Máte doma starší bochník chleba, na který už jednoduše nikdo nemá chuť? Anebo chcete své rodině dopřát k večeři něco lepšího, než jen obligátní namazané krajíce se šunkou? Vyzkoušejte náš originální recept na zapečený chleba v troubě a nechte se inspirovat pestrou paletou jeho chutí.
Jde o tak jednoduchý recept, že ho bez potíží zvládnou i úplní začátečníci. A vystačíte si jen s několika základními ingrediencemi, které najdete v ledničce. A co budete potřebovat?
Ingredience na zapečený chleba
- 1 bochník chleba (velikost volte podle počtu strávníků)
- 250 gramů šunky
- 250 gramů sýra
- 250 gramů slaniny
- podle potřeby máslo
- podle chuti sušený česnek
- podle chuti sůl
- podle chuti libovolné bylinky
A co si s tím vším počít? Nejdůležitější je příprava chleba. Musíte ho totiž nakrájet přesně tak akorát, aby se nerozpadl. Jinými slovy – musí tvořit kostičky, ale nesmí se dokrojit úplně skrz. Asi jako když nakrajujete brambory, které chcete plnit, nebo klobásy na grilování či špekáčky nad oheň. Nejde to sice úplně nejjednodušeji, ale jakmile budete mít hotovo, bude celý další postup už jen otázkou chviličky.
Chléb naplňte chutnými ingrediencemi
Slaninu, šunku a sýr nakrájejte na kostičky. Pečlivě s nimi vyplňte mezery mezi kostičkami chleba. Čím více ingrediencí použijete, tím bohatší bude. Lehce rozpusťte máslo a ochuťte ho sušeným česnekem, bylinkami a solí. Nakonec s ním chleba důkladně potřete a dbejte na to, aby se dostalo i do mezer mezi kostičkami.
I pečení si žádá pořádnou přípravu
Zatímco budete chléb chystat, rozpalte si troubu na 190 °C. Nachystejte si dostatečně velký kus alobalu a jeho vnitřní stranu také potřete máslem. Poté do něj chleba pečlivě zabalte. Chléb vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 20 minut. Poté alobal sundejte (nebo alespoň rozřízněte jeho horní stranu) a nechte chléb upéct dozlatova. Měl by získat světle hnědou lesklou krustičku.
Jak zapečený chleba v troubě servírovat
Jak mile povrch této dobroty zezlátne, máte hotovo a můžete nosit na stůl. Ale byla by škoda si ho dopřávat jenom tak. Zatímco se bude chleba péct, připravte si zeleninový salát. Nezapomeňte do něj přidat trošičku oleje, který podpoří vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Uvidíte, že zeleninový salát ladí se zapečeným chlebem přímo báječně.
Dobré rady k přípravě
Volte spíše tužší chléb, ne příliš nadýchaný a měkký, jinak se vám bude špatně krájet. Na krájení samotné si pak vezměte ostrý nůž.
Při používání bylinkového másla rozhodně nešetřete – držte se hesla, že víc je líp. A buďte pečliví při jeho vtírání mezi chlebové kostičky.
Máslo můžete dochutit i jiným ingrediencemi – třeba oblíbeným grilovacím kořením apod. A velmi důkladně potřete máslem i alobal, jestliže to neuděláte, pak se k chlebu přilepí a budete ho z něj jen velmi obtížně odstraňovat.