Staročeská kuchyně a lékárna se bez zázvoru neobešla. Dřív se k nám zázvor dostával jen sušený. V současné době si jej můžeme dopřávat i v jeho čerstvé podobě. Čerstvý zázvor rychle zázvor získal na popularitě: je nejen pikantní koření, ale také lék s mnoha účinky.
Zázvor: Léčivé účinky
Zázvor se botanickým názvoslovím nazývá zázvorník lékařský. Toto oblíbené koření, jehož domovem jsou tropické oblasti Asie (zejména Čína, Indie a Japonsko), se dostalo do české kuchyně prý již v devátém století. Mimo kořenění jídel se zázvor používal hlavně jako lék. Byl ceněn zejména pro:
- schopnost zahřívat organismus,
- tišit žaludeční bolesti a pocit na zvracení,
- uvolňovat napětí.
- Naši předkové jej používali také ke zlepšení krevního oběhu,
- při rýmě
- a při bolestech v krku.
A co víc:
- zázvor rovněž působí jako antidepresivum,
- působí antisepticky,
- tiší bolesti hlavy,
- pomáhá při angínách,
- snižuje horečku,
- podporuje pocení,
- zmírňuje trávící potíže,
- léčí nechutenství a průjem.
A aby toho nebylo málo, tak ještě:
- ulevuje při revmatických bolestech
- a pomáhá při nízkém krevním tlaku.
- Velmi příznivě působí při masážích.
- Brání tvorbě jizev.
- A na co nesmíme zapomenout – je velice chutný.
Zázvor můžeme pěstovat doma
Zázvor je vytrvalá rostlina, která v domovině dorůstá až dvou metrů. Pod zemí se vyvíjejí hlízovitě ztluštělé, dužnaté, až 10 cm dlouhé, zaškrcované a po obou stranách zploštělé oddenky. Oddenky silně kořenité a palčivě aromatické chuti jsou odpradávna vyhledávaným a známým kořením. Zázvor lze z rašícího oddenku snadno vypěstovat jako pokojovou rostlinu. Rostlinka ale není nijak zvlášť dekorativní – podobá se rákosu. A nárůst oddenku také není v květináči valný. Je to spíš taková pěstitelská radost.
Chutná s masem i v nápojích
Zázvor používáme sušený i čerstvý. Nevzhledné oddenky lze koupit i ve venkovské „sámošce“. Oloupaný můžeme přidávat do masitých pokrmů nebo nastrouhat do léčivých nápojů. Můžeme jím ochutit i slavnostnější „dlouhé drinky“. Přidáme-li do obyčejné kofoly s rumem trochu strouhaného zázvoru a plátek citronu, udělá to divy. Ještě víc si pochutnáme na koktejlu ze šťávy z čerstvých citrusů (jakýchkoliv), strouhaného zázvoru, kapky dobrého tvrdého alkoholu a sodovky. Poměry a druhy ingrediencí jistě každý rád odzkouší.
Víte, že…
… jeho výhody oceňují i těhotné ženy, protože pomáhá při ranních nevolnostech bez jakýchkoli vedlejších projevů?
… kdo trpí kinetózou, měl by se před cestou autobusem nebo autem vybavit kandovaným zázvorem?
… zázvorový čaj připravený z čerstvých kořenů doporučuje americký expert na výživu Earl Mindell na nevolnost způsobenou chemoterapií při léčbě nádorových onemocnění?
… v Dánsku jej podávají před operacemi na zmírnění nevolnosti po narkóze?
Čaj se zázvorem a pomerančovou šťávou
Na jednu konvici potřebujeme: 10 cm čerstvého zázvorového kořene, dvě lžíce čaje Earl Grey a tři chemicky neošetřené pomeranče. Litr vody přivedeme k varu, zázvorový kořen nakrájíme na plátky, vhodíme do vody a necháme 5 minut povařit.. Přidáme čaj a cukr, vypneme var a necháme 3 – 5 minut stát. Přes sítko vlijeme do konvice, vmícháme vymačkanou šťávu ze dvou pomerančů; třetí nakrájíme na plátky a ozdobíme jím sklenici. Pozor! – šťávu nikdy nevaříme, znehodnotili bychom vitamíny.