Košťáloviny patří mezi velmi zdravého, ale bohužel také neoblíbené potraviny. Zvláště kapusta umí být hořká, pokud ji špatně připravíte. Zadělávaná kapusta ale klasické nešvary košťálových jídel nemá. Chutná opravdu výborně a recept vám nezabere více než hodinku.
Zadělávaná kapusta – recept
V této verzi receptu si ukážeme jídlo tzv. z jednoho hrnce, takže brambory budeme vařit zároveň za kapustou. Pokud vám ale rozvařené brambory nevyhovují, klidně je připravte zvlášť a servírujte až na závěr jako přílohu.
Ingredience:
1 středně velká kapusta
2 lžíce sádla
25 gramů hladké mouky
200 gramů šunkového salámu
3 středně velké cibule
4 vetší brambory
5 stroužků česneku
1 špetka soli
1 špetka pepře
2-4 lžíce octa
1 špetka cukru
podle chutí kmín
Postup:
V dostatečně velkém a hlubokém kastrolu rozpalte sádlo. Šunkový salám nakrájejte na kostičky a smažíme, dokud lehce nezmění barvu. Mezitím si oloupejte cibuli a nakrájíme ji na stejně velké kostičky, jako předtím šunkový salám. Obojí smažte, dokud cibule nezrůžoví a nezavoní.
Nyní upravíme kapustu tak, abychom odstranili všechny hořké části. Zadělávaná kapusta chutná jemně, pokud nepodceníte její přípravu. Z kapusty nejdřív odstraníme vnější nejtmavší listy. Ty lze později použít jako základ kapustových závitků nebo jako vítanou ingredienci do bramborové polévky. Pokud nemůžete kapustové listy zpracovat hned, nasekejte je a uložte do mrazáku. Vůbec jim to neublíží. Z kapusty vykrojte také košťál a dobře ji omyjte. Nakonec nakrájejte listy na zhruba stejně velké kostky.
Nakrájenou kapustu přidejte k osmaženému salámu a cibuli, chvíli restujte (postačí 1-2 minutky při důkladném míchání) a zalijte cca 1 litrem vlažné vody. Osolte, okořeňte (nezapomeňte na cukr, zvýrazní slanou chuť jídla) a duste bez pokličky, dokud kapusta nezmění barvu. To trvá zhruba 15 minut, což vám poskytne dost času k tomu, abyste stihli omýt a oloupat brambory a ještě je nakrájet na menší kostky.
Kostky brambor přidejte ke kapustě a duste dalších 15 minut. Míchejte jen pomalu a opatrně, jinak se z kompaktních kousků brambor na konci vaření stane spíše beztvará břečka. Nyní je zadělávaná kapusta skoro hotová. Stačí přidat mouku a prolisovaný česnek a povařit dalších 10 minut, aby se z mouky uvolnil lepek. Výsledné jídlo stačí dokyselit podle chuti a okamžitě podávat.
Zadělávaná kapusta – tipy
Hotové jídlo můžete zjemnit 1-2 lžícemi smetany nebo plnotučného mléka.
V dobře připravené zadělávané kapustě nezbude téměř žádná tekutina. Výsledek připomíná spíše hustší guláš.
Ani osoby se zhoršeným trávením nemusíte připravit o lahodnou chuť česneku. Stačí ho přidat do pokrmu zároveň s kapustou. Chuť a palčivost se sice trochu zmírní, ale česnek v této podobě je mnohem stravitelnější.