Zavařování nektarinek

Nektarinky jsou odrůda broskví. Jako broskve chutnají a jako s broskvemi se s nimi v kuchyni nakládá. Stejně jako broskve se nektarinky také zavařují. Jak zavařit nektarinky?

Nektarinka je hladká broskev

V pomologické literatuře se uvádí, že je nektarinka druhotnou odrůdou broskvoně, která vznikla jako mutace a odlišuje se jen dokonale hladkou slupkou, menší velikostí a výraznější chutí. O broskvoních se encyklopedii říká:

Broskvoň obecná (Prunus persica) je ovocný strom s peckovitými plody. Dužnina je šťavnatá, pecka je hluboce brázditá. Barva je variabilní, na straně vystavené slunci může být až červená. Plody dozrávají v srpnu až v září. V praxi rozdělujeme broskvoně podle plodu do čtyř skupin.

  1. Pravé broskve jsou chlupaté až plstnaté, s peckou snadno oddělitelnou od dužniny.
  2. Tvrdky jsou plstnaté, s těžko oddělitenou peckou.
  3. Nektarinky jsou lysé, s lehce oddělitelnou peckou, málo nápadnou podélnou rýhou a velmi šťavnatou dužninou.
  4. Brugnonky jsou lysé, s těžko oddělitelnou peckou.“

Víme to bez slovníků

I kdyby spotřebitel žádná „pojednání“ o broskvích a nektarinkách nečetl, stačí ochutnat a hned je jasno: Nektarinka je broskev, která je na povrchu hladká, není ochlupená. Všechny ostatní vlastnosti, pro které se nektarinky pěstují, jsou shodné s plody oplstěných odrůd. Proto se nektarinky i zavařují naprosto stejně jako broskve.

Zavařování nektarinek

  • Připravíme sklenice. Vhodné jsou sklenice o objemu 0,7 litru (plus mínus). Sklenice i víčka předem vymyjeme a vypaříme vřelou vodou.
  • Připravíme cukerný sirup (= cukr dobře provařený s vodou). Na jeden litr vody přidáváme 350 až 500 gramů pískového (krystalového) cukru. Podle kyselosti ovoce a osobní obliby sladkého. Když bychom cukr nesvařili a sypali jej přímo do sklenic, nemusel by se rozpustit, a nebo by se po čase sice rozpustil, ale zůstal by u dna a horní část kompotu by se mohla začít kazit.
  • K zavařování vybíráme nektarinky sice plně zralé, ale pevné. Před vložením do sklenic je oloupeme. Jde to snadno – nektarinky na jednom „pólu“ křížem nařízneme a spaříme vroucí vodou. Necháme je v ní asi dvě minuty. Spařené nektarinky po jedné vybíráme z vody a malým ostrým nožem je loupeme. Začínáme u horní naříznuté části.
  • Oloupanou nektarinku hned rozpůlíme (pomáháme si nožíkem). Až teprve rozpůlenou nektarinku zbavíme nějakých vad, protože dopředu vyřezaný plod se obtížněji půlí.
  • Na dno sklenice vložíme jednu či dvě nektarinkové pecky. Zavařené ovoce tím získá jadrnější aroma. Jestliže zavařujeme nektarinky pro malé děti, pecku do sklenice nevkládáme.
  • Rozpůlené a oloupané nektarinky vkládáme řeznou plochou směrem ke dnu, až zaplníme celou sklenici asi dva centimetry pod okraj.
  • Zalijeme sirupem, aby bylo ovoce ponořené. Do okraje sklenice by měl alespoň centimetr zbývat.
  • Otřeme horní okraj sklenice od zbytků šťávy, nasadíme víčko, utáhneme je (podle typu sklenic).
  • Nektarinky sterilizujme 20 až 25 minut při 80 stupních Celsia.

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď