Zeleninový salát dostane konečnou chuť i vzhled až zálivkou. Třebaže se říká zálivka, salát v ní nemusí „plavat“. V některých případech – například klasická francouzská vinaigrette – stačí jen několik lžic zálivky na salát. Nabízíme recepty na salátové zálivky, pro lepší představivost i s tipem, pro jaký druh salátu se zálivka hodí. Po vyzkoušení lze zeleninu kombinovat – podle chuti, sezony a stavu zásob.
Zálivky na zeleninový salát
Zálivka (omáčka) vinaigrette
- 3 lžic kvalitního oleje, lžice vinného octa, špetky moučkového cukru, soli a pepře. Vše rozšleháme vidličkou a máme základ vinaigrette, který vylepšíme ještě lžičkou francouzské hořčice a sekanou pažitkou.
Hlávkový salát s kiwi
- 1 větší hlávkový salát, 1 kiwi, 1 lžíce oleje, podle chuti sůl, cukr a citronová šťáva.
Příprava: Opraný a okapaný salát upravíme na proužky, oloupané kiwi na tenké plátky. Obojí opatrně promícháme a doplníme zálivkou připravenou z ostatních přísad.
Hlávkový salát s pomerančem a rajčaty
- 1 větší hlávkový salát, 1 pomeranč, 4 menší rajčata, podle chuti sůl, pepř, citronová šťáva a cukr, 100 g zakysané smetany.
Příprava: Omytý a osušený salát nakrájíme nerezovým nožem na hrubší proužky, rajčata a pomeranč na drobné kostičky. Vše promícháme a zalijeme sladkokyselou zálivkou. Rozdělíme na porce a přizdobíme zakysanou smetanou. Salát podáváme hodně studený, proto je dobře předem vychladit všechny suroviny i servírovací nádobí.
Zeleninový salát s ovčím sýrem
- 1 hlávka salátu, lusk červené papriky, červenou cibuli, svazeček máty, černé olivy, 150 gramů ovčího nebo balkánského sýra.
Na zálivku 3 lžíce olivového oleje, ocet, pepř, špetku cukru, sůl a rozdrcený stroužek česneku.
Příprava: Hlávku salátu rozeberete na jednotlivě opláchnuté listy, papriku a cibuli nakrájíte na kroužky a mátu nadrobno. Oloupaný citrón nakrájíte na kolečka a pak ještě na čtvrtiny. Vše smícháte, doplníte olivami a rozdrobeným sýrem a zalijete nálevem.
Pikantní hlávkový salát
- 1 větší salát, 1 natvrdo uvařené vejce, 2 lžíce oleje, 2 lžičky hořčice, 1 lžíce octa, sůl.
Příprava: Opraný salát necháme okapat a nakrájíme na tenké nudličky, které upravíme na plochou mísu. Hořčici, olej a ocet dobře promícháme, osolíme a doplníme drobně rozsekaným vejcem.
Salát přelijeme zálivkou a krátce vychladíme.
Andaluský pastýřský salát
- 1 salát, 1 velká cibule, 1 zelená paprika, 15 paprikou plněných oliv, 5 rajčat, 100 g ovčího sýra, olejo-octová zálivka (bez cukru, jen se solí a čerstvou bazalkou).
Příprava: Opraný a osušený salát roztrháme, cibuli a papriku nakrájíme na kroužky, olivy rozpůlíme a rajčata nakrájíme na osminky. Promícháme a posypeme rozdrobeným sýrem.
Přelijeme zálivkou a podáváme.
Selský salát
- 1 menší salátová okurka, 4 větší rajčata, 4 zelené papriky, svazeček naťových cibulek, mletý pepř, citrónová šťáva nebo vinný ocet, šálek kysané smetany, 1 stroužek česneku, sůl.
Příprava: Oloupanou okurku nakrouháme, rajčata nakrájíme na kolečka, papriky na kroužky, cibulky i s natí nadrobno. Složíme do mísy, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou nebo octem. Smetanu ochutíme česnekem utřeným se solí a nalijeme k zelenině.
Promícháme a necháme krátce proležet.
Salát podomácku
- 1 velký salát, 1 svazek ředkviček, 4 rajčata, 4 naťové cibulky, 100 g šunky, 200 g pečeného nebo grilovaného kuřete, 1 stroužek česneku, domácí tatarská omáčka (pokud možno z domácí majonézy).
Příprava: Salát natrháme na menší kousky, ředkvičky a rajčata nakrájíme na kolečka, cibulku i s natí na drobnější kousky, šunku a kuřecí maso na kostky. Omáčník nebo misku vytřeme rozpůleným stroužkem česneku a vlijeme tatarskou omáčku. Zeleninu a maso rozdělíme na talíře. Svou porci si každý sám podle chuti polije omáčkou.
Podáváme s chlebem jako lehkou letní večeři.
Bulharský štěrbák
- Velká hlávka štěrbáku (nebo hlávkového salátu) nakrájená na proužky, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 3 lžíce kysané smetany, 3 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce drobně posekané pažitky, případně lžička stejně upravené bazalky, cayenský pepř, sůl, 75 g balkánského sýra.
Příprava: Balkánský sýr rozdrobíme na jemno, promícháme se salátem, zalijeme zálivkou z oleje, smetany, jogurtu, soli a pepře a vmícháme pažitku s bazalkou.
Hlávkový salát s ořechy
- Hlávka salátu (nebo dvě menší), kyselejší jablko, lžíce citrónové šťávy, lžíce olivového (či ořechového) oleje, necelá lžíce vinného octa, lžička pomerančové šťávy, sůl, bílý pepř, dvě lžíce sekaných ořechových jader. Příprava: Na oprané salátové listy rozložíme pokrájené jablko a zakapeme citrónovou šťávou.
Přidáme zálivku z oleje, octa, pomerančové šťávy, soli a pepře, posypeme ořechy a vše dobře promícháme.
Mohlo by vás zajímat
Další tipy na dresingy na salát jsou k nalezení v samostatném článku ZDE.