Zavařování rybízu

Nejvděčnější způsob zavařování rybízu je udělat z něj marmeládu nebo džem. Na tyto zavařeniny padne dost velké množství rybízu. Další možností je vyrobit z rybízu sirup. A až když stále ještě zbývá, je možno zavařit jej do sklenic – ve vlastní šťávě, jako kompot nebo na způsob brusinek.

Rybíz

Ať už je rybíz bílý, červený nebo černý, při zpracováním nakládáme se všemi druhy stejně. Dužina bobulí je rosolovitá a volně obklopuje semena rybízu. Rybíz obsahuje hodně kyseliny jablečné a citronové. Plody obsahují vitamin C, vitaminy A, B1 a B2. Rybíz zostřuje chuť pokrmů. Rybíz je močopudný a povzbuzuje činnost žlučníku. Rybíz by ale neměli jist lidé trpící na překyselení žaludku, ledvinové kameny a nemocní se záněty v trávicím traktu.

Rybízová zavařenina/marmeláda

Na rybízovou marmeládu budeme potřebovat pouze cukr a rybíz. Nebude třeba želírovacího přípravku, protože rybíz houstne sám, a dobře. Rybíz otrháme ze stopek, přebereme, suché a nevzhledné plody a lístky vybereme. Rybíz zvážíme a opláchneme pod tekoucí vodou.

Rybízové kuličky nasypeme do širokého kastrolu, podlijeme dvěma decilitry vody a prudce přivedeme k varu, pak teplotu plotýnky snížíme. Pomalu vaříme, až se kuličky začnou rozpadat a rybízový rozvar zhoustne a není v něm patrna žádná voda.

Přisypeme cukr – na jeden kilogram původní váhy půl kilogramu. Znovu přivedeme k varu, aby se cukr rozpustil. Pak snížíme teplotu.  Zvolna a za stálého míchání vaříme asi osm minut. Ještě horkou rybízovou marmeládu plníme do zavařovacích sklenic, které jsme předem vymyli saponátem a dobře opláchli horkou vodou. Čistá musejí být i víčka. Marmeládu přelijeme do sklenic, sklenice převrátíme na víčko. Když pracujeme rychle (ale opatrně), není třeba rybízovou marmeládu sterilizovat.

Zavařování rybízu: Další produkty

Rybízový kompot

  • Rybíz, 850 gramů cukru, 1 litr vody.
    Příprava: Na rybízový kompot potřebujete čerstvé, zralé plody, operete je, otrháte stopky, bobule nasypete do zavařovacích sklenic a zalijete horkým nálevem. Na 1 litr vody je potřeba 850 gramů cukru. Sklenice hned uzavřete, dáte do sterilizačního hrnce s horkou vodou a hřejete asi 20 minut při 85°C.

Rybíz ve vlastní šťávě

  • Opláchnutý a stopek zbavený rybíz necháme okapat. Pak ho nasypeme do sklenic, posypeme vždy lžící cukru a sklenice zavíčkujeme. Sterilujeme 25 minut při 85°C.

Rybíz á la brusinky I.

  • Na 1 kilogram rybízu potřebujeme ¼ litru a ještě 1,5 dcl vody, ¼ litru octa, 650 gramů cukru, kousek skořice a několik hřebíčků.
    Příprava: Přebraný, otrhaný a odvážený rybíz opláchneme, přelijeme vroucí vodou s octem a scedíme. Do kastrolu odměříme vodu, přidáme cukr, rybíz a koření. Na mírném plameni 10 minut vaříme. Horké dáváme do nahřátých sklenic, které zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Rybíz jako brusinky II.

  • Na 1 kilogram rybízu potřebujeme ¼ litru vody, ¼ litru octa, 650 gramů cukru, 150 ml vody, 7 hřebíčků a kousek skořice.
    Příprava: Očištěný rybíz přelijeme nejprve prvním nálevem, který uděláme z vody a octa. Za chvilku scedíme. Do kastrolu odměříme vodu, cukr, koření a přidáme rybíz. Přistavíme na plotnu a vaříme 10 minut. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Rybíz jako brusinky III.

  • 1 kg červeného rybízu, 600 g cukru, 1-2 dl rumu, vanilka nebo vanilkový cukr, 2-3 hřebíčky, kousek celé skořice, citrónová kůra, 2 kuličky jalovce, 2 kuličky nového koření, menší hvězdička badyánu.
    Příprava: Rybíz s cukrem a kořením vaříme asi 10 minut, ke konci přidáme rum a nalijeme do suchých sklenic, které ihned obrátíme.

Rybíz jako brusinky IV.

  • 1 kg rybízu, 70 dkg cukr, 2 lžičky rovné skořice, 2 lžičky kyseliny citronové, 2 hřebíčky, 4 lžíce rumu. ‚
    Příprava: Rybíz a cukr promícháme a necháme 24 hodin odležet. Potom přidáme skořici, hřebíčky, kyselinu citronovou a necháme 1/4 hodiny vařit. Ke konci dáme rum a hned plníme do sklínek. Dáváme je dnem vzhůru.

Zanechte odpověď