Bývaly doby, kdy se český národ dělil na dvě skupiny: ti kteří mají rádi nebo toleruji zavařenou dýni, a ti, kteří by se dýňového kompotu ani nedotkli. Stav trval velice dlouho, protože dýně se u nás pěstovala odnepaměti. Naneštěstí jen jeden druh, který se zpracovával ponejvíc právě na dýňový kompot. Oblíbený/velmi neoblíbený. Náš vztah k dýním se změnil. Není na škodu vyzkoušet, zda se nezměnil i vztah k dýňovému kompotu. Ostatně, zavařování dýně se nemusí omezovat jen na kompot.
Proč zavařovat dýni?
Dýně mají poměrně dlouhou trvanlivost, a při dobrém uskladnění vydrží i několik měsíců – až do jara. S jejich případným zavařováním tedy není třeba spěchat. Dýně v klidu a bez úhony počká, až ustane shon kolem kolem zavařování ovoce, jemuž hrozí zkáza: hrušek, švestek, podzimních jablek.
V dýňové sezoně hledíme co nejvíc si užít dýní čerstvých. Lze z nich bezpočet pokrmů, moučníků, dezertů. Skutečnými „královnami“, co se možnosti použití týká, jsou dýně máslová a dýně hokaido. Těch je na zavařování skoro až škoda.
Na zavařování se hodí ta dýně, kterou naši předkové v Čechách na Moravě a ve Slezsku pěstovali odjakživa: tak zvaný turek, tykev velkoplodá.
Dýňový kompot bude doopravdy sněden
Nejefektivnějším produktem domácího zavařování dýní je dýňový kompot. Mezi hospodyňkami a světem internetu kolují recepty na jiné způsoby zavařování dýní:
- ve slaném nálevu,
- jako marmeláda,
- jako čatní…
Zkušeností prověřenou léty zůstává, že pro tyto domácí výrobky se zřídka kdy najde skutečné uplatnění.
- Proč zavařovat slanou dýni, když na skříni v suchém pokoji vydrží tak dlouhou?
- Proč dělat marmeládu z dýně (do níž musíme přidat X dalších komponentů, aby měla vůbec nějakou chuť), když na stromech mimo města zůstává chuťově výtečné ovoce k výrobě marmelády mnohem vhodnější?
Ono i v klasickém dýňovém kompotu je dýně jen nositelem chuti nějakého přídavku. V horším případě uměle vyrobené tresti, v lepším případě citronu nebo jiného ovoce. Nejčastějším způsobem zavařování dýně je osvědčený kompot s citronem.
Dýňový kompot podle našich babiček
- Dýni je nutno nejprve rozpůlit a vydlabat semena. Je to dost obtížný úkol. Protože to jde poměrně nesnadno. Je-li v domácnosti osoba disponující „hrubou silou“, je dobré o tuto práci ji vyžádat.
- Nařezat dýni na asi pět centimetrů široké pásky již tak obtížné není.
- Pak je nutno dýni okrájet ze slupky. Snad jen dýně hokaido má slupku, která tepelnou úpravou změkne. Všechny ostatní druhy dýní je nutno oloupat.
- Pásky se pak rozkrájí na menší kostky. Naše prababičky k tomu používaly vroubkovaný nůž, aby byly kousky dýně zdobné.
- Kousky dýně pak podle tradovaných receptů zalily octovou vodou, o generaci mladší babičky už používaly místo octa kyselinu citronovou. V kyselém nálevu nechaly dýni jeden až dva dny. Tento krok činily proto, aby dýně v kyselém prostředí zkřehla. V jiných dobových receptech se doporučovalo dýni máčet v roztoku octa, vody a cukru.
- Po odležení kousky dýně zcedily, roztok převařily (když v něm nebyl cukr, tak svářely s cukrem) a postupně v něm kousky dýně povařily.
- Když kousky dýně v sirupu zesklovatěly, vybíraly je babičky drátěnou naběračkou a hned skládaly do sklenic. Dýni prokládaly plátky syrového citronu nebo pomeranče.
- Ovoce ve sklenicích zalily vřelým sirupem, přidaly jeden hřebíček a kousek celé skořice, povázaly celofánem a bylo hotovo.
- Bez sterilování.
Dýňový kompot (rozpočet)
- 75 dkg očištěné dýně, ½ l čtyřprocentního octa, ½ l vody, 50 dkg cukru, 2 citrony, několik hřebíčků, kousek celé skořice.
(Postup práce viz předchozí odstavec.)
Zdroj: Vaříme zdravě, chutně, hospodárně, Praha 1958)
Kompot dýňový (rozpočet)
- 1 kg dýně, 1 l vody, ¼ l osmiprocentního octa, 80 dkg cukru, 1 citron nebo pomeranč.
(Postup práce stejný.)
Zdroj: Klimentová, Štampach, Ovocné pochoutky v našem jídelníčku, Praha 1965
Zavařování dýně: Současné recepty
Dýňový kompot
- Voda, 200 g krystalového cukru, 2 citrony (jeden na šťávu, druhý nakrájet), 2 hvězdičky badyánu, 2 svitky skořice, 6 hřebíčků, 1 kg očištěné dýně.
Příprava: Přiměřené množství vody ochutíme cukrem, citronovou šťávou, přidáme nakrájený citron na plátky, koření a chvíli povaříme. Do rozvaru přidáme dýni nakrájenou na kostky o velikosti 2 x 2 cm, vaříme chvilku, až je dýně na skus. Nesmí se rozvařit.
Kompot odstavíme a necháme dobře vychladit.
Zdroj: Kluci v akci
Dýňový kompot jako ananas
- 1 ,5 k g dýně oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky, které nasypeme do kastrolu. Přidáme 750 g cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 2 dobře omyté citrony nakrájené na plátky, přilijeme 1 l ananasového a 1/2 l pomerančového džusu a podle potřeby vodu, aby byla dýně potopena.
Vaříme, dokud dýně nezesklovatí. Pak vyndáme citrony a přilijeme 2 dl rumu nebo koňaku (není nutné).
Kompot naplníme do čistých sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme 15 minut při 80 °C.
Dýňové čatní
- 1,25 kg dýně, 750 g jablek, 75 g čerstvého zázvoru, 3-4 čerstvé červené chilli papričky, 2 lžíce žlutých a 2 lžíce tmavých hořčičných semínek, 1 l ovocného octa, 500 g bílého (jemného hnědého) cukru, 1 lžíce soli.
Příprava: Kostičky z okrájené a semen zbavené dýně, odjadřená, oloupaná a nahrubo nakrájená jablka spolu s ostatními přísadami kromě cukru a soli vložíme do kastrolu a promícháme. Uvedeme do varu, zmírníme a necháme probublávat 20-25 minut, dokud dýně nezměkne. Přidáme cukr a sůl a za stálého míchání mírně vaříme dál asi hodinu, dokud se většina tekutiny neodpaří a směs nezhoustne.
Naplníme do horkých čistých sklenic a uzavřeme. Jíst můžeme za měsíc, ale po delší době je chutney lepší.
Podáváme ke studenému masu a sýrům.
Ilustrační foto: pixabay.com