Zavařování meruněk v troubě

Pečicí troubu jako prostředek k zavařování kompotů a jiných konzerv si mnoho lidí oblíbilo. Je to praktické, tvrdí ti, kteří v troubě zavařují. „Neprasknou sklenice?“ To je první dotaz těch, kdo k zavařovaní v pečicí troubě nemají důvěru. Jak zavařovat v troubě? A jak v troubě zavařovat třeba meruňky?

Zavařování v pečicí troubě

Podstata zavařování v troubě je taková, že se na vyšší pečicí plech narovnají sklenice s připraveným obsahem, pokud možno ve stejné velikosti, podlijí se vodou a pak se při nastavené teplotě určenou dobu v troubě zahřívají. Toť vše. Nějaké podrobnější informace?

Zavařování meruněk v troubě

Jako u každého konzervování do sklenic, je i při zavařování v troubě nutná příprava předem. Podle množství ovoce (v tomto případě meruněk) je třeba připravit sklenice a víčka.

  • Nejdřív je vymýt vodou se saponátem (odmaštění),
  • pak důkladně opláchnout a propařit vřelou vodou.
  • Nevytírají se utěrkou, ale nechají se vyschnout.
  • Totéž se učiní s přebranými víčky – musí být nové a nesmějí být cítit po předchozím obsahu (pach cibule, česneku, kečupu, zelí a podobně se neztratí ani sebe důkladnějším mytí a přejde do kompotu).

Pecka dodá na chuti

Meruňky je třeba opláchnout, přebrat, nahnilé vyřadit,  rozpůlit a zbavit pecek. Jestliže je chceme zavařit na kompot, uvaříme cukerný sirup v poměru 2 : 1 (například na jeden litr vody půl kilogramu cukru, podle množství ovoce). Na dno sklenice se dají dvě meruňkové pecky, aby kompot dostal jadrnou příchuť a pak půlky meruněk naskládáme „kloboučkovitě“ do sklenic. Zalijeme sirupem, počkáme, dokud nezateče mezi všechny kousky ovoce a případně dolijeme, aby siru sahal asi dva centimetry pod okraj sklenice.

  • Když chceme zavařovat meruňky jen ve vlastní šťávě, naskládáme ovoce do sklenic co nejvíc na těsno a přilijeme jen dvě lžíce vody.
  • Nebo naopak meruňky vyskládáme nasucho a prosypeme je dvěma lžícemi krystalového cukru.

Okraje sklenic otřeme čistou houbou a sklenice pevně opatříme víčky. Pečicí troubu vyhřejeme na 170 °Celsia.

  • Sklenice vyskládáme do hlubokého plechu, vložíme do trouby na spodní rošt a nalijeme tolik vody, aby sahala asi dva centimetry nad dno sklenice. Voda se lije, až když je plech v troubě pro lepší manipulaci s plechem. Sklenice by se neměly dotýkat.
  • U elektrické trouby nastavíme režim ohřevu na horní i dolní topné těleso a teplotu nastavte na 170 °C. Plynovou troubu nastavte na stupeň 1 až 2 podle konkrétního typu.
  •  Meruňky se budou zavařovat 20 minut při 170 stupních.
  • Poté sklenice vyndáme, necháme trochu zchladnout, otočíme víčkem dolů a necháme takto úplně vychladnout.

Meruňky se skladují v chladu a temnu, aby nehnědly. Do roka by se měly spotřebovat, pak zavařené meruňky ztrácejí na kvalitě.

Zanechte odpověď