Zavařování beraních rohů

Beraní, někdy také kozí rohy, jsou delší štíhlé papriky trochu svraštělého povrchu a mírně zahnutého tvaru. Vzhled jim dal lidové označení – někomu připomínají rohy kozí, jinému zatočenější rohy beraní. Tyto papriky mají pikantní chuť – jsou mírně pálivé, ale ne moc, mírně nahořklé, ale ne moc. Naložené beraní rohy jsou velmi oblíbené. Naložit a zavařit beraní rohy není vůbec žádný problém.

Zavařování beraních rohů

Zavařit beraní/kozí rohy  nevyžaduje použití žádné speciální technologie. Dokonce je zavařování beraních rohů méně pracné, než u jiných druhů paprik. Beraní rohy stačí:

  • přebrat,
  • vyřadit poškozené kusy,
  • zkrátit jim na minimum stopky,
  • důkladně oprat ve studené vodě a nechat vykapat.

Pak beraní/kozí rohy skládáme do propařených, vymytých sklenic, a to buď:

  1. stylem „69“,
  2. anebo je stáčíme podél stěn sklenice.

Lusky paprik buď zaléváme předem uvařeným nálevem nebo (při menším množství syrových paprik) připravujeme nálev do každé sklenice jednotlivě.

U beraních rohů (jako i u jiných paprik) je třeba lusky zalít nálevem, chvíli počkat, až nálev zateče dovnitř paprik a pak dolít. Beraní rohy sterilujeme 20 minut při 80 stupních Celsia.

Beraní rohy, sladkokyselé nálevy

  1. Na osm velkých sklenic: 1,8  vody,  6 dl 8% octa,  80 g soli, 15 0 g pískového cukru, 22 tabletek sacharinu.
    Vodu s octem, solí a cukrem přivedeme do varu, přidáme sacharin, promícháme a necháme vychladnout. Do každé čisté a vypařené zavařovací sklenice narovnáme omyté beranní rohy a zalijeme vychladlým nálevem. Počkáme asi pět minut, aby nálev zatekl i do dutin paprik. Pak dolijeme, sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 °Celsia.
  2. 500 ml vody, 125 ml 8% octa, 14 g soli, 35 g cukru krupice, 7 tabletek sacharinu.
  3. 1,75 l vody, 0,5 l octa, 6 dkg soli, 17 dkg cukru, 23 tablet sacharinu, 4 nové koření, 4 pepře, 2 bobkové listy, 2 lžičky hořčicových semínek, půl lžičky koriandru celého.
  4. Svaříme 4 l vody, 160 g soli, 1 l octa, 200 g cukru, 40 tabletek sacharinu. Necháme vychladit, sklenice naplníme beraními roky, do každé sklenice dáme 5 zrnek pepře, 3 kuličky nového koření, bobkový list, hořčičné semínko, mrkev. Zalijeme nálevem, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 80 °Celsia.
  5. 220 ml octa (8%), 780 ml vody, 90 g cukru, 25 g soli, 15 kuliček pepře, 20 kuliček nového koření, 1 kulička jalovce, 1 ks hřebíček, 1 ks bobkový list, 1,5 lžičky hořčičného semínka, 0,5 lžičky koriandru.
    Vše svařit 5 minut, nechat přes noc macerovat. Druhý den zcedit (možno i rozdělit koření do skleniček).

Beranní rohy, nálevy do 1 sklenice

  1. 1 hřebíček, 1/2 bobkového listu,  2 kuličky černého pepře,  2 zrnka nového koření, 1 lžička hořčičných semínek,  2 kolečka cibule, 3 kolečka mrkve, 2 kolečka křenu, snítka kopru.
  2. Do velké zavařovačky dáme beraní rohy, 5 kuliček černého pepře, 3 kuličky nového koření, 3 hřebíčky, 1 bobkový list, 1 lžičku hořčičného semínka, 1 lžičku soli, 2 lžičky cukru, 4 tablety sacharinu, 80 ml octa, doplníme vodou.

Foto: (jez)

Zanechte odpověď