Zavařování cibulek

Nakládané sladkokyselé cibulky jsou uznávanou delikatesou. To se také odráží na jejich ceně v obchodní síti – nakládané cibulky nejsou právě levné. Domácí zavařování cibulek sice produkt zlevní, ale dá to dost starání. Naštěstí si české hospodyňky dokážou poradit v každé situaci. Když není k mání speciální cibulka na zavařování, lze naložit i jiné druhy cibule. Je to snadné.

Perlovka na zavařování se těžko shání

Nakládaná cibulka bývá někdy v domácích spížích vzácným hostem. A to i tehdy, když se v domácnosti zavařuje. Aby se dosáhlo stejného výsledku, jaký známe z obchodní sítě, musí se naložit speciální druh malé cibule, tak zvané perlovky. Jestliže si perlovku doma sami nevypěstujeme, dost obtížně se shání. Jen výjimečně ji můžeme vidět na trzích.

Co je perlová cibule

Perlová cibule, perlovka, to není malá, mladá nebo nevyvinutá kuchyňská cibule, ale samostatný druh. Od kuchyňské cibule se rostlina dokonce liší vzhledem: už její první listy jsou ploché, úzké až čárkovité, tmavě zeleně zbarvené.

  • Množí se vegetativně.
  • Rostlina vytváří shluky bílých, většinou kulovitých až mírně protáhlých cibulek. V jednom trsu jich může být až padesát.
  • Sklízí se brzy, obvykle v první polovině července, aby cibulky při sklizni ještě držely pohromadě a nezačaly prorůstat.
  • Cibule perlovka není náročná na podnebí, vyžaduje půdu dobře zásobenou živinami, s vysokým obsahem humusu.
  • Hodí se k nakládání, protože je málo trvanlivá. Před zpracováváním se nemusí loupat.

Zavařování cibulek perlovek

Cibulky je třeba nejprve oprat– zbavit nečistot. Pak je asi dvě minuty blanšíruje ve vodě s přídavkem octa nebo kyseliny citronové. Scedíme, propláchneme, naložíme do čistých sklenic, zalijeme oblíbeným sladkokyselým nálevem a 25 minut sterilujeme při 85 stupních Celsia.

  • Poznámka: předvaření je nutné, jinak může cibule kvasit, a to i přes sterilaci a nálev.

Nakládané cibulky, jiný způsob

  • Cibulky přelijeme horkou vodou a necháme zchladnout, abychom s nimi mohli pracovat. Pak lehce stáhneme slupky. Sloupnuté dáme do skleněné mísy.
  • Připravíme dost silný nálev (75 g soli na každý 1 litr vody). Cibulky v míse zalijeme, aby byly ponořené, a zatížíme. Necháme 24 hodin v chladu.
  • Následující den cibulky pečlivě opláchneme a naskládáme do horké sklenice spolu s hořčičným semínkem, bobkovým listem, popřípadě i s chilli.
  • Na ochucený ocet si připravíme sáček koření a dáme ho do hrnce s octem podle vlastního výběru. Uvedeme do varu a vaříme asi 5 minut. Plnou příchuť dosáhneme, když vše necháme vychladnout, pak vyjmeme sáček s kořením a ocet znovu převaříme.
  • Horkým octem přelijeme cibulky. Ujistíme se, že jsou kompletně ponořené v nálevu. Zatížíme a uzavřeme kyselinovzdornými víčky. Uložíme na chladné, temné místo. Cibulky lze konzumovat za 3-4 týdny.

Když není perlovka…

Na naložení ovšem můžeme úspěšně použít i běžnou kuchyňskou cibuli.  Cibuli oloupeme a nakrájíme buď na půlkolečka nebo na měsíčky.  Šťáva v cibuli je příčinou štípání v očích, ale rovněž snadného kvašení naložených cibulek. Syrové šťávy cibuli zbavíme blanšírováním. Nakrájenou cibuli vložíme do vroucí vody a necháme „překulit“ varem, pak vyklopíme do síta či cedníku a hned propláchneme studenou vodou. Cibuli necháme vykapat a uvaříme oblíbený sladkokyselý nálev.

Nálev na nakládanou cibuli vaříme asi 10 minut, pak odstavíme. Připravíme zavařovačky. Na cibuli můžeme použít víčka, kterými byla v „předchozím kole“ uzavřena nějaká aromatická nakládaná zelenina. Naopak počítejme s tím, že se víčka po cibulce už cibulového aroma nezbaví.

Cibuli naskládáme do sklenic a zalijeme nálevem. Zatřeseme sklenicí a nálev doplníme, aby byla cibule celá ponořena.  Zavíčkujeme a sterilizujeme 25 minut při 85 stupních Celsia.

Foto: freeimages.com

Zanechte odpověď