácpa babské rady jsou uvedené babské rady na zácpu.

Zanechte odpověď