Zálivky na okurkový salát bývají sice (druhově) stejné, přesto se liší doslova rodina od rodiny. Další typy zálivek na okurky poznáváme v restauracích, v závodních a školních jídelnách či v jiných provozovnách veřejného stravování. Jaké zálivky na okurky vyhovují českým chutím?
Tradiční zálivky na okurkový salát
Zálivky na okurkové saláty se v české kuchyni mohou rozdělit do dvou základních typů:
- Zálivky na bázi vody,
- zálivky na okurky na mléčné bázi.
První typ se připravuje z vody, cukru, soli a octa (nebo citronové šťávy), koření se černým mletým pepřem. Někdy, ne vždy, se do zálivky přidává olej, případně cibulka, kopr či mletá paprika.
Zálivky za mléčné bázi se původně připravovaly ze ssedlého mléka (na Moravě „kyška“). Později kyselé mléko nahradilo rovněž kyselé mléko acidofilní, kefír, po balkánském vzoru rovněž jogurtová zálivka. Mléčná zálivka se koření solí, černým nebo bílým mletým pepřem, bazalkou, koprem, mátou, mletou paprikou, provensálským kořením, česnekem…
Zálivky na okurkový salát: Tipy
- 1 ks salátová okurka, podle chuti česnek, sůl, mletý pepř, 2 lžíce ocet, 1 hrnek voda, 2 lžíce cukr krystal.
Příprava: Salátovou okurku oloupeme, nastrouháme na kolečka, osolíme, opepříme a přidáme dle chuti prolisovaný česnek. Připravíme zálivku. Jako měrku použijeme čtvrtlitrový hrnek. Do studené vody přidáme cukr a ocet a důkladně rozmícháme. Zálivkou zalijeme ochucené okurky a hotový okurkový salát podáváme jako zeleninovou přílohu. - 1 ks salátová okurka, sůl, olivový olej, cukr písek, jablečný ocet, čerstvě mletý pepř.
Příprava: Okurku oloupeme (v případě, že máme domácí ze zahrádky, není loupání potřeba) a nastrouháme nahrubo. Do čisté nádobky s víčkem nalijeme studenou vodu (cca 200 ml), přidáme půl lžičky soli, lžíci cukru a tři lžíce jablečného octa. Zavíčkujeme a důkladně proklepeme, až se vše spojí a cukr a sůl rozpustí. Ochutnáme a případně doladíme. Pokud se nám podaří zálivku „přechutit“, v nejhorším případě ji vylijeme a připravíme novou. Vyladěnou zálivku nalijeme na nastrouhanou okurku, dochutíme pepřem, a nakonec zakápneme několika kapkami olivového oleje. - 3 lžíce bílý jogurt, 1 ks salátová okurka, podle chuti česnek, sůl.
Příprava: Okurku očistíme a nastrouháme na struhadle. Přidáme asi 3 lžíce obyčejného bílého jogurtu, mírně osolíme a přidáme prolisovaný česnek. Česnek přidáváme podle toho, jak má kdo rád pálivé. Okurkový salát s jogurtem necháme vychladit v lednici, stačí půl hodinky a salát je na světě. - Okurka 1 ks, červená cibule ¼, ředkvičky 4 ks, bílý selský jogurt 4 lžíce, prolisovaný česnek 1/4 lžičky, sekaný čerstvý kopr 1 lžíce, olivový olej 1 lžička, sůl, pepř.
Příprava: Okurku oloupeme a pokrájíme na tenká kolečka, stejně nakrájíme i cibulku a ředkvičky. Vedle ve sklenici si připravíme dresing. Smícháme jogurt, olivový olej, sůl, pepř, česnek a kopr. Dresing přidáme k zelenině a promícháme. Salát ihned podáváme. Salát je vhodné podávat opravdu ihned po promíchání s dresingem. V opačném případě dojde k tomu, že zelenina pustí vodu a salát nebude mít správnou konzistenci. Pokud si chcete salát připravit dopředu, nechte dresing v misce zvlášť a promíchejte těsně před podáváním. - Okurku nastrouháme, posolíme a necháme chvíli pustit vodu. V misce si rozmícháme vodu, ocet (2 lžíce), cukr (1 lžíci) a nalijeme na okurku. Opepříme podle chuti, pokapeme olivovým olejem. Můžeme přidat nakrájenou cibuli.
- Sůl, 3 lžíce ocet, 500 ml voda, 3 lžíce cukr krupice, mletý černý pepř, 1 ks cibule, 1 ks salátová okurka.
Příprava: Cukr a ocet dobře rozmícháme v uvedeném množství vody. Podle chuti zálivku osolíme a opepříme. Salátovou okurku nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Okurku s cibulí smícháme. Přelijeme připravenou zálivkou a necháme uležet nejlépe do druhého dne. Okurkový salát podáváme vychlazený.