Zavařování strouhaných jablek

Zavařit strouhaná jablka je dobrý způsob, jak zužitkovat jablka, kterým hrozí zkáza a zároveň si udělat užitečného „strejčka“ na doby, kdy ovoce nebude nebo bude drahé.  Zavařená strouhaná jablka pak lze použít jako čerstvá, především jako náplň sladkého domácího pečiva. Zavařit jablka není nijak složité, výsledek konzervování je téměř vždy dobrý. Strouhaná jablka  můžeme zavařovat od léta do hlubokého podzimu. Pak už jen zbývá nezapomenout na ně a  ze zavařených jablek opravdu něco dobrého upéct.

Zavařování jablek: Od léta do pozdního podzimu

Nastrouhat přebytečná jablka, napěchovat je do sklenic a sterilovat bez žádných dalších přídavků, to je opravdu dobrý způsob, jak tak zvaně zabít „dvě mouchy jednou ranou“:

  1. rychle a efektivně zpracujeme jablka, kterým hrozí zkáza;
  2. připravíme do zásoby polotovar, z nějž můžeme později rychle a levně upéct nejoblíbenější typy českých moučníků.

Strouhaná jablka lze zavařovat postupně. Můžeme tak zužitkovat:  přebytek rychle se kazících jablek letních (tak zvané režničky, žňovky, průsvitné letní nebo skleněné), padaná i trhaná podzimní jablka, která nelze dlouho skladovat.

Výhodou je, že nastrouhat a zavařit jablka můžeme i mimo hlavní zavařovací sezonu, kdy už je v domácnostech volněji. Rychle tak zužitkujeme jablka, která se rychle začínají kazit a nepřijdou tak nazmar.

Jak připravit strouhaná jablka

Jablka zavařujeme loupaná i neloupaná, to je jen otázka „pracovitosti“. Oloupaná jablka budou ovšem v moučníku chutnější. Ale i tato volba má své pracovní metody.

  1. Celá jablka lze oloupat škrabkou na ovoce (a vyříznout při té práci mechanicky poškozené části. Pak je opláchneme a na struhadle obstrouháváme kolem dokola, takže zbyde jen jaderník.
  2. Nebo jablka dobře umyjeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jaderník a strouháme naplocho tak, že mezi prsty a struhadlem zbude celý kus slupky. 
  3. Případně jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrouháme na nějakém elektrickém strojku (noži na krouhání bývají vybaveny i ruční strojky s příslušenstvím s nádobkou).

Poznámka: Stejně zhnědnou při pečení…

  • V mnoha návodech na zavařovaní strouhaných jablek se doporučují různé „finty a fígle“, aby jablka nehnědla: citron, ocet, citronová kyselina… Otázka ovšem zní: „Proč to dělat? Vždyť přece každé strouhané jalko později zhnědne při pečení….“

Zavařování strouhaných jablek

Nastrouhaná jablka pěchujeme do vypařených zavařovacích sklenic. Vodné jsou tak zvaně „velké“ sklenice, tedy o objemu 0,7 l, 0,9 l nebo jeden litr. Zavařovat jablka ve sklenicích menších není ekonomické.

Jablka není třeba přislazovat. Když jablka pouští hodně šťávy, sléváme ji. Sklenice plníme asi dva centimetry pod okraj sklenice. Naplněným sklenicím důkladně otřeme okraj (bude potřísněný šťávou z jablek), zavíčkujeme a 25 minut sterilujeme při 85 stupních Celsia. Trochu delší čas a vyšší teplota se doporučuje proto, že jablka nejsou ničím konzervována, tak aby nezačala kvasit.

Nějaká obava ze ztráty vitaminu C je lichá. Musíme si uvědomit, že strouhaná jablka se budou v moučníku beztak  ještě péct (jako by se pekla i jablka čerstvá). Tady se vitamin zničí teplotou tak i tak.
Ale ruku na srdce: Takový jablečný závin si asi nikdo nedělá proto, aby dodal tělu vitamin C, ale proto, že to je moučník výtečné chuti.

Ilustrační foto: pixabay.com

Zanechte odpověď