Záviny z bramborového těsta nepatří mezi zákusky, které připravujeme „k odpolední kávičce“. Záviny z bramborového těsta jsou spíš kus poctivého jídla, jehož smyslem je především nasytit. Ať se jedná o slané varianty vařené jako hlavní jídlo, anebo varianty sladké, které mnohdy funkci hlavního jídla zastanou.
Závin z bramborového těsta: Recepty
Bramborová roláda s uzeným masem
- 600 g brambor vařených ve slupce, 200 g hrubé mouky, 150 g krupičky, 1 vejce, sůl.
Na náplň: Asi 300 g uzeného masa, cibulová nať, pórek, medvědí česnek nebo cibule, lžíce sádla, mletý pepř.
Příprava: Na sádle do červena osmažte nakrájenou cibuli. Uvařené uzené maso umelte, okořeňte pepřem, smíchejte s cibulí a nechte vychladnout. Den předem uvařené brambory prolisujte (nebo jemně nastrouhejte). Měly by to být brambory uvařené ve slupce, ale když se stane, že zbudou brambory, které byly uvařeny bez slupky, svět se nezboří a těsto se podaří také. Z brambor, mouky, krupičky a vejce rukou vypracujte těsto. Vyválejte placku tak dlouhou, aby se po smotání vešla do hrnce, v kterém ji budete vařit. Rozprostřete na ni náplň, smotejte, konce dobře přitiskněte. Vařte 15 minut, ideálně v ubrousku, anebo v parním hrnci. Podávejte s dušenou zeleninou: špenát, zelí, kopřivy.
Ořechový nebo makový závin z bramborového těsta
- 350 g brambory, 350 g polohrubá mouka, 1 prášek do pečiva, 150 g Héra, 150 g moučkový cukr, 1 vejce.
Maková náplň: mák mletý, moučkový cukr, mléko.
Ořechová náplň: ořechy, vanilkový cukr, mléko.
Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva, Heru, cukr, vejce a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na 3 bochníčky a než si připravíme náplň, necháme v chladničce ztuhnout. Na pomučeném vále bochník rozválíme, naplníme náplní a svineme na závin. Dáme na vymazaný plech a potřeme vajíčkem. Pečeme v předhřáté troubě 20-30 minut při teplotě 220-250 °C. Necháme vychladnout přikryté utěrkou.
Bramborový závin makový a jablečný
- 250 g vařených brambor ve slupce, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 120 g moučkového cukru, 1 vejce, 60 g tuku – Héra, 1 vanilkový pudinkový prášek, tuk na vymazání plechu, 1 žloutek na potření závinů, moučkový cukr na posypání.
Náplň maková: 150 g máku, 100 ml mléka, 1 lžíce cukru, strouhané piškoty, špetka mleté skořice, kousek másla, trošku rumu, ovesné vločky,
Náplň jablečná: asi 1/2 kg jablek, trošku vody na podlití, vanilkový pudinkový prášek, trochu cukru, strouhané piškoty, ovesné vločky.
Příprava: .Mák jemně umeleme a za stálého míchání vsypeme do horkého mléka. Když mák zhoustne, přidáme cukr, piškoty, skořici, máslo, rum, vločky. Jablka nastrouháme na jemno a rozvaříme na mírném plameni. Poté vmícháme pudinkový prášek rozmíchaný v troše vody, zahustíme piškoty a vločkami. Těsto: Vařené studené brambory oloupeme a jemně nastrouháme, přidáme mouku, prášek do pečiva, cukr, vejce, změklý tuk a pudink. Vypracujeme těsto a rozdělíme na 4 díly. Rozválíme každý díl na placku, potřeme náplní. Zarolujeme, konce přitiskneme a přeneseme na vymazaný plech. Záviny potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do trouby. Pečeme na 170°C asi 20 minut. Před podáváním rozkrájíme a pocukrujeme.
Závin z bramborového těsta s mákem nebo se zelím
- 800 g brambor den předem uvařených, 400 g hrubé mouky, 2 vejce, 100 g rozpuštěného másla, sůl, lžička prášku do pečiva, 50 g sýru strouhaný – slané těsto, trochu cukru – sladké těsto, vejce na potření.
Maková náplň: 250 g mletý mák, cca 100 ml mléka, cukr, citronová kůra, skořice.
Náplň zelná: 500 g kysaného zelí, 100 g anglické slaniny, kysaná smetana, pórek, červená kapie, sůl, pepř.
Příprava: Nejprve si uděláme náplně, mák spaříme mlékem a ochutíme. Zelí si překrájíme a podusíme na opečené slanině s pórkem a kapií. Do vychladlé směsi přimícháme smetanu a dochutíme. Brambory nastrouháme, smícháme se všemi surovinami a uhněteme těsto. Rozdělíme na dvě poloviny, do jedné vmísíme 50 g nastrouhaného sýra a do druhé trochu cukru. Každou část těsta rozválíme, potřeme náplní, smotáme, pomažeme vejcem a pečeme dorůžova.
Foto: Ilustrační obrázek pixabay.com