Zapečené brambory jsou v oblibě jak u hospodyněk, tak i u strávníků. Kuchařkám, vyhovuje, že s nimi není moc práce – celý pokrm se pohodlně připraví v troubě. Konzumentům zase zapečené brambory chutnají – do plátků brambor vsáknou všechny dobré šťávy, které pustí přísady, brambory jsou svrchu a zespoda příjemně opečeny. Zapečené brambory v troubě lze připravovat na mnoho způsobů. Vybrali jsme recepty klasické i méně obvyklé.
Zapečené brambory v troubě: Recepty
Zapečené brambory se smetanou
- 800 g brambor, 250 g tvrdého sýra, 100 g šunky nebo šunkového salámu, 1/8 I smetany (volíme podle chuti – běžnou či zakysanou), 60 g másla, sůl, pepř mletý, pažitka, petrželka (když máme).
Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu vystydnout, oloupeme je a nakrájíme na tenčí plátky. Mísu z varného skla vymažeme máslem. Do mísy klademe 1/3 bramborových plátků, ty posolíme a opepříme, posypeme 112 nastrouhaného sýra, pokapeme 1 /2 smetany a pokryjeme 1/2 na kostičky nakrájeného salámu. Na tuto vrstvu opět dáme druhou třetinu brambor a také druhou polovinu ostatního. Končíme třetí, poslední vrstvou brambor. Povrch takto připravených brambor můžeme posypat opět strouhaným sýrem nebo poklást tenkými plátky sýra a dát zapéct. Můžeme také rozkvedlat 1-2 vajíčka a vše v misce jimi zalít a tak dát péci.
Před podáváním, již na talíři, můžeme posypat nasekanou petrželkou.
Brambory zapečené se zelím a sójovým masem
- 100 g sójových granulí, 500 g kysaného zelí, 30 g oleje, 2 větší cibule, polévková kostka, 500 g vařených brambor, máslo nebo sádlo na vymazání pekáčku, strouhanka, 150 g kysané smetany, 3 vejce, 50 g tvrdého sýra, pepř, sůl.
Příprava: Sójové granule přelijeme vařícím roztokem polévkové kostky a 2 dl vody a necháme odležet. Kysané zelí podusíme na cibuli osmahnuté na oleji dozlatova. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme máslem nebo sádlem a vysypeme strouhankou, dno poklademe tenkými plátky vařených brambor, popepříme a posolíme. Na vrstvu brambor dáme část nabobtnalých sójových granulí a podušené zelí a vrstvy opakujeme do spotřebování. Vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme asi 20 minut.
Pak pokrm zalijeme smetanou rozmíchanou s vejci a strouhaným sýrem a dopečeme.
Zapečené brambory se šunkou
- 1,5 kg brambor, 250 mleté šunky, 200 g cibule, 100 g oleje, 3 stroužky česneku, 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 dl smetany, 4 vejce, strouhanka podle potřeby, pepř, sůl.
Příprava: Na části oleje dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mletou šunku, rajčatový protlak, prolisovaný nebo utřený česnek, sůl a pepř podusíme. Oloupané syrové brambory nakrájíme na plátky, polovinu vložíme do vymaštěného pekáče vysypaného strouhankou, na ni dáme vrstvu podušené směsi a navrch další vrstvu plátků brambor. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Pak brambory přelijeme smetanou rozšlehanou s vejci a solí a ještě asi 15 minut dopékáme.
Podáváme se zeleninovými saláty.
Brambory zapečené s cuketami
-
- 400 g syrových brambor, 400 g cuket, 1 stroužek česneku, 2 žloutky, 50 g strouhaného parmazánu (když nemáme, tak čedaru nebo jiného chuťově výraznějšího sýra), špetka muškátového oříšku, 2 lžíce másla, sůl, pepř.
Příprava: Oloupané brambory a omyté cukety nakrájíme na velmi tenké plátky. Pekáček vytřeme lžící másla smíchaného s prolisovaným česnekem a klademe střídavě vrstvu brambor a vrstvu cukety, zalijeme rozšlehanými žloutky smíchanými se sýrem, muškátovým oříškem, solí a trochou pepře. Pekáček vložíme na rošt předem rozehřáté horkovzdušné trouby a při 150 °Celsia.
Zapékáme 25 až 30 minut, dokud povrch nezačne hnědnout.
- 400 g syrových brambor, 400 g cuket, 1 stroužek česneku, 2 žloutky, 50 g strouhaného parmazánu (když nemáme, tak čedaru nebo jiného chuťově výraznějšího sýra), špetka muškátového oříšku, 2 lžíce másla, sůl, pepř.
Brambory zapékané s hermelínem
- 1 kg brambor, 1/8 l mléka, 3 hermelíny, 3 cibule, 10 dkg anglické slaniny, 3 lžíce tuku, 2 lžíce strouhanky, kmín, pepř, zelenou petrželku, muškátový květ.
Příprava: Brambory uvařené ve slupce oloupeme a prolisujeme. Vychladlou hmotu zpracujeme s mlékem, se solí, špetkou muškátového květu a lžící jemně nasekané petrželky a rozdělíme ji buď do malých misek z ohnivzdorného skla, nebo do velké mísy vymazané tukem. Do předehřáté trouby ji dáme krátce zapéct. Když je směs zespodu trochu zapečená, rozdělíme na ni na malé kousky nakrájený hermelín. Vše okmínujeme, opepříme a posypeme drobně nakrájenou cibulí, kterou jsme předem na tuku zpěnili. Navrch nasypeme kostičky anglické slaniny obalené ve strouhance.
Zapékáme 10 až 15 minut, servírujeme horké (se sklenicí mléka).
Zapečené brambory s nudlemi
- Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Na tuku (olej, sádlo, rostlinný tuk) osmahneme cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, trochu sladké papriky. Poté vmícháme uvařené široké nudle a osolíme. Do pekáče vymazaného tukem dáme na dno plátky brambor, na ně navrstvíme jednu vrstvu nudlí, brambory, nudle a končíme bramborami. Povrch poklademe malými oříšky másla (nebo pokapeme olejem) a dáme zapéci do dobře vyhřáté trouby. Po deseti minutách zalijeme trochou mléka a rozkvedlanými vejci a dopečeme do zlatova.
Podáváme s jakýmkoli zeleninovým salátem.
Jednoduché zapečené brambory „podle táty“
- Brambory uvaříme ve slupce, teplé oloupeme a nakrájíme na koláčky do mléka, ve kterém jsme rozmíchali 2 vejce, sůl a špetku pepře. Přidáme drobně nakrájený vařený uzený bůček, vše vlijeme do vymaštěného pekáče a pečeme tak dlouho, až se mléko zapeče.