Zavařené brusinky, to je takový malý luxus ve spíži. A to i tehdy, když si je zavaříme sami. Vzácnými činí brusinky buď pracnost, když je sbíráme vlastnoručně, celoroční péče, jestliže je pěstujeme, a nebo cena, kdybychom čerstvé brusinky koupili. Naštěstí není zavařování brusinek nijak složité a není co zkazit. Přesto existuje několik způsobů, jak brusinky zavařit. Jak zavařovaly brusinky naše prababičky? A jaké způsoby zavařování brusinek volíme v současnosti?
Brusinka už není tak velká vzácnost
Skoro by se mohlo zdát, že je brusinka „vynálezem“ posledních roků. Ale to je snadno vysvětlitelné. Dřív měl brusinky jenom ten, kdo si je nasbíral. V současné době je na trhu dostatek brusinek průmyslově zpracovaných: sušené, zavařené, zkapalněné do džusů.
Brusinková chuť je „in“, a tak se jimi ochucují likéry, míchané nápoje, cukrovinky. Jedná se ovšem výhradně o brusinky uměle pěstované na plantážích, právě pro potravinářskou výrobu. A někdy to ani nejsou brusinky, ale o klikva. Což není nic proti ničemu. Uměle pěstované brusinky nejsou o nic horší než ty lesní.
- I proto se brusinky dostaly v posledních letech i na pozemky našich zahrádkářů. Mohou volit z několika druhů, které nabízejí různá zahradnictví.
- Nejčastějším způsobem získání čerstvých brusinek na domácí zavařování je lesní sběr.
Brusinka neroste všude
Naše babičky brusinky běžně zavařovaly. Respektive – když je měly kde nasbírat. Brusnice brusinka neroste všude. V některých lokalitách bychom se ní v lese marně rozhlíželi.
„Jako další brusnice roste brusinka v kyselých, na minerály chudých půdách, konkrétně na svazích kopců a hor jehličnatých lesů, na vřesovištích i rašeliništích v mírném pásu severní polokoule,“ píše se o brusince ve Wikipediii.
Zjednodušeně by se dalo říct, že kde se daří borůvkám (také brusnice), tam rostou i borůvky. Pro „sběrače“ lesních plodů je brusinka poslední ovoce, které les dává (po borůvkách, malinách a ostružinách).
Brusinky zrají od srpna do října, lze sbírat i ty, které lehce přešly ranními mrazíky. Sběr brusinek je snadnější než sbírat borůvky. Hrozínky tuhých plodů lze snadno shrnovat, nerozmačkají se. Ale jsou drobnější. Plody na přízemním keříku dozrávají postupně, takže v nasbíraném množství jsou i narůžovělé nebo dokonce i bílé plody. To nevadí. Stačí postupovat jako naše babičky.
Zavařování brusinek podle babiček
Nasbírané brusinky se přesypou na tác nebo pečicí plech. Snadno se tak vysbírají lístečky, větvičky a jehličí. Také se dá šance k odchodu drobnému hmyzu, který jsme s brisinkami mohli přinést. Nejnepříjemnější jsou ploštice kněžice, velmi nepříjemně páchnoucí. Tác s brusinkami necháme na světlém, suchém, teplém místě (terasa, veranda, krytý balkon). Za několik dní (tři, čtyři) světlé brusinky zčervenají. Je ale třeba denně ovoce prohlížet.
Dozrálé ovoce přebereme a odvážíme. Do širokého kastrolu dáme asi čtyři lžíce vody, vysypeme brusinky, na jeden kilogram ovoce přisypeme 500 g krystalového nebo pískového cukru a dva rozlámané kousky celé skořice. Kastrol přikryjeme poklicí a obsah přivedeme k varu. Pak poklici odklopíme a zvolna vaříme. Jakmile směs začne houstnout, je hotovo. Ještě vřelé naléváme do malých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme. Další sterilace není třeba.
Protože naše babičky neměly k dispozici malé skleničky s víčky, vřelé brusinky pevně povazovaly namočeným celofánem. Přilnul k okraji sklenice, po uschnutí se vypnul a nepustil dovnitř vzduch. Fungovalo to dobře, brusinky mají dostatek kyselin, které brání kažení výrobku.
Současné předávané recepty
Zavařené brusinky
- 2 l přebraných brusinek, 500 g cukru, strouhaná kůra z jednoho citronu, 1 čajová lžička mleté skořice, 1/4 l vody.
Příprava: Z cukru a vody svaříme sirup. Vložíme do něk přebrané brusinky, krátce svaříme. Ovoce zcedíme, rozdělíme do sklenic . Zbylou šťávu znovu přivedeme k varu, přidáme kůru a skořici, krítce povaříce. Horkým nálevem zaléváme brusinky, sklenici hned zavíčkujeme a obríme na víčko. Obráme zpět až po vychladnutí.
Brusinkový džem
- Na džem smícháme přibližně 2 kg čerstvých brusinek, 350 ml vody a 70 dkg cukru, přidáme 6 kusů hřebíčku a 2 lžíce mleté skořice. Vše vaříme na mírně teplé plotýnce do zhoustnutí. Horký džem lijeme do vypařených sklenic a uzavřeme víčkem otáčet sklenky dnem vzhůru.
Brusinkový kompot
- 1 kg brusinky (přebrané), 1/2 kg cukr, 2 ks hřebíček, 1 ks skořice celá, 4 lžíce voda na podlití.
Příprava: Do kastrolu nasypeme přebrané brusinky, podlijeme malým množstvím vody a zakryté poklicí vaříme. Jakmile brusinky pustí šťávu, přidáme hřebíček, skořici a při mírném varu bez poklice zahušťujeme asi 20 minut. Potom přisypeme cukr a opatrně mícháme do jeho rozpuštění. Zahušťujeme ještě asi pět minut.
Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a sklenice obrátíme dnem vzhůru. Takto necháme do vystydnutí. Kdybychom to nestihli a brusinky v kastrolu by vychladly, sterilujeme 20 minut při 80°Celsia.