Zavařování klobásek do sklenic

Předpokládejme, že máte domácí klobásy a potřebujete, aby vám dlouho vydržely. Případně je máte v plánu vzít někam na dovolenou. Podíváme se tedy na to, jakými způsoby lze klobásky zavařit a zajistit jim tak delší životnost. Variant je několik, všechny jsou docela jednoduché. Hned v úvodu je třeba upozornit, že maso se steriluje vždy dvakrát během dvou dnů, tak s tím počítejte!

Varianta 1

První varianta je nejjednodušší, počítá pouze s použitím klobásek a vody. A samozřejmě je nutné mít sklenice a víčka, znalci tvrdí, že gumička na víčku musí být červená. Klobásky tedy nacpěte do sklenic, aby byly asi tři centimetry pod povrchem, zalijte asi třemi lžícemi vody, zavřete a sterilujte. Pozor – teplota musí dosáhnout devadesáti stupňů, zavařujte asi třičtvrtě hodiny až hodinu. Poté, co klobásky zavaříte, počkejte den a zavařte je ještě jednou. Nešiďte to, maso se prostě steriluje dvakrát, ať se vám nestane, že prázdniny strávíte v poněkud jiném zařízení, než jste si představovali. Vždy také zkontrolujte, zda víčka správně dolehla.

Varianta 2

Další možností je použít místo vody například vývar z šunkového kolene. Další postup je stejný.

Varianta 3

Můžete také vyrobit lák, který klobásky ještě dochutí.  Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, dochuťte chilli papričkou, nebo přidejte nakrájenou mrkev, cibuli a dochuťte bobkovým listem. Klobásy zalijte lákem tak, aby byly ponořené. Další postup viz výše.

Varianta 4

Poslední varianta už není přímo zavařování, ale další možnost, jak klobásky uchovat. Použijte kameninovou nádobu, klobásky naskládejte naležato a zalijte teplým sádlem. A pak nezapomeňte, že tam jsou.

Zanechte odpověď