Děláte si zálusk na sezónní zeleninu? Pak by se vám mohl skvěle hodit náš recept na zapečený chřest se slaninou. S našimi tipy bude chutnat jako z restaurace – však uvidíte.
A potřebovat nebudete příliš mnoho ingrediencí. Stačí vám jen zelený chřest, máslo, hladká mouka, mléko, strouhaný sýr, sůl, pepř, muškátový oříšek a samozřejmě olej.
Proč právě chřest
Možná to nevíte, ale v našich končinách patří k tradičním plodinám začínající letní sezóny. Pěstoval se už od středověku a jeho štíhlé stvoly byly a jsou oblíbené především kvůli své křehkosti a šťavnatosti. A nezáleží na tom, zda máte v oblibě chřest zelený nebo bílý. Oba chutnají skvěle
Jaký je rozdíl mezi zeleným a bílým chřestem
Oba pocházejí ze stejné rostliny. Ovšem bílý chřest roste bez přístupu světla (bělí se), zatímco u toho zeleného je to přesně naopak. Zelený je tedy chuťově výraznější, u bílého je to přesně naopak.
Ingredience zapečený chřest
Hledáte rychlý a chutný recept, který by vám posloužil jako chutný oběd i jako nevšední pohoštění na párty? Pak vyzkoušejte náš zapečený chřest se slaninou a sýrovou omáčkou. A jak ho připravit?
Ingredience:
- 250 g čerstvých křupavých nožiček zeleného chřestu
- 1 polévková lžíce másla
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 150 mililitrů mléka
- půl běžného šálku strouhaného sýra
- sůl, pepř a podle chuti (ovšem s mírou) muškátový oříšek
- olej
Jak postupovat při přípravě receptu
Samotný postup není nijak složitý. Nejdříve vám musí přijít pod ruce 250 g čerstvých křupavých nožiček zeleného chřestu. Ty dobře opláchněte a zhruba do poloviny oloupejte. Mívají totiž docela tuhou slupku. Tyto zbytky však nevyhazujte, ale použijte je k vývaru, jež vám poslouží jako základ skvělé chřestové polévky.
Z polévkové lžíce másla a jedné polévková lžíce hladké mouky připravte světlou jíšku. Tu zalijte mlékem v množství 150 mililitrů. Musí být studené, aby omáčka nezhrudkovatěla. Nakonec přidejte půl běžného šálku strouhaného sýra a podle chuti použijte k dochucení sůl, pepř a podle chuti i muškátový oříšek. Pamatujte na to, že je velmi výrazný, takž ho dávkujte s mírou.
Zabalte chřest do slaniny
Nyní se vám bude hodit olivový nebo jiný kvalitní olej. Tím vymažte pekáček. Každý kousek chřestu obalte velkým plátkem slaniny a vyskládejte vše vedle sebe do pekáčku. Nakonec takto upravený chřest zalijte připravenou sýrovou omáčkou a pečte při 18 °C. Měl by změknout, na což vám stačí asi 20 minut (poznáte to špejlí, zapíchnutou do nejsilnější části chřestu, tedy do jeho spodního konce). A nakonec už zbývá jen servírovat. Pamatujte si, že zapečený chřest se slaninou a sýrovou omáčkou chutná nejlépe s vařenými bramborami. Hodit se vám však může i kvalitní pečivo nebo pečená zelenina.