Obalené žampiony upečené v troubě budou trochu jiné, než obalené žampiony smažené na pánvi. Pečení je jiná technologie než smažení, a tak i výsledek bude jiný. Ani lepší, ani horší. Prostě jen jiný. Vyjeté koleje lze opustit ještě jinak: použitím surovin, které odpovídají současným stravovacím trendům. Jak upéct obalované žampiony v troubě?
Žampiony smažené v troubě
V běžné domácí troubě nedocílíme takové teploty, aby v ní tuk začal vřít a aby se pokrmy mohly v troubě smažit. Princip pečení je jiný, než podstata smažení. A tak v běžné troubě se nedá smažit, zato v ní lze péci.
U obalovaných pokrmů, například i u žampionů, očekáváme, že bude trojobal na žampionech tepelně upravený, křehký a chutný. Bez malého množství tuku se to nepodaří. Proto i žampiony pečené v troubě budou tuk potřebovat. Ideální by byl olej ve spreji.
Také suroviny na trojobal je možno inovovat. Místo obvyklé strouhanky lze použít panko strouhanku. Nebo drcené kukuřičné lupínky. A místo pšeničné mouky nějaký škrob. Třeba tapiokový. Ale mohl by být i kukuřičný (maizena, Gustin) nebo bramborový.
Obalované žampiony pečené v troubě: Recepty
V troubě pečené žampiony v kukuřičných lupíncích
- Čerstvé menší žampiony, tapiokový škrob, vejce – na dvě porce asi dvě vejce, corn flakes, sůl.
Příprava: Předehřejeme troubu na 170 °Celsia. Žampiony omyjeme, uřízneme spodní část nožičky. Vše necháme okapat.
Připravíme si tři mističky – s tapiokovým škrobem, s rozšlehaným vajíčkem a s nadrcenými/namixovanými kukuřičnými lupínky. Žampiony obalíme v tapiokové moučce, poté ve vajíčku a nakonec v lupínkové drti. Klademe na pečicí papír na plech a dáme péct. Vyzkoušíme po 25 minutách.
Žampiony by měly být šťavnaté, ale ne syrové. Kdo má raději žampiony sušší, peče dalších 10 minut.
Pečené žampiony v panko strouhance
- Malé čerstvé tvrdé žampiony stejné velikosti, hladká mouka, vajíčko, panko strouhanka, sůl, pepř mletý, petrželová nať.
Příprava: Troubu předehřejte na 170 °C. Pečicí plech vyložte pečicím papírem a rozprostřete na něm panko strouhanku. Panko strouhanku zastříknete olivovým olejem ve spreji. Pokud jej nemáte, strouhanku nejdřív v misce zlehka pokapejte asi 2 polévkovými lžícemi oleje , rukou dobře promíchejte a rozprostřete na plech. Plech vložte do trouby asi na 3 minuty a pak strouhanku promíchejte. Vraťte ji do trouby a pečte velmi zvolna asi další 3 minuty. Dobře ji ale hlídejte a průběžně míchejte, aby její barva zůstala bílá, ale na omak byla ve finále tvrdá a křupavá. Hotovou strouhanku nechte úplně vychladnout.
Petrželovou nať nasekejte nejlépe ve stolním mixéru na drobno a vmíchejte do vychladlé strouhanky.
Vajíčko osolte, opepřete a vidličkou našlehejte.
Žampiony očistěte, obalte v mouce, vajíčku a opečené panko strouhance. Tu nepřimačkávejte, aby zůstala co nejnadýchanější. Tak docílíte větší křupavosti. Obalené žampióny pokládejte na pečicí papír postříkaný olivovým olejem ve spreji a nakonec ještě každý žampion zlehka zastříkněte olejem svrchu.
Pečte v troubě rozehřáté na 170 °C asi 25 minut dokřupava. Uvnitř by měly být šťavnaté, ale ne syrové. Pokud dáváte přednost sušším, klidně je v troubě nechte ještě 10 minut. Průběžně je ale kontrolujte, aby se nepřipekly.
Upečené žampiony podávejte s vařenými bramborami přelitými rozpuštěným máslem a posypanými nasekanou zelenou petrželkou a doplňte domácí tatarskou omáčkou.
Zdroj: www.blesk.cz, 20.2.2020
Obalované žampiony pečené v troubě
- Žampiony, strouhanka, mouka, vajíčko, sůl, máslo.
Příprava: Klobouky žampionů obalíme klasicky v trojobalu. Pokládáme na plech vyložený pergamenem, který je pomazaný máslem. Na každou houbu položíme kousek másla odpovídající velikosti houby. Vložíme do trouby a asi po 20 minutách obrátíme. Pečeme dozlatova.
Houby jsou šťavnaté, a nejsou nasáklé tukem.